2 Temmuz 2026 Perşembe

15:55   EKREM İMAMOĞLU: "9 TEMMUZ SONRASı TÜRKIYE’DE NE OLACAK?"   15:54   İBB DAVASı’NıN 61’INCI GÜNÜNDE DURUŞMAYA IKINCI ARA: İMAMOĞLU, SADECE SAVUNMASı ALıNıRKEN SALONDA BULUNABILECEK   15:53   SIVAS ANMASıNA KATıLAN ÖZGÜR ÖZEL: "HALKıN IKTIDARı KURULDUĞUNDA 2 TEMMUZ BIR UTANÇ GÜNÜ OLARAK ANıLACAK"   14:53   KOMEDYEN DENIZ GÖKTAŞ, YURT DıŞıNDAN DÖNÜŞÜNDE İSTANBUL HAVALIMANı’NDA GÖZALTıNA ALıNDı   14:52   AZIZ İHSAN AKTAŞ DAVASıNıN KARAR DURUŞMASıNıN 12’NCI GÜNÜ BAŞLADı   13:51   AYŞE TOKYAZ DAVASıNDA SAVCı ESKI POLIS SANıK HAKKıNDA AĞıRLAŞTıRıLMıŞ MÜEBBET ISTEDI   13:50   İBB DAVASı’NDA DURUŞMA TAKVIMI GERILIMI: İMAMOĞLU’NUN SALONDAN ÇıKARıLMASı IÇIN TALIMAT VERILDI   12:47   CHP ILE ILGILI ANKET SONUCU: MUTLAK BUTLAN KARARı “SIYASI"   11:46   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN TARSUS TRAFIĞINE NEFES ALDıRAN KAVŞAK DÜZENLEMESI   10:44   TARSUS DOĞA PARKı’NıN SEVIMLI SAKINLERI ÇEŞITLI YÖNTEMLERLE SERINLETILIYOR   09:43   CHP’LI İLGEZDI KYK YURTLARıNDAKI ÖLÜMLERI MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   09:43   SEVDA ERDAN KıLıÇ: “MADıMAK’ı YAKAN ZIHNIYETLE MÜCADELEMIZ SÜRÜYOR"   17:41   MERKEZ ANKARA’DA 2 IŞÇININ ÖLDÜĞÜ IŞ KAZASıNA ILIŞKIN DAVA… ŞANTIYE ŞEFI VE PROJE MÜDÜRÜNÜN "TAKSIRLE ÖLDÜRME" SUÇUNDAN CEZALANDıRıLMASı ISTENDI   17:32   EDIRNE’DE NATO PROTESTOSU   15:25   CHP’DE 7 YURT DıŞı ÖRGÜTÜNÜN YETKI BELGELERI IPTAL EDILDI   14:24   KUŞADASı’NDA DENIZCILIK VE KABOTAJ BAYRAMı KUTLANMAYA BAŞLANDı   13:38   ANKARA’DA NATO ZIRVESI’NE HAZıRLıK TOPLANTıSı   13:23   İBB ITIRAFÇıSı SOYTEKIN: “DELEGELERIN IRADESININ ETKILENIP ETKILENMEDIĞINE ILIŞKIM BILGIM YOK”   11:01   AVRUPA’Yı KASAN KAVURUCU SıCAKLAR TÜRKIYE’YE GELDI! METEOROLOJI’DEN O BÖLGELERE KRITIK UYARı!   10:05   MERSIN ŞEHIR TIYATROSU’NA DEV ÖDÜL! ‘BAHAR NOKTASı’ TÜRKIYE GÜNDEMINDE  
 
     
   

CHP’li İlgezdi KYK yurtlarındaki ölümleri Meclis gündemine taşıdı


CHP Genel Başkan Yardımcısı Gamze Akkuş İlgezdi, KYK yurtlarında son iki hafta içinde yaşanan beş öğrenci ölümünü ve yurtlardaki idari ihmal iddialarını Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’a sordu.

 

Tarih : 2 Temmuz 2026 Perşembe 09:43   Okunma : 479

CHP İnsan Hakları ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) yurtlarında son iki hafta içinde yaşanan beş öğrenci ölümünü ve yurtlardaki idari ihmal iddialarını Meclis gündemine taşıdı. Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Akkuş İlgezdi, gençlerin, yurtlardaki güvenlik ve psikososyal destek zafiyetlerinin faturasını hayatlarıyla ödediğini ifade etti.

"SON İKİ HAFTADA BEŞ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİSİ YURTLARDA HAYATINI KAYBETTİ"

Haziran ayı içinde farklı illerdeki KYK yurtlarında beş genç öğrencinin yaşamını yitirdiğine dikkat çeken İlgezdi, "Yüksekten düşme, intihar ve şüpheli ölüm iddialarıyla sarsılan yurtlardaki bu tablo kamuoyunda derin bir endişe yaratmıştır. Ailelerin büyük fedakarlıklarla devlete emanet ettiği gençlerin, güvenle yaşamaları ve eğitimlerine odaklanmaları gereken yurt odalarında yaşamlarını kaybetmesi kabul edilemez. Yaşanan bu trajedilerin arkasındaki ihmallerin açığa çıkarılması hayati önem taşıyor" ifadelerini kullandı.

"YURT BİNALARI ÖĞRENCİLERİN SADECE BAŞINI SOKTUĞU ALANLAR OLARAK GÖRÜLEMEZ"

Devlet yurtlarının fiziki denetimlerindeki yetersizliğe vurgu yapan Akkuş İlgezdi, "Özellikle yüksek katlı yurt binalarında pencereler, balkonlar ve ortak alanlardaki fiziki güvenlik önlemleri ne durumda? Bakanlığın bu konuda acil ve şeffaf denetimler yapması gerekiyor. Öğrencilerin can güvenliğini sağlamak ve onlara insanca yaşam koşulları sunmak devletin en temel sorumlulukları arasındadır" dedi.

"PSİKOSOSYAL DESTEK MEKANİZMALARI YETERSİZ, PERSONEL SAYISI ARTIRILMALI"

Gençlerin yurtlarda karşılaştığı psikolojik zorluklara ve kurumsal destek eksikliğine değinen Akkuş İlgezdi, "Ülke genelindeki yurtlarda öğrenci başına düşen psikolog ve rehberlik uzmanı sayısı son derece yetersiz. Mevcut personel sayısı, gençlerin ihtiyaç duyduğu yoğunluğu karşılamaktan çok uzak. Öğrencilerimizin ruh sağlığını koruyacak, onlara yalnız olmadıklarını hissettirecek adımların acilen atılması şarttır" ifadelerini kullandı.

"BENZER TRAJEDİLERİN ÖNÜNE GEÇMEK İÇİN ACİL EYLEM PLANI GEREKİYOR"

Bakanlığın sessiz kalmaması ve somut adımlar atması gerektiğini dile getiren Akkuş İlgezdi, "Yalnızca sonuçlara odaklanan adımlar yetersiz kalıyor. Son 5 yıldan bu yana yurtlarda kaç öğrencinin hayatını kaybettiği net olarak açıklanmalı, yönetimsel ve fiziki zafiyetleri giderecek acil bir eylem planı devreye sokulmalıdır. Kamu yararı ve gençlerimizin geleceği adına bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız" dedi.

İlgezdi, Bakan Bak’a şu soruları yöneltti:

"- Son iki hafta içinde farklı illerdeki KYK yurtlarında meydana gelen 5 öğrenci ölümüyle ilgili Bakanlığınız tarafından başlatılmış idari bir soruşturma bulunmakta mıdır? Varsa bu soruşturmalar şu an hangi aşamadadır?
- Söz konusu yurtlarda öğrencilerin fiziki güvenliğini sağlamaya yönelik denetimler en son ne zaman yapılmıştır? Özellikle yüksek katlı yurt binalarında pencereler, balkonlar ve ortak alanlardaki fiziki güvenlik önlemleri mevzuata uygun mudur?
- KYK yurtlarında barınan öğrencilere yönelik psikososyal destek hizmetleri nasıl yürütülmektedir? Ülke genelindeki yurtlarda öğrenci başına düşen psikolog ve rehberlik uzmanı sayısı kaçtır? Mevcut personel sayısı, gençlerin ihtiyaç duyduğu yoğunluğu karşılamakta yeterli midir?
- Son 5 yıl içinde KYK bünyesindeki yurtlarda hayatını kaybeden, intihar eden veya şüpheli şekilde ölü bulunan toplam öğrenci sayısı kaçtır? Bu vakaların illere ve yıllara göre dağılımı nedir?
- Öğrencilerin yurtlardaki yaşam koşullarını iyileştirmek, yönetimsel ve fiziki zafiyetleri gidermek, benzer trajedilerin önüne geçmek amacıyla Bakanlığınızın acil bir eylem planı var mıdır?"

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA