29 Nisan 2026 Çarşamba

11:05   ERZINCAN İLIÇ’TE YENI DÖNEM: ÇÖPLER ALTıN MADENI’NDE ÜRETIM İÇIN DÜĞMEYE BASıLDı!   09:20   MERSIN’DE BELEDIYE DEĞIL ‘DÜNYA STANDARTLARı’ KONUŞUYOR: BAŞKAN SEÇER’DEN 6 ALTıN İMZA!   08:51   ÖZGÜR ÖZEL’DEN 1 MAYıS ÇıKARTMASı: SENDIKA KONFEDERASYONLARıNA KRITIK ZIYARET!   20:20   MADENCILERIN DIRENIŞI ZAFERLE SONUÇLANDı! BAKANLıKTAN SON DAKIKA ÖDEMESI AÇıKLAMASı   18:58   MADEN İŞÇISININ ANKARA DIRENIŞI ZAFERLE TAÇLANDı: 3 BAKANLıK DEVREYE GIRDI, İMZALAR ATıLDı!   18:52   AYM BAŞKANı’NDAN YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ VE ’KUL HAKKı’ ÇıKıŞı: ’HARAMLA ABAT OLANıN SONU BERBAT OLUR!’   17:41   ÖZGÜR ÖZEL’DEN TARIHI ‘SANDıK’ ÇAĞRıSı: ’YOLUN SONU İKTIDAR!’   16:24   KARS-GÜMRÜ DEMIRYOLUNUN FAALIYET GEÇIRILMESI AMACıYLA OLUŞTURULAN TÜRKIYE-ERMENISTAN ORTAK ÇALıŞMA GRUBU TOPLANTıSı YAPıLDı   16:23   ERKAN BAŞ: MADENCILERIN EKMEĞI VE ÜLKEMIZIN ONURU IÇIN HAFTALARDıR SÜRDÜRDÜĞÜ BU MÜCADELE, TÜM TÜRKIYE’NIN MESELESI OLDU   16:22   CHP KEÇIÖREN İLÇE BAŞKANLıĞı’NA YAPıLAN TAŞLı SALDıRı... İL BAŞKAN VEKILI YÜKSEL IŞıK: "BÜTÜN BU ABLUKALARıN, OPERASYONLARıN HEPSINE GERI ADıM ATTıRACAĞıZ"   16:21   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "CUMHURIYETI CUMHURIYET YAPAN BÜTÜN BU KURUMLARı SATTıLAR VE O PARAYı BU YıL FAIZE ÖDÜYORLAR"   16:20   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: "TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN ÖNÜNDE AND IÇIYORUZ KI CHP GELECEK, TÜM IŞÇILER SENDIKAL HAKLARıNA KAVUŞACAK"   16:18   İBB DAVASı’NDA 28. GÜN... İTIRAFÇı ADEM SOYTEKIN: “BEN VERDIĞIM IFADENIN HIÇBIR AŞAMASıNDA BASKıYLA YA DA ‘ŞUNU IMZALA, EVINE GIT’ GIBI BIR SÖYLEMLE KARŞıLAŞMADıM”   14:49   BM’DEN TÜRKIYE’YE UYARı: “AVUKATLAR VE INSAN HAKLARı SAVUNUCULARı SISTEMATIK OLARAK HEDEF ALıNıYOR”   14:48   SOL PARTI ÜYELERININ PANKART DAVASı ÖNCESINDE AÇıKLAMA: “LAIKLIĞI SAVUNANLAR SUSTURULMAK ISTENMEKTEDIR”   14:47   DIYARBAKıR’DA KADıN CINAYETLERINE KARŞı YÜRÜYEN ÜNIVERSITE ÖĞRENCILERI: HER ŞÜPHELI ÖLÜM, HER FAILI MEÇHUL DOSYA TITIZLIKLE ARAŞTıRıLMALı   14:45   "AZIZ İHSAN AKTAŞ SUÇ ÖRGÜTÜ" DAVASı... ADıYAMAN BELEDIYESI BAŞKANı TUTDERE’NIN AVUKATı ŞEYHO SAYA: "ARTıK ADıYAMAN HALKı DA MAĞDUR EDILMEKTEDIR"   14:40   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI: "NE BRÜKSEL BIZE GELDIĞIMIZ YERI GÖSTEREBILIR, NE AVRUPA BÜROKRASISI TÜRKIYE’YE YÜRÜYECEĞI YOLU TARIF EDEBILIR"   14:28   YENIŞEHIR’DE KUŞAKLAR KORTTA BULUŞTU   11:40   MEZITLI’NIN SAHADAKI GÜCÜ İKIYE KATLANDı! BAŞKAN TUNCER MÜJDEYI ANKARA’DAN VERDI  
 
     
   

CHP Grup Başkanvekili Günaydın: "İklim Kanunu’nu, 10. Yargı Paketi’nin Anayasa’ya aykırı hükümlerini Anayasa Mahkemesine taşıyacağız"


CHP, Cumhurbaşkanlığı hizmet alımlarının Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’ndan istisna tutulması ve Cumhurbaşkanlığı ve bağlı kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin sendikalaşmalarının yasaklanmasına ilişkin de düzenlemeler içeren "7547 Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"un yürürlüğünün durdurulması ve iptali istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurdu. CHP Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın, İklim Kanunu ve 10’uncu Yargı Paketi’nin Anayasa’ya, kamu yararına, kamu düzenine aykırı hükümlerini de Anayasa Mahkemesine taşıyacaklarını bildirdi.

 

Tarih : 10 Temmuz 2025 Perşembe 15:52   Okunma : 1004

Günaydın, "7547 Sayılı Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" hakkında yürürlüğü durdurma ve iptal istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurduktan sonra açıklamalarda bulundu.

Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele denetim ve soruşturma yapma yetkisi verilmesi, kişisel verilerin korunması hakkının aksine kamu kurum ve kuruluşlarının yaptıkları denetimlerde kanuni sınır olmaksızın her türlü veriyi toplayabilmesi, Cumhurbaşkanlığı hizmet alımlarının; Göç İdaresi Başkanlığı’nın geçici barınma merkezi hizmet alımlarının Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu’ndan istisna tutulması, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili ve bağlı kurumlarında çalışan kamu görevlilerinin sendikalaşmalarının yasaklanması gibi düzenlemelerin yer aldığı KHK'ya ilişkin açıklama yapan Günaydın, şöyle konuştu:

"Başvurumuzu hangi gerekçelerle, hangi maddelere karşı yaptığımızı sosyal medya üzerinden ayrıntılı olarak duyuracağız ama burada bir özet yapmak isterim. Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personele denetim ve soruşturma yapma yetkisi veriliyor. Bu arkadaşların böyle bir liyakate sahip olup olmadığına bakılmaksızın, üstelik de kişisel verilerin toplanmasına yönelik onlara yetki tanınmasının açıkça Anayasa'ya aykırı olduğu ortadadır.

"Bir aşçının, bir şoförün sendikalaşması önünde nasıl bir engel olabilir?"

Yine Türkiye Kamu İhale Kanunu'ndan uzaklaşmanın, oradaki boşluklardan yararlanmanın ne denli kamu zararına neden olduğunu yaşayarak ve deneyimleyerek öğrenmesine rağmen, bu konudaki ısrarından hükümet vazgeçmiyor. Bu kez Cumhurbaşkanlığı hizmet alımları, Göç İdaresi Başkanlığı ve geçici barınma merkezi hizmet alımlarının Devlet İhale Kanunu, Kamu İhale Kanunu, Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'ndan istisna tutulması söz konusu oldu. Hizmette bir aciliyet anlaşılabilir ama bunu tümüyle sözü edilen düzenleyici işlemlerin dışına taşımak, buradaki yolsuzluklara ve usulsüzlüklere davetiye çıkartmak anlamına gelmektedir. Bir başka düzenleme Cumhurbaşkanlığı ve ilgili ve bağlı kurumlarda çalışan kamu görevlilerine sendikalaşma yasağı getiriyorlar. Ben soruyorum; Cumhurbaşkanlığında, Külliye'de çalışan bir aşçı neden sendikalaşamasın? Bir aşçının, bir şoförün sendikalaşması önünde nasıl bir engel olabilir? Dolayısıyla bunları doğru değerlendirmek lazım. Bir başka önemli husus, belirlilik ilkesinin aksine müfettiş, denetmen, denetçi, kontrolör ve aktüerlerin kamu görevine kabul edilirken sözlü sınava tabi tutulmaları ve özlük haklarının yönetmelikle düzenlenmesi; kişisel verilerin korunması hakkının aksine, bu kimselerin yaptıkları denetimlerde kanuni sınır olmaksızın her türlü veriyi toplayabilmeleri. Bu ve benzeri düzenlemeler açıkça Anayasa'ya aykırıdır. Öncelikle yürütmelerinin durdurulması ve her halükarda iptalleri için Anayasa Mahkemesine iptal dilekçelerimizi teslim etmiş durumdayız.

"İklim Kanunu'nu Anayasa Mahkemesine taşıyacağız"

Ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek isterim ki bu iptal edilen 703 sayılı KHK'ya ilişkin 3 ayrı paketi daha Anayasa Mahkemesine getireceğiz. Kamuoyunun çok daha yakından takip ettiği İklim Kanunu dün 9 Temmuz 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Bugün birinci günü. Zamanında ve hızla etkin bir dilekçe hazırlayarak İklim Kanunu'nu da Anayasa Mahkemesine taşıyacağız ve elbette 10'uncu Yargı Paketi’nin de Anayasa'ya aykırı, kamu yararına, kamu düzenine aykırı hükümlerini yine Anayasa Mahkemesine taşıyacağız. CHP hukuktan, adaletten ve anayasal düzenden yana olma tavrını kararlılıkla sürdürmeye devam ediyor ve edecek.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA