14 Mart 2026 Cumartesi

01:01   MERSIN’DE "ALGı OPERASYONU"NA BAŞKAN SEÇER’DEN SERT YANıT: "AILEMLE AYNı KAZANDAN YEMEK YIYORUM!"   01:01   MERSIN’DE ‘GÖNÜL SOFRASı’ MEZITLI’DE KURULDU: BAŞKAN SEÇER KADıN EMEĞINE VURGU YAPTı!   19:01   "35 YıL SONRA GELEN ACı İTIRAF: ’O MANŞET SAVAŞ YÜZÜNDEN ÇÖPE GITTI!’"   16:40   MERSIN’DE RAMAZAN BEREKETI: ÇAĞDAŞKENT İFTARıNDA BINLER AYNı SOFRADA BULUŞTU!   16:37   CHP’LI TRAKYA BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı...ÇANAKKALE BELEDIYE BAŞKANı MUHARREM ERKEK: "ASLA VE ASLA BIR MILIM DAHI GERI ADıM ATMAYACAĞıZ"   16:34   GÜVENPARK KATLIAMı’NıN 10. YıLı... MANSUR YAVAŞ: "ŞEHIT OLAN VATANDAŞLARıMıZı RAHMETLE ANıYORUM"   16:33   ÜNLÜ TARIHÇI İLBER ORTAYLı HAYATıNı KAYBETTI   15:39   ÖMER GÜNEL GÖZALTıNA ALıNDı... ALI MAHIR BAŞARıR: "ÖMER GÜNEL’IN SIYASI BIR OPERASYONUN HEDEFI OLDUĞU APAÇıK ORTADADıR"   15:37   CHP’DEN DOĞU AKDENIZ YEREL MEDYA BULUŞMASı… CHP’LI BULUT: “TRT SAVCıLıĞA SOYUNDU”   15:36   GÖZALTıNA ALıNAN KUŞADASı BELEDIYE BAŞKANı GÜNEL’DEN AÇıKLAMA... "MÜCADELEM SADECE HAKSıZLıĞA KARŞı DEĞIL, KÖTÜLÜĞE VE KÖTÜYE KARŞı DA OLACAK"   15:36   MSB: İRAN’DAN ATEŞLENIP TÜRK HAVA SAHASıNA GIREN BIR BALISTIK MÜHIMMAT NATO HAVA VE FÜZE SAVUNMA UNSURLARı TARAFıNDAN ETKISIZ HALE GETIRILDI   14:23   CHP’LI ESKI İL BAŞKANLARıNDAN BAŞKAN SEÇER’E DESTEK ZIYARETI   13:35   ÖZGÜR ÖZEL, SOSYALIST ENTERNASYONAL PREZIDYUM TOPLANTıSı’NA KATıLDı: "BU BASKı REJIMI ALTıNDA IKTIDARA DOĞRU YÜRÜMEYE ÇALıŞıYORUZ"   22:30   MERSIN’DE GÖNÜL SOFRASı TOROSLAR’DA KURULDU: BAŞKAN SEÇER’DEN ’BIRLIK’ MESAJı!   21:58   MERSIN’DE ADıYAMAN RÜZGARı: BALYANLıLAR BAŞKAN VAHAP SEÇER’I ÇIÇEKLERLE KARŞıLADı   16:17   AYŞEGÜL DOĞAN: "BAYRAM ARIFESINDE YA DA SONRASıNDA DEM PARTI İMRALı HEYETI TEKRAR ADADA SAYıN ÖCALAN’LA BIR GÖRÜŞME YAPABILIR"   16:16   AYLIN NAZLıAKA: "YETKILILERI DERHAL HAREKETE GEÇMEYE, ROJIN KABAIŞ’IN AILESININ GÜVENLIĞINI SAĞLAMAYA ÇAĞıRıYORUZ"   16:15   İBB DAVASı’NDA DÖRDÜNCÜ GÜN… MAHKEME BAŞKANı VE GAZETECILER ARASıNDA GERILIM SONRASı DURUŞMAYA 16 MART PAZARTESI GÜNÜNE KADAR ARA VERILDI   15:56   GÖKHAN GÜNAYDıN: "23 YıL SONRA AKP’NIN GELDIĞI NOKTA TÜRKIYE AÇıSıNDAN BIR MILLI GÜVENLIK SORUNUDUR"   15:55   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’ıN "MÜJDE" AÇıKLAMASıNA EMEKLILERDEN TEPKI: HER ZAMAN BAYRAM ÖNCESI YATıRıLıYORDU. BU MÜJDE DEĞIL  
 
     
   

36 gündür tutuklu bulunan akademisyen Emrah Gülsunar hakkında ilk duruşmada tahliye kararı verildi


X hesabında düzenlediği bir anket gerekçe gösterilerek “suç işlemeye alenen tahrik etme” suçlamasıyla 13 Ekim’den bu yana tutuklu bulunan akademisyen ve yazar Emrah Gülsunar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiriyle tahliye kararı verildi.

 

Tarih : 17 Kasım 2025 Pazartesi 15:57   Okunma : 681

Akademisyen ve yazar Emrah Gülsunar, 11 Ekim 2025 günü sosyal medya hesabı üzerinde bir anket düzenlemiş, “Diktatöryal bir yönetimi devirebilmek için dışarıdan yardım istemek. - Meşrudur - Değildir" şeklindeki sorusu nedeniyle gözaltına alınmıştı. Ardından Gülsunar hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "suç işlemeye alenen tahrik etme" suçlamasıyla dava açılmıştı.

Söz konusu davanın ilk duruşması ise bugün İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Sanık ve avukatları Hasan Sınar ile Mehmet Can Seyhan’ın hazır bulunduğu duruşma, saat 10:45’te kimlik tespitiyle başladı.

Ardından Emrah Gülsunar’ın savunması alındı. Gülsunar, savunmasında şunları söyledi:

“Ben uzmanlık alanı siyaset bilimi olan bir akademisyenim. Siyaset bilimi üzerine uluslararası hakemli akademik dergilerde yayınlanmış makalelerim var. Siyaset bilimi, tüm dünyadaki siyasal rejimleri inceler; bu rejimlerin nasıl değiştiği de çalışma alanının doğal bir parçasıdır. Diktatoryal rejimler ise otoriter rejimlerin üst formudur. Bunları özellikle belirtmemin sebebi, kendi uzmanlık alanım çerçevesinde yaptığım tartışmaların bir suç unsuru gibi değerlendirilmesidir.

"Bir siyaset bilimciye ‘Bu konuda tartışma yürütme’ demek, bilimsel gerçeklikten kopuk ve abestir"

Demokratik ve melez rejimlerin temel özelliği, asgari düzeyde serbest ve rekabetçi seçimlere sahip olmalarıdır. Melez rejimlerde bu rekabet seviyesi daha düşüktür. Bu benim kişisel görüşüm değil; tamamen akademik bir tanımdır. Diktatöryal rejimlerde ise serbest ve rekabetçi seçimler bulunmaz; bu rejimlerde sık sık darbeler ve iç çatışmalar yaşanabilir. Bir siyaset bilimciye ‘Bu konuda tartışma yürütme’ demek, bilimsel gerçeklikten kopuk ve abestir. Benim araştırma nesnem bu; bu benim işimdir.

Cezaevindeyken kütüphaneyi taradım. Bir kitap hemen dikkatimi çekti: Gazeteci Murat Yetkin’in ’Meraklısı İçin Darbeler’ kitabı. Eğer benim suçlandığım mantık işletilirse, Yetkin’in de hemen gözaltına alınması gerekir. ‘Adam darbeleri mi teşvik ediyor?’ demek ne kadar mantıksızsa, benim bu suçlamayla yargılanmam da o kadar mantıksızdır.

“Paylaşımımın bağlamına baktığınızda açıkça görülmektedir ki söylediklerim Türkiye ile ilgili değildir”

Paylaşımımın bağlamına baktığınızda açıkça görülmektedir ki söylediklerim Türkiye ile ilgili değildir. Sizin istediğiniz raporu ben de inceledim. Toplamda 12 kez Venezuela ile ilgili paylaşım yapmışım. O gün Nobel Ödülü ve Venezuela üzerine yapılan bir tartışma hakkında bir anket açmışım. Orada benim kendi kanaatim bile yok.

“Bilinçli ve organize olduğunu düşündüğüm bir kampanya başlatıldı”

Bilinçli ve organize olduğunu düşündüğüm bir kampanya başlatıldı. Paylaşımımı, suç işlediğimi düşündüğüm için değil; art niyetli kişilerin hedef göstermesi nedeniyle sildim. Ne yazık ki gecenin bir yarısı kapıma polis geldi ve bu süreci yaşamak zorunda kaldım.

İkinci paylaşımımda da Türkiye ile ilgili bir durum söz konusu değildir. İddianame son derece seçmeci biçimde oluşturulmuştur. ‘Sonunda demokrasi restore edilecekse diktatörlere karşı darbe yapmak meşrudur’ ifadesi, sosyal medyada yaptığım bağımsız bir paylaşımım değil, bir yorumun altına yazılan bir cevaptır. Hangi konuya yanıt verdiğim bellidir; tartışmanın Venezuela üzerine olduğu açıkça görülmektedir.

Bir siyaset bilimci olarak diktatöryal rejimlerle ilgili tartışma yürütmek mesleğimin gereğidir. Orada Venezuela’dan bahsediyorum. Türkiye’yi diktatöryal rejime sahip bir ülke olarak görmüyorum.”

Savcı tutukluluğun devamını talep etti, hakim tahliye kararı verdi

Ardından avukatları savunmalarını gerçekleştirdi. Savcılık, Gülsunar’ın tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde ara mütalaasını verdi.

Mütalaaya karşı beyanı alınan Gülsunar, şunları söyledi:

“Gazeteci Murat Yetkin’in kitabından bahsetmiştim. Cezaevi listesindeki bir kitap ve cezaevinde kitap talep etme süreci biraz uzun sürüyor. O süre zarfında bir, anda neden cezaevinde olduğumu hatırladım. ‘Bu kitabı istersem bu da aleyhime kullanılabilir’ diye düşündüm. Bu nedenle kitabı talep listemden çıkardım.

"Paylaşımların tutuklamaya konu edilmesi, ifade özgürlüğünü baskılayan bir uygulamaya dönüşür"

Benim paylaşımlarımdan bir suç unsuru çıkarılamaz, kamu düzeni bozulmaz. Ancak bu paylaşımların tutuklamaya konu edilmesi, ifade özgürlüğünü baskılayan bir uygulamaya dönüşür. Ben bunu bizzat yaşıyorum; öyle ki cezaevi listesindeki bir kitabı bile korkudan isteyemiyorum.

Kültür Üniversitesi’nde siyaset bilimi derslerine girmekteyim. Burada tutuklu olduğum için derslerime giremiyorum. Akademik çalışmalarım da aksadı. 36 gündür hapisteyim ve hâlâ tutuklu kalmam adilse buna söyleyecek bir söz bulamıyorum.”

Avukat beyanlarının ardından hakim, duruşmaya ara verdi. Aranın ardından, Gülsunar hakkında yurt dışına çıkış yasağı şeklinde adli kontrol tedbiri uygulanarak tahliye kararı verildi. Esas hakkında mütalaa için dosyanın savcılığa gönderilmesine karar veren hakim, duruşmayı 30 Ocak’a erteledi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA