YENİ Parti Genel Başkanı Özgür Özel, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grup toplantısında ülke gündemini sarsan fon krizine dair çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Krizin patlak vermesinin üzerinden 48 gün geçtiğini anımsatan Özel, sürecin mali bilançosunu verilerle gözler önüne sererek yaşananları "Cumhuriyet tarihinin en büyük soygunu" olarak nitelendirdi.
"Deprem Hasarının İki Katı: Fatura 195 Milyar Dolar"
Ekonomideki toplam kaybın boyutlarına dikkat çeken Özgür Özel, Borsa İstanbul ve Merkez Bankası rezervlerindeki durumu şu sözlerle özetledi:
"Ay sonu verileri açıklandı. Sadece 100 şirketin değil, borsadaki 623 şirketin toplam 174 milyar dolar kayba uğradığı, Merkez Bankası’nın ise 21 milyar dolar rezerv kaybettiği ortaya çıktı. Ekonomideki toplam kayıp tam 195 milyar dolar. 6 Şubat depremlerinde 10 ilimizde yaşanan yıkımın maliyeti yaklaşık 100 milyar dolardı. Yani bugün karşı karşıya olduğumuz tablo, 'asrın felaketi' olarak anılan depremin yarattığı maddi zararın tam iki katıdır."
"Kriz Masasında Oturanlar Teker Teker Adama Veda Ediyor"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından krizi çözmek amacıyla kurulan masayı sert dille eleştiren Özel, masadaki bürokratların idari ve adli süreçlerle görevden uzaklaştırıldığını ifade etti. "Uzaktaki üç-beş bürokratla bu işten kurtulamazsın" diyen YENİ Parti Lideri, şu ifadeleri kullandı:
"Cumhurbaşkanı 'Krizi çözeceğim, masa kurdum' dedi. Peki masada kimler vardı? Takasbank Genel Müdürü ev hapsinde, SPK Başkanı görevden alındı ya da tutuklandı, Borsa İstanbul Genel Müdürü tutuklu... Çözüm üretecek masada oturanlar teker teker adaya veda ediyor. Ancak asıl sorumlular, bu işi kurgulayanlar hâlâ yanı başında duruyor. En yakındakileri koruyarak bu milletin vicdanında aklanamazsınız."
Mağdurlara Yönelik Kanun Teklifine "Nasreddin Hoca" Benzetmesi
Fon krizinden olumsuz etkilenen vatandaşların mağduriyetinin her geçen gün derinleştiğini belirten Özel, iktidarın hazırladığı kanun teklifini ve atılan adımları yetersiz bulduğunu dile getirdi. Küçük yatırımcıların, KOBİ'lerin ve borç sarmalına giren vatandaşların zor durumda olduğunu vurgulayan Özel, getirilen çözümü Nasreddin Hoca’nın "çitlere takılan yün" fıkrasına benzeterek sert eleştiriler yöneltti.
Ayrıca yurt dışına kaçırıldığı iddia edilen varlıklar için çağrıda bulunan Özel, Türkiye’nin üyesi olduğu STAR Grup imkanları kullanılarak kaçırılan finansal kaynakların derhal geri getirilmesi gerektiğini, bunun için sadece siyasi irade ve samimiyetin yeterli olacağını söyledi.
Dış Politika ve ABD Temasları: "Sandalyeye Bakarken Faturayı Ödedik"
Dış politikadaki gelişmelere de değinen Özgür Özel, BM Genel Sekreterliği adaylığı için Feridun Sinirlioğlu’na destek mektubu yazdıklarını açıkladı. ABD ile yürütülen ilişkileri ve savunma sanayisindeki son tabloyu da eleştiren Özel, F-35 ve S-400 süreçlerindeki belirsizliklere dikkat çekerek Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ABD ziyaretindeki pazarlıkları eleştirdi.