4 Temmuz 2025 Cuma

09:55   ATANAMAYAN ÖĞRETMENLER ; HAYALLERIMIZ SUYA DÜŞTÜ... BUNU HAK ETMIYORUZ... ADIL KONTENJAN ISTIYORUZ   09:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YOL ÇALıŞMALARı İLÇELERDE DE DEVAM EDIYOR   09:30   YERLI ÜRETIM DEVI EKON, WIN EURASIA’DA GLOBAL BÜYÜME HEDEFINI YINELEDI   09:20   SANAYI DÖNÜŞÜMÜNDE YENI BIR ADıM: DIJITALLEŞMENIN KALBI İSTANBUL’DA ATıYOR   09:10   ÖĞRENCILERIN EN SEVDIĞI ŞEHIRLERDEN BIRI YINE MERSIN OLDU   19:25   MILLETVEKILI ALI BOZAN: HER ŞEYE KEPÇEYLE MAAŞLARA KAŞıK UCUYLA ZAM!   17:59   AKİB KOORDINATÖR BAŞKANı VEYSEL MEMIŞ: YıLıN İLK YARıSıNDA YıLDıZ PAZARLARıMıZ SLOVENYA, BULGARISTAN VE SURIYE   17:51   GÜLNAR’ıN VERIMLI TOPRAKLARı BÜYÜKŞEHIR’LE YEŞERIYOR   17:36   DÜNYA SAĞLıK HARITASıNDA BIR BAŞARı DAHA   17:25   CHP’LI GÜLCAN KıŞ: “SÖZDE İKLIM YASASı TÜRKIYE’YE VE MERSIN’E İHANETTIR”   17:10   MESKİ İLE ASKİ ARASıNDA “BELEDIYE SU KARDEŞLIĞI PROTOKOLÜ” İMZALANDı   15:32   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN TÜİK’E TEPKI   15:30   CHP MERSIN MILLETVEKILI TALAT DINÇER: "ESNAF BITERSE SOKAKLAR BITER, ÜRETIM BITER, UMUT BITER!"   15:29   TOROSLAR’DA ÇÖP EV, ÜÇÜNCÜ KEZ TEMIZLENDI!    15:26   CHP TARSUS İLÇE GENÇLIK KOLLARı TARAFıNDAN 2 TEMMUZ ANMA PROGRAMı DÜZENLENDI   09:40   KADıNLARı GÜÇLENDIREN ‘PAZARTESI BULUŞMALARı’ SÜRÜYOR    17:30   EMIRLER ORMAN PARKı PIKNIK ALANı’NDA ATEŞ YAKMAK YASAKLANDı   16:10   TARSUS BELEDIYESI’NDEN EMEKLILER GÜNÜ’NE ANLAMLı ETKINLIK   15:58   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN TEMIZ KENT VE SAĞLıKLı ÇEVRE İÇIN KESINTISIZ HIZMET   15:55   KıRATLı: “TÜRKIYE’DE EN ÇOK YATıRıMı MERSIN ALıYOR”  
 
     
   

Bilinçli Teknoloji Kullanımı Projesi 2.Ebeveyn Eğitim Semineri


Teknolojinin gelişimi günlük hayatta işimizi kolaylaştırırken karşımıza çeşitli riskleride beraberinde getirmektedir. Bu risklerin başında bilinçsiz ve yoğun teknoleji kullanımına bağlı okarak sanal dolandırıcılık siber zorbalık,teknoleji bulunmaktadır. Ebeveynlerin çocuklar için yol gösterici ve iyi birer rol model olmaları gerekmektedir.

 

Tarih : 18 Şubat 2020 Salı 10:20   Okunma : 2154

 

Teknolojinin hızlı gelişimi bizlerin hayatında büyük değişimlere neden olmuştur. Teknolojinin bu hızlı gelişimi günlük hayatımızda birçok işimizi kolaylaştırırken beraberinde karşımıza çeşitli risklerde çıkarmaktadır. Bu risklerden en çok etkilenen çocuklar ve ergenler olmaktadır.

Bu risklerin başında bilinçsiz ve yoğun teknoloji kullanımına bağlı Sanal dolandırıcılık, Siber zorbalık, Teknoloji bağımlılığı bulunmaktadır. Ebeveynlerin çocuklar için yol gösterici ve iyi birer rol model olmaları gerekmektedir.

Önceliğimiz dijital dünyada var olmamızı sağlayan teknolojik cihazların güvenliğini sağlamaktır. Kullanılmakta olan cihazların güvenliğinde önceliğin kullanılmakta olan programların orijinal lisanslı programlar olması ve kesinlikle antivirüs yazılımlarının kullanılmasıdır. Bununla beraber cihazlarda bulunan program ve cihaz güncellemelerin otomatik olarak yapılması gerekmektedir. Bunun parelerinde şifre güvenliği, e-mail güvenliği ve kişisel bilgi güvenliği göz ardı edilmemesi gereken konuların başlıcalarıdır.

Yoğun teknoloji kullanımına bağlı çocuklarımızı ve ergenleri bekleyen bir diğer risk ise üst başlık olarak Teknoloji Bağımlılığı gelmektedir. Teknoloji Bağımlılığının alt kırımları incelendiğinde İnternet Bağımlılığı, Cep Telefonu Bağımlılığı, Sosyal Medya Bağımlılığı ve Dijital Oyun Bağımlılığı, Dijital Kumar Bağımlılığı v.b. bağımlılık türleri karşımızda bir sorun olarak gözükmektedir.

Tüm bağımlılıklarda olduğu gibi teknoloji bağımlılığında da bağımlılık bir anda gelişmemektedir. Teknoloji Bağımlılığında 4 aşama halinde hastalık haline gelmektedir. Bu aşamalar incelendiğinde;

  • Merak
  • Sosyal Kullanım
  • İhtiyaca Yönelik Kullanım
  • Bağımlı Kullanım şeklinde karşımızda bulunmaktadır.

Ebeveynlerin teknoloji bağımlılığına giden yolda bu aşamalarda karşılaşabilecekleri belirtileri iyi analiz etmeleri ve gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

Peki ebeveynler için çocuklarımızı ve ergenleri teknoloji bağımlılığında koruyabilmek için neler yapmalıdır.?

  • Kendi aile yapılarına uygun yazılı teknoloji kullanım sözleşmeleri hazırlamaları gerekmektedir.
  • Çocuklarının teknoloji kullanımlarında yol gösterici ve iyi birer rol model olmalıdır.
  • Çocukların teknolojik cihaz kullanımlarını tam zıt saatlere kaydırmaları gerekmektedir.
  • Çocuklarını sosyal ve kültürel etkinliklere yönlendirmeleri gerekmektedir.
  • Teknoloji kullanım süreleri ile ilgili hedefler koymaları gerekmektedir.
  • Teknolojik cihazların ortak kullanımını sağlamak,
  • Çocukların teknolojik cihazları ortak alanlarda kullanılmasını sağlamak,
  • Belirli günlerde teknolojiden uzak aile ile beraber vakit geçirebilecekleri programlar planlamalı,
  • Özellikle kaliteli ders çalışma süresini sağlayabilmek için ders çalışılan ortamda telefon olmaması sağlanmalıdır.
  • Gece kaliteli bir uyku süreci için yatmadan önce minimum 90 dakika öncesinde çocukların teknoloji kullanımlarını bırakmalarını sağlamak
Paylaş :
Etiketler :  BİLİNÇLİ TEKNOLOJİ KULLANIMI PROJESİ, 2.EBEVEYN EĞİTİM SEMİNERİ, SANAL DOLANDIRICILIK, SİBER ZORBALIK, TEKNOLEJİ BAĞIMLILIĞI

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA