19 Haziran 2026 Cuma

18:10   CHP GRUP BAŞKANı ÖZEL DENIZLI’DE... ÖZEL’DEN TEKSTIL IŞÇILERINE ZIYARET: SEKTÖRDEKI ÜCRETLER ALANLAR IÇIN ÇOK DÜŞÜK, VERENLER IÇIN ÇOK YÜKSEK   16:08   TANJU ÖZCAN: SIYASI CUNTA BITINCEYE KADAR CHP ÜYELIĞINDEN ISTIFA EDIYORUM   15:07   ÖZEL’DEN, ISTIFA ETMEK ISTEYEN CHP’LIYE: BEKLEYIN, ÇARE KALMAZSA BIRLIKTE KARAR VERIRIZ   14:06   ÖZGÜR ÖZEL: NASıL 30 YıL SONRA DENIZLI’YI ALDıYSAK, ILK SEÇIMLERDE DE TÜRKIYE’YI KAZANACAĞıZ   13:04   WASHINGTON’A TEPKI GÖSTEREN İSRAIL YÖNETIMINE ABD BAŞKAN YARDıMCıSı VANCE’TAN TEPKI: "TRUMP, İSRAIL’IN DÜNYADAKI TEK GÜÇLÜ MÜTTEFIKI"   13:01   ÖZGÜR ÖZEL, HALKLA DOĞRUDAN TEMAS KURACAK: ESNAF, PAZAR ZIYARETLERINE AĞıRLıK VERECEK   11:13   CHP GENEL BAŞKANı KıLıÇDAROĞLU’NDAN CHP’LI MILLETVEKILLERINE MEKTUP: YOLUMUZ AÇıK OLSUN   10:45   ÖZGÜR ÖZEL: "MILLETE SORACAĞıM, ONLAR BANA BIR YOL GÖSTERECEKLER"   10:16   MERSINLI ÜRETICILER COĞRAFI IŞARETLERIN GÜCÜNÜ KONUŞTU   14:52   ASU KAYA: KURULTAY DELEGELERININ TERCIHLERINI, UCUZ DARBE GIRIŞIMLERIYLE TASFIYE EDEMEZSINIZ   14:50   ZEYDAN KARALAR’DAN ANıL TANBUROĞLU’NUN GÖREVDEN ALıNMASıNA TEPKI   14:49   İBB KÜLTÜR A.Ş. GENEL MÜDÜR YARDıMCıSı ERHAN KARAAL KAÇıRıLDı   14:47   İBB DAVASı’NDA 53’ÜNCÜ GÜN... EKREM İMAMOĞLU: “BU ÜLKEDE NAMUSLU INSANLAR, NAMUSSUZLAR KADAR DEĞIL; ONLARDAN BIN KAT DAHA CESUR OLMAK ZORUNDADıR”   13:20   CHP MUĞLA İL KADıN KOLLARı BAŞKANı GENÇOĞLU’NDAN ASU KAYA’NıN GÖREVDEN ALıNMASıNA TEPKI   13:20   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASı... OYA TEKIN: “EĞER SUÇ IŞLEDIĞIMI GÖSTEREN DELIL VARSA SONUCUNA HAZıRıM”   13:18   CHP’LI SEVDA ERDAN KıLıÇ: “ÖĞRETMENI GÖRMEZDEN GELEN BIR SISTEMLE GELECEK INŞA EDILEMEZ”   13:17   ÖZGÜR ÖZEL TBMM’DE MYK’SıNı TOPLADı   11:45   İBB DAVASı’NDA 53’ÜNCÜ GÜN BAŞLADı   11:44   ÖZGÜR ÖZEL: YENI BIR PARTIYI HAZıR TUTMAYıP MILLETIN UMUTLARıNı KıRAMAM   11:43   ÖZGÜR ÖZEL’DEN "YENI PARTI" IDDIALARıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "SON GÜN OLARAK SÖYLEMEYEYIM AMA 20 TEMMUZ TARIHI VAR"  
 
     
   

Mersinli üreticiler coğrafi işaretlerin gücünü konuştu


Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti bir gastronomi markasına dönüştürme hedefiyle çalışmalarını sürdürürken, üreticinin ve kadın emeğinin de yanında olmaya ve onları bilinçlendiren etkinliklerde buluşturmaya devam ediyor.

 

Tarih : 19 Haziran 2026 Cuma 10:16   Okunma : 487

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ev sahipliğinde, “Akdeniz’in Mirası, Toprağın Kimliği” mottosuyla düzenlenen “Mersinli Üreticiler Coğrafi İşaretleri Konuşuyor” programı yoğun bir ilgiyle gerçekleştirildi. Son yıllarda hayata geçirdiği vizyoner projelerle Mersin’i ulusal ve uluslararası arenada güçlü bir gastronomi kenti haline getiren ve adından sıkça söz ettiren Mersin Büyükşehir Belediyesi, bu organizasyonla yerel üreticileri bilinçlendirme noktasında öncü bir role imza attı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Gıda Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Mersinden Kadın Kooperatifi, Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağı (YÜCİTA), Akdeniz Üniversitesi Coğrafi İşaretler Uygulama ve Araştırma Merkezi (ACİMER) ve Slow Food Türkiye’nin katkılarıyla düzenlenen program; üreticiler, kooperatifler, kamu kurumları, akademisyenler, gastronomi temsilcileri ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirdi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı Çok Amaçlı Salon’da gerçekleştirilen program, YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun açılış konferansı ile başladı.

SEKTÖRÜN UZMANLARI 5 AYRI OTURUMDA BULUŞTU

Mersin’in coğrafi işaretli ve yerel ürünlerinin korunması, tanıtılması ve sürdürülebilir kalkınma aracı olarak değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen program, toplam 5 oturum halinde düzenlendi. Türk Patent ve Marka Kurumunda Sınai Mülkiyet Uzmanı olarak görev yapan Gonca Ilıcalı moderatörlüğünde gerçekleştirilen “Korumak ve Yaşatmak: Coğrafi İşaretlerle 360 Derece Strateji” başlıklı ilk oturumda, coğrafi işaretlerde tescilin gücü ve denetim mekanizmaları gibi konular konuşuldu. Birinci oturumun tamamlanmasının ardından programa bir lezzet arası verildi. Bu bölümde katılımcılar; Mersin’in coğrafi işaret tescilli lezzetlerinden Mersin Tantunisi, Tarsus Fındık Lahmacunu, Tarsus Yayla Bandırması, Mersin Cezeryesi, Mersin Kerebiçi, Silifke Yoğurdu, Tarsus Şalgamı ve Tarsus Humusu gibi kentin simgesi haline gelmiş çeşitli ürünlerini tatma fırsatı buldu.

Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünden Doç. Dr. Ahmet Yarış moderatörlüğünde gerçekleştirilen 2’nci oturumda “Topraktan Tabağa, Tabaktan Dünyaya: Gastro-Turizm Yolculuğu” oturumunda, alanında uzman isimler coğrafi tescilli ürünlerin dünya pazarına açılması için izlenmesi gereken stratejileri aktardı. Moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Bülent Gülçubuk’un gerçekleştirdiği “Sürdürülebilir Gelecek: Aile Çiftliği ve Kooperatiflerin Gücü” başlıklı 3’üncü oturumda, kooperatiflerin tescilli ürünleri ulusal ve küresel pazara taşımadaki rolü ile Mersin’in tescilli değerleri konuşuldu.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Abdullah Selçuk Şahutoğlu moderatörlüğünde gerçekleşen ve Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer’in önemli bir katkı sunduğu, “Toprağa Dokunan Eller: Kadın ve Kadın Kooperatiflerinin Başarı Hikayeleri” başlıklı 4’üncü oturumda, yerel değerlerin ve coğrafi işaretlerin tescili noktasında kooperatiflerin katkıları üzerine önemli noktalara değinildi. YÜCİTA Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu’nun moderatörlüğünü üstlendiği, “Mersin’in Tadı, Dünyanın Mirası: Coğrafi İşaretlerin Saklı Hikayeleri ve Mersin’in Kimliğini Oluşturan Efsane Lezzetler” başlıklı son oturumda ise kentin coğrafi tescil almış mevcut ürünleri, tescile aday olan ve tescillenmesi gereken lezzetleri detaylıca ele alındı.

TOPRAĞIN KİMLİĞİ KADININ EMEĞİ İLE BİRLEŞİYOR, COĞRAFİ TESCİLLİ ÜRÜNLER GELECEĞE TAŞINIYOR

Yerel kalkınmanın en önemli aktörü olan üretici kadınların yoğun ilgi gösterdiği programda, kadınların coğrafi tescilli ürünlerin üretim süreçlerine dahil olarak bu değerleri bilinçli bir şekilde sahiplendikleri, yaşattıkları ve yayılmasını sağladıkları vurgulandı. Kadın emeğinin topraktan sofraya uzanan bu yolculukta en büyük güç olduğu bilinciyle ilerleyen Büyükşehir, kadın kooperatiflerini destekleyen projeleriyle yerel ekonomide kadının adını en ön sıraya yazdırmaya devam ediyor.

“COĞRAFİ İŞARETLERİN DOĞRU ANLAŞILMASI VE DOĞRU UYGULANMASI KENTİMİZE AYRI BİR DEĞER KATACAKTIR”

Mersinden Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Meral Seçer, Mersin’de gerçekleştirilen etkinliğin önemli bir buluşma olduğuna dikkat çekerek; etkinliğin üreticiler, kooperatifler ve ilgili paydaşlar tarafından yoğun ilgi görmesinin değerli olduğunu ifade etti. Meral Seçer, “Coğrafi işaret çok önemli bir konu. Bunun anlaşılması ve doğru hareket edilmesi kentimize ayrı bir değer katacaktır” dedi.

Mersin’in coğrafi işaret potansiyeline işaret eden Meral Seçer, kentte tescil alan ve aday durumda olan çok sayıda ürün bulunduğunu ifade ederek, “Mersin’de 24 tane coğrafi işaret tescili alan ürünümüz var. 12 tane de aday olan ürünümüz var. Bu ürünlerin gerçek değerlerinin tam olarak anlaşılması, gerekenin yapılması; hem ürünün değerlenmesine, hem çiftçilerimizin ve üreticilerimizin kazançlarının artmasına, hem de kentimizin markalaşmasına, kırsal kalkınma gibi birçok alanda faydaları olacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı. Toplantının farkındalık oluşturduğunu da sözlerine ekleyen Meral Seçer, programın birçok katılımcının konu hakkında bilinçlenmesine de katkı sunduğunu belirtti.

“BİZ DUYGUSUYLA HAREKET ETMEK ÜLKEMİZİ BAŞKA BİR BOYUTA GÖTÜRECEK”

Seçer, birlikte çalışmanın önemli olduğuna değinerek, “İnsanların birbirine samimi olarak destek vermesi, biz duygusuyla ve memleket sevdasıyla hareket etmesi hem kentimizi hem kendimizi hem kadınları hem de ülkemizi başka bir boyuta götürecektir” dedi. Mersinden Kadın Kooperatifi ortaklarına teşekkürlerini sunan Seçer, “Tarif ettiğim birlikte yürüme ve yol alma duygusunu onlarla birlikte ve gönülden bir çalışma ile ilerletiyoruz. Yavuz hocanın da dediği gibi ‘Her şey Türkiye için’” diye konuştu.

“BÜYÜKŞEHİR OLARAK, BİR ÜRÜNÜN COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALDIKTAN SONRA TAŞIDIĞI DEĞERİ ÖNEMSİYORUZ”

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk Şahutoğlu, “Mersinli Üreticiler Coğrafi İşaretleri Konuşuyor” programını, Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerinin tanıtılması, korunması ve pazarlanması amacıyla gerçekleştirdiklerinden söz etti. Programda birbirinden değerli konuşmacıların daha önce coğrafi işaretli ürünlerle ilgili yapmış oldukları çalışmaları ve bu çalışmalar neticesinde hangi aşamalardan geçtiklerini ve yaşadıkları zorluklarla ilgili tecrübelerini dinlediklerini kaydeden Şahutoğlu, “Bizler de Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak, coğrafi işaret tescilinin ne olduğunu ve bir ürünün coğrafi işaret tescili aldıktan sonra taşıdığı değeri önemsiyoruz. Mersin gibi coğrafyası geniş, verimli topraklara sahip, aynı zamanda mikro-klima iklim özellikleriyle birçok farklı ürünün yetişebildiği bir kentte yaşayan bireyler olarak, bu zenginliğin farkındayız. Bu doğrultuda, Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak coğrafi işaretli ürünlerin bilincini artırmak ve bu ürünlerin sayısının çoğalmasına katkı sağlamak amacıyla çalışmalar yürütüyoruz” dedi.

BÜYÜKŞEHİR 5 ÜRÜNE DAHA COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ ALMA YOLUNDA İLERLİYOR

Mersin Büyükşehir olarak 2024 yılında Gülnar Kuş Üzümü’nün coğrafi işaretini aldıklarını hatırlatan Şahutoğlu, 5 üründe daha coğrafi işaret tescili almaya çalışacaklarını söyledi. Şahutoğlu bu ürünlerin de Kravga Eriği, Leklek Fasulyesi, Bozyazı Gölevezi, Tarsus Karası İnciri ve Nergis Çiçeği olduğunu aktararak, “Başvurusunu yaptığımız ürünlerimizin de coğrafi işaretinin tescil süreçlerini Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak yürütüyoruz” diye konuştu.

Program boyunca üreticilere, Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerinin neler olduğunu anlatıp, bu coğrafi işaretli ürünlerle neler kazanabileceklerini, buna sahip olmanın ne demek olduğunu anlattıklarından bahseden Şahutoğlu, “Umarım programımız buraya gelen her bir üreticimiz, çiftçimiz ya da vatandaşımız için, coğrafi işaretin ne olduğunu, bu ürünlerin elde edilmesi ve bu ürünlerin varlığıyla beraber hem Mersin hem de ülke ekonomisinin neler kazanacağını, kendi ürettikleri ürünlerin nereye kadar gidebileceğini gördükleri bir gün olmuştur” ifadelerini kullandı.

ÜRETİCİLERE, COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ İLE MARKALAŞMANIN ÖNEMİ ANLATILDI

Katılımcılardan Şükran Ak, Hamzabeyli Mahallesi’nde kan portakalı, şeftali ve portakal üretimi yaptıklarından söz ederek, “Bu program bize tescillenmiş olan ürünlerin daha iyi satıldığını ve markalaşmayı öğretti. Programı üreticiler açısından çok faydalı bulduk. Eğer böyle programlar olmasaydı kapalı kalacaktık ama şimdi dışa açılmayı ve pazarlamayı öğrendik. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e bize böyle fırsatlar sunduğu ve kan portakalını tanıttığı için sonsuz teşekkürler sunuyorum” dedi.

Çamlıyayla İlçesi Fakılar Mahallesi’nden programa katılan çilek üreticisi Nuray Yaylak, “Bu program benim için çok önemli ve güzel oldu. Coğrafi işaretin önemini ve nasıl satış yapabileceğimi, ürünlerimi nasıl değerlendirebileceğimi anlamış oldum. Ben köyde küçük çaplı bir üreticiyim ama o üretimi nasıl büyütebilirim, Mersin’den Türkiye’ye, Türkiye’den Avrupa ülkelerine kadar ürettiklerimi nasıl pazarlayabilirim, onu öğrendim. Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e ve Meral Seçer’e çok teşekkür ediyorum, ben çok memnun oldum” diye konuştu.

Yerel yönetimlerin desteğini önemli bulduğunu söyleyen Yaylak, “Sayın Vahap Seçer’in üreticinin yanında olduğunu gayet iyi görebiliyorum. Mersin, Büyükşehir Belediyesi Başkanı sayesinde gastronomi şehrine dönüştü. Ayrıca turizm çok önemli. Gastronomi demek turizm demektir. Turizm demek gelişmek demektir” ifadelerini kullandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA