13 Eylül 2025 Cumartesi

14:12   AFAD UYARDı: SISMIK HAREKETLILIK DEVAM EDIYOR, VATANDAŞLAR TEDBIRLI OLMALı   13:51   TARıM ALARMı: TÜRKIYE HER SAAT 18,5 FUTBOL SAHASı BÜYÜKLÜĞÜNDE TOPRAĞıNı KAYBEDIYOR!   13:27   MERSIN’DE HAREKET VAR: AVRUPA HAREKETLILIK HAFTASı’NDA ŞEHIR SOKAKLARı HAYAT BULUYOR!   12:45   BAYRAMPAŞA BELEDIYE BAŞKANı GÖZALTıNDA: “BAŞıM DIK, ALNıM AKTıR”   12:39   SINEMA PERDESINDEN DOĞAYA UMUT: ALTıN KOZA 5 BIN FIDANLA YEŞERIYOR   12:32   “BAYRAMPAŞA OPERASYONU: SEÇIMLE GELENLERE ŞAFAK BASKıNı, HUKUK SANDıKTA YARGıLANACAK!”   11:09   KıRSALDA KÜLTÜR RÜZGARı: MERSIN’IN YAYLA KONSERLERI KOCAYER’DE COŞKUYLA YANKıLANDı   23:56   MERSIN EMEK VE DEMOKRASI PLATFORMU: “12 EYLÜL REJIMI KÖKTEN TASFIYE EDILMELI”   14:26   BAŞKAN ABDULLAH ÖZYIĞIT, MINIK ÇEVRECI ARAS KAYRETLI ILE BULUŞTU   14:24    ALI BOZAN: “AKDENIZ’IN SEÇILMIŞLERININ CEZAEVINDE TUTSAK EDILDIĞI HER BIR GÜN SUÇ IŞLENIYOR”   14:21   MEZITLI BELEDIYESI’NDEN ÖĞRENCILERE KıRTASIYE DESTEĞI BAŞVURULARı BAŞLADı   14:18   BARO BAŞKANı ÖZDEMIR’DEN, MERSIN ADALET KOMISYONU BAŞKANı CEYLAN’A ZIYARET   12:13   TELEGRAM VE DISCORD FAALIYETI   12:09   KONYA’DA DEHŞETE DÜŞÜREN OLAY!   11:11   KUZOLUK’A ULAŞıM ARTıK DAHA KOLAY: TARSUS BELEDIYESI YOL ENGELINI AŞTı   10:25   HAYAL GÜCÜ ATÖLYESI: MERSIN’DE ÇOCUKLAR SANATLA BÜYÜYOR   23:57   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KıLıÇDAROĞLU’NA ÇAĞRı: CHP’YE YARGı DARBESINE SESSIZ KALMA!   10:10   MEDYA GRUBUNA ŞOK BASKıN: CAN HOLDING’E MALI SORUŞTURMA DERINLEŞIYOR   10:03   MERCEK’TEN TATLı BIR GELECEK: MERSIN’DE PASTA ŞEFLERI YETIŞIYOR   23:55   KADıKÖY’DE HALKıN İSYANı: “YA HEP BERABER, YA HIÇBIRIMIZ!”  
 
     
 
 
image

Okunma : 600  Tarih : 22.07.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Lozan Nedir?

  LOZAN NEDİR?
  “Lozan” denilince her kafadan bir ses çıkıyor. Kimileri “Lozan, bir hezimettir” derken kimileri de “Lozan olmasaydı, Sevr Antlaşmasıyla Osmanlı İmparatorluğu’na bırakılan bir avuç toprak da elden gidecekti” diyor.
  Bu nedenle ben, bu yazımda; Lozan Antlaşmasını, başkalarından alıntı yaparak anlatacağım. Bundan sonraki yazımda da Lozan Antlaşması ile ilgili düşüncelerimi aktaracağım.
  Osmanlı tarihi uzmanı Kadir Mısırlıoğlu’na göre “Lozan muazzam bir imparatorluk mirasının han-ı yağmasıdır. Türk'ün şahsında İslam’dan intikam alınarak, bütün bir İslam dünyasının başsız bırakılmasıdır.”
  Oysa gazeteci yazar İlhan Selçuk’a göre “Lozan Birinci Dünya Savaşı’nın ‘mağlup devletler’ cephesinde ‘tek galip devletin imzaladığı biricik antlaşmadır.”
  Lozan’a; 24.07.2017 günü, tarihçi Sinan Meydan da değindi. Hem de uzunca bir yazıyla. Yazının tamamı, çok uzun olduğu için birkaç bölümünü aktarıyorum.
  “Lozan Antlaşması bize her şeyden önce sınırları belli, bağımsız bir vatan bıraktı. Lozan’a hezimet demek için ya kör cahil veya uslanmaz bir Cumhuriyet düşmanı olmak gerekir.
  Atatürk Kurtuluş Savaşı’nı kazanıp da Sevr Antlaşması’nı yırtmasaydı elimizde kalan toprak miktarı 480.000 kilometre kare idi. Kurtuluş Savaşı sonunda Lozan’da Türkiye topraklarını 736.000kilometrekareye ulaştırdı. 1939’da Hatay’ın anavatana katılmasıyla Türkiye’nin yüzölçümü 783.000 kilometrekare oldu.
  Lozan’da İngiltere halifelik konusunu gündeme getirdiğinde İsmet Paşa bunun Türkiye’nin iç meselesi olduğunu belirterek konuyu kapattı.
  Osmanlı Dönemi’nde 19. yüzyılda Türkiye’nin petrolleri ve madenleri yabancıların kontrolündeydi.
Lozan’dan sonra çok sayıda kanun çıkartıldı. Altın ve Petrol Arama İşletmesi İdaresi, Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Etibank gibi kurumlar kuruldu.
  1940’da Batman’ın Raman Dağı bölgesinde petrol bulundu. Bölgede 1948’de bir rafineri kuruldu.
Türkiye’de 1923-1954 arasında; 37 arama, 7 tespit, 13 üretim, 19 test olmak üzere 76 kuyu açıldı. Toplam 76 kilometrede fazla sondaj yapıldı. Toplam 160.000 ton petrol üretildi.
  Atatürk’ün milli maden ve petrol politikası 1950’lerde değişmeye başladı. DP hükümeti 12 Kasım 1952’de her türlü petrol faaliyetini yabancı şirketlere açtı. 1954’te ABDli uzmanlarca hazırlanan 6326 sayılı Petrol Kanunu milli petrol politikasına büyük darbe vurdu. Lozan yüzünden maden ve petrol çıkaramadığımız iddiası koca bir yalandır.”
  Lozan’ın bir bölümünü de İsmet İnönü’nün; 15 Ekim 1973 günü, TRT’de, unutulmaz programlara damga vuran Nazmi Kal ile yapmış olduğu programda anlattıklarına yer vererek öğrenelim.
“Lozan’da İngiliz delegesi Lord Curzon ve Amerikan delegesi oturuyorduk. Onlarla konuşmamızı hiçbir zaman aklımdan çıkartmadım. İngiliz delegesi Lord Curzon: “Lozan muahedesinden memnun ayrılmıyoruz. Hiçbir dediğimizi yaptıramadık. Harap bir memleket alıyorsunuz. Bunu imar etmeyecek misiniz? Neyle, nasıl yapacaksınız? Para bir bunda var, (Amerikan delegesini işaret etti) bir bende var. Geleceksiniz para isteyeceksiniz. Diz çökeceksiniz. Reddettiklerinizin hepsini cebimden çıkartıp size göstereceğim” dedi.
  Bunu hiçbir zaman unutamam. Ben de kendisine şu cevabı verdim: “Bizim burada istediklerimiz müstakil, medeni bir devlet olarak, onun bütün şartlarını sağlamaktır. Bunu temin edelim. Sulh olsun. Gelirsem size, istediğinizi yaparsınız”
  "Lozan Antlaşmasından sonra; İngiliz hükümeti düştü, Yunanistan'da ihtilal oldu, Yunan bakanlar Altılar Davası'nda kurşuna dizildi, kral sürgün edildi, Mısır'daki milliyetçiler ayaklandı, Hindistan'daki direniş sertleşti, İngiltere ve Fransa ilişkileri kopma noktasına geldi ve Türkiye'nin yeni sınırlarını tüm dünya onayladı(Sosyal medyada, birçok kişi tarafından -geçen yıl- paylaşılan ve yazarı belirtilmeyen bir yazıdan alıntı)
  Yukarıdaki aktardığım alıntılardan sonra ben “Bir yandan, yabancılara; ülkemizdeki madenlerin işletilmesi için Petrol Kanunu yaptırarak bir yandan dış borç alarak sakalı kaptırmışız. Diğer yandan, Atatürk’ü suçlayınca tepki alabileceğimizi düşünerek İsmet İnönü’ye saldırıyoruz” diye düşünmeye başladım.
Peki, Lozan Antlaşması için Atatürk, ne diyor?
  Atatürk, 24.07.1933’te ”Lozan antlaşması, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşmasıyla tamamlandığı zannedilmiş, büyük bir suikastin yıkılışını ifade eden bir belgedir. Osmanlı devrine ait tarihe eşi geçmemiş bir siyasi zafer eseridir” diyor.
  Başka söze, gerek var mı?




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA