Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen 2026-KPSS Ön Lisans oturumu için geri sayım tamamlandı. İki yıllık meslek yüksekokulu mezunları ile mezun olabilecek durumdaki adayların kamu personeli olma hayalini süsleyen dev sınav, 4 Ekim Pazar günü gerçekleştirilecek. Türkiye’nin 81 ili ile KKTC’nin başkenti Lefkoşa dâhil toplam 160 sınav merkezinde kurulacak dev organizasyonda heyecan tavan yapacak.
Sınav Giriş Belgeleri İnternette: Giriş Saatine Dikkate!
Adayların sınav binalarını ve salon bilgilerini gösteren sınava giriş belgeleri, ÖSYM’nin ais.osym.gov.tr adresi üzerinden erişime açıldı.
Adaylar için hayati önem taşıyan saat uyarısı da yapıldı. Saat 10.15’te başlayacak sınav için adaylar saat 10.00’dan sonra kesinlikle binalara alınmayacak. Toplam 120 sorunun yer alacağı maratonda adaylara 130 dakika cevaplama süresi verilecek. Sınav maratonu saat 12.25 itibarıyla son bulacak. Ek süre hakkı tanınan engelli adaylar ise 30 dakikalık ilave sürelerini kullanabilecek.
Nüfus Müdürlükleri Pazar Günü Açık Olacak
Sınav günü yaşanabilecek aksiliklerin önüne geçmek amacıyla tedbirler artırıldı. Kimlik kartını kaybeden, nüfus cüzdanında T.C. kimlik numarası ya da fotoğrafı bulunmayan adaylar mağdur edilmeyecek. İl ve ilçe nüfus müdürlükleri pazar günü sınav saatleri boyunca açık tutulacak.
Sonuçlar 30 Ekim’de Açıklanacak
Geleceklerini şekillendirecek sınavın ardından heyecanlı bekleyiş fazla uzun sürmeyecek. ÖSYM takvimine göre 2026 KPSS Ön Lisans sonuçları 30 Ekim’de ilan edilecek. Elde edilen puanlar, açıklandığı tarihten itibaren 2 yıl boyunca geçerliliğini koruyacak.
Rekor Başvuru: 1 Milyon 593 Bin Aday!
Sınava ilişkin rakamsal verileri paylaşan ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, katılımın yüksek olduğunu vurguladı. Aday erişimini kolaylaştırmak amacıyla sınav merkezi sayısının 25 artırılarak 160’a çıkarıldığını belirten Ersoy, şu ifadeleri kaydetti:
"2026 KPSS Ön Lisans’a 1 milyon 593 bin 198 aday başvurdu. Aday sayısındaki artışı dikkate alarak sınav merkezi, bina, salon kapasiteleri ve görevli atamalarımızı titizlikle planladık. Adaylarımızın 989 bin 326’sı kadın, 603 bin 872’si ise erkeklerden oluşuyor. En yoğun başvuru İstanbul, Ankara ve İzmir’den gelirken, Lefkoşa’da da 1.249 adayımız sınava katılacak."
Ersoy ayrıca, sınava 6 bin 59 engelli adayın katılacağını, şehit ve gazi yakını ile gazilerden oluşan 4 bin 293 adayın ise sınav ücretinden muaf tutulduğunu dile getirdi.
218 Bin Görevli ve 17 Bini Aşkın Emniyet Mensubu Sahada
Sınavın huzur ve güvenlik ortamında geçmesi için dev bir kadro görev yapacak. Toplam 4 bin 443 binadaki 83 bin 465 salonda 218 bin 455 görevli sahanın her noktasında hazır bulunacak. Güvenliği sağlamak adına 17 bin 726 emniyet mensubu görev yaparken, 312 ÖSYM temsilcisi de koordinasyonu yerinde takip edecek.
Adaylara son bir uyarıda bulunan ÖSYM Başkanı Ersoy, oluşabilecek trafik sıkışıklıklarına karşı adayların erken saatlerde yola çıkmalarının önemine dikkat çekerek tüm adaylara başarılar diledi.