19 Şubat 2026 Perşembe

14:49   ÜMIT ÖZDAĞ’DAN KOMISYON RAPORUNA TEPKI...   14:46   DEM PARTI SÖZCÜSÜ DOĞAN: "ORTAK RAPORDAKI BAŞLıKLARıN SOMUT BIR KARŞıLıK BULMASı SÜRECIN GERÇEK SıNAVı OLACAK"   14:42   SUNGURLU’DA PLANLANAN MADEN OCAĞıNA ILIŞKIN BILIRKIŞI RAPORUNA ITIRAZ: "SU KAYNAKLARı YETERSIZ VE IÇINDE YÜKSEK ORANDA ARSENIK BULUNUYOR; ORMANLAR ZARAR GÖRECEK"   14:40   ÖMER FETHI GÜRER: İKTIDAR, IÇ PIYASADA TAVUK FIYATLARıNı DÜŞÜRMEK IÇIN KANATLı ET IHRACATıNı DURDURDU, RAMAZAN AYıNıN BAŞLAMASıYLA FIYATLAR ARTTı   14:33   HAKKARI’DE RAMAZAN AYı ALıŞVERIŞI EKONOMININ GÖLGESINDE KALDı...   11:26   BAŞKAN SEÇER’DEN RAMAZAN AYı MESAJı   10:22   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN 85 BIN HASTAYA HAYAT KOLAYLıĞı: ÜCRETSIZ NAKIL AMBULANSı 16 ARAÇLA SAHADA   23:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN REKOR ZAM HAMLESI: PERSONEL MAAŞLARıNA YÜZDE 32 ARTıŞ   22:12   HASAN ARSLAN: “RAMAZAN, İŞ DÜNYASıNDA DA DAYANıŞMA VE BEREKETIN ADıDıR”   17:11   RTÜK ÜYESI İLHAN TAŞCı, "AYNı YAĞMURLAR ALTıNDA" DIZISININ INCELEMESI IÇIN RTÜK’E BAŞVURDU   17:10   ASU KAYA: “İLKNUR’UN HESABıNı HEM BU DÜZENDEN HEM DE O TETIĞI ÇEKEN IRADEYI BESLEYENLERDEN SORACAĞıZ”   17:10   CENEVRE’DEKI RUSYA-UKRAYNA GÖRÜŞMELERI SONA ERDI... ZELENSKI:    17:06   CHP GENÇLIK KOLLARı’NDAN SILIVRI ÖNÜNDE AÇıKLAMA: “ÇANKAYA KÖŞKÜ’NDE EKREM BAŞKANıMıZı GÖRENE KADAR MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞIZ”   17:02   TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ, KOMISYON TOPLANTıSıNıN ARDıNDAN SORULARı YANıTLADı: "RAPORUN UYGULANMASıNı TAKIP EDECEĞIZ"   14:45   YARGıTAY’DA AYM ÜYELIĞI IÇIN 3 ISIM BELIRLENDI, ADAYLARDAN BIRI CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN TARAFıNDAN AYM ÜYELIĞINE SEÇILECEK   14:27   MILLI DAYANıŞMA, KARDEŞLIK VE DEMOKRASI KOMISYONU SON KEZ TOPLANDı... BÜLENT KAYA: “ORTAYA KONULMUŞ ÖNERILERIN SÜRATLE YASALAŞTıRıLMASıNA DAIR BIR EYLEM PLANıNı ORTAYA KOYMAMıZ LAZıM”   14:27   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: CHP’NIN IÇINE DÜŞTÜĞÜ DURUM SIYASETIN DINAMIKLERIYLE AÇıKLANAMAYACAK KADAR KARMAKARıŞıK   10:40   CHP’LI GÜLCAN KıŞ’TAN BAKANLıĞA ‘KIRA KRIZI’ TEPKISI: “173 MILYON TL CEZA KESIP ‘SORUN YOK’ DIYEMEZSINIZ”   10:35   ”NECMI AĞAOĞLU: “MERSIN’IN GÜCÜ ÜRETIMDEN, UMUDU DAYANıŞMADAN GELIR”   09:50   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN RAMAZAN HAMLESI: KENT LOKANTASı İFTARDA DA AÇıK  
 
     
   

Sungurlu’da planlanan maden ocağına ilişkin bilirkişi raporuna itiraz: "Su kaynakları yetersiz ve içinde yüksek oranda arsenik bulunuyor; ormanlar zarar görecek"


Çorum’un Sungurlu ilçesine bağlı Karakaya Köyü yakınlarında açılması planlanan diyorit ocağı ve kırma-eleme tesisine karşı dava açan yurttaşlar, bilirkişi raporuna karşı itirazlarının yer aldığı beyan dilekçesini dosyaya sundu. Bilirkişi raporundaki "proje için ek su kaynağına gerek olmadığı" tespitinin doğru olmadığı belirtilen dilekçede, bölgedeki su kaynağının yetersiz olduğuna, testler sonucunda su kaynağında yüksek oranda arsenik bulunduğuna ve ormanlara geri dönüşü olmayan zararlar verileceğine dikkat çekildi.

 

Tarih : 19 Şubat 2026 Perşembe 14:42   Okunma : 396

Sungurlu'nun Karakaya Köyü sınırları içinde Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan diyorit ocağı ve kırma-eleme tesisine ilişkin hazırlanan bilirkişi raporuna davacılarca itirazda bulunuldu. Çorum İdare Mahkemesi’ne sunulan dilekçede, bilirkişi raporundaki tespitlerin eksik ve hatalı olduğu ileri sürüldü.

Raporda, ÇED talep alanı çevresinde kapama meyve bahçesi bulunmadığı belirtilmesine karşın, maden sahasına 250 metre mesafede 21 bin 320 metrekarelik organik armut bahçesi bulunduğu ifade edildi ve toz oluşumunun meyve ağaçlarında fotosentezi ve verimi düşüreceği yönündeki bilimsel tespitlere raporda yer verilmesine rağmen, bahçenin zarar görmeyeceği kanaatine varılmasının çelişkili olduğu kaydedildi.

"Tüm su kaynaklarında yüksek derecede arsenik bulunuyor"

Bilirkişi heyeti tarafından hazırlanan raporda Karakaya köyünün 99 kişilik nüfusu üzerinden yapılan hesaplamada, mevcut içme suyunun köy ihtiyacını karşılamadığı ve ek su kaynağına ihtiyaç olduğu belirtilmişti. Ancak verilen itiraz dilekçesinde, bölgede alternatif su kaynağı bulunmadığı aktarılarak şu ifadelere yer verildi:

"Tespitlerden de anlaşılacağı üzere, bölgede bulunan tatlı su kaynağı köylü için dahi yetersiz durumdadır. Yetersiz olmasının sebebi ise halihazırdaki kaynak dışında başka su kaynağının bulunmamasıdır. Civarda bulunan diğer tüm su kaynaklarında Çorum Tarım Orman İl Müdürlüğü'nce yapılan testlerde yüksek derecede arsenik bulunmaktadır. İlgili müdürlüğe müzekkere yazılması ve testlerin dosya kapsamına kazandırılması gerekmektedir. ÇED raporuna konu proje dosyasında ilgili durum hiçbir şekilde incelenmemiştir. Buna bağlı olarak bilirkişilerce yapılan tespitler doğrultusunda köye yeni bir su kaynağının açılması mümkün değildir."

Bilirkişi raporunda köyde 60 büyükbaş hayvan bulunduğu belirtilirken, dilekçede köyde 200 büyükbaş ve 400 küçükbaş hayvan olduğu bildirilerek, su ihtiyacı hesabının hatalı yapıldığı ileri sürüldü.

Alternatif alan araştırması yapılmadı iddiası

Bilirkişi raporundaki "madenin bulunduğu yerde işletilmesi gerektiği, yakın çevrede başka diyorit sahası tespit edilemediği ve yer alternatifi bulunmadığı" tespiti aktarılan dilekçede, alternatif alan incelemesi yapılmadığı, proje sahasına yaklaşık 1 kilometre mesafede başka bir bölgeden numune alındığı ifade edildi. Proje alanının Karakaya köy merkezine yaklaşık 300 metre mesafede olduğu belirtilmesine karşın, dilekçede köy muhtarlığı ve camiye 180 metre mesafede bulunduğu öne sürülen dilekçede, proje sahasında köylülerin “Yorgun Baba” olarak adlandırdığı ziyaret alanının bulunduğu, 300 metre mesafede henüz kazısı yapılmamış bir tümülüs, 500 metre mesafede ise Hacı Bektaş Veli’nin oğlu, kardeşi ve torunlarının kabirlerinin bulunduğu, halk arasında “Vahid Efendi” olarak bilinen türbe ve cemevinin yer aldığı belirtildi. Dilekçede, Hacı Bektaş Veli ile ilişkilendirilen inanç merkezlerinin proje kapsamında değerlendirilmediği savunuldu.

Dilekçede ayrıca maksimum taş savrulma mesafesinin 74 metre olarak hesaplandığı, bu durumun tarım alanları ile en yakın yapılar açısından risk oluşturduğu belirtildi. 

"Yılda 140 bin kamyon seferi"

Dilekçede, yıllık 3,5 milyon ton cevher çıkarılması planlandığı, bunun yaklaşık 140 bin kamyon seferi anlamına geldiği belirtilerek, bilirkişi raporunda projenin D-190 devlet karayoluna getireceği trafik yüküne ilişkin ayrıntılı değerlendirme yapılmadığı savunuldu.

Ayrıca dilekçede, proje ile orman varlığına geri dönüşü olmayan zararlar vereceğine işaret edildi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA