12 Temmuz 2026 Pazar

16:10   HALUK LEVENT HAKKıNDA YAKALAMA KARARı!   09:43   MERSIN’DE 7’DEN 80’E ÜCRETSIZ YÜZME AKıNı!   06:30   BELLINGHAM TAHTı BıRAKMADı: İNGILTERE YARı FINALDE!   06:25   HÜRMÜZ BOĞAZı KAPATıLDı!   06:20   PARIS’TEN TÜRKIYE KARARı: MILYAR DOLARLıK İPTAL DAVASı KAYBEDILDI MI?   23:06   MERSIN’DE 1.1 MILYAR TL’LIK DEV PROJE: TÖMÜK VE ARPAÇBAHŞIŞ’IN ÇEHRESI DEĞIŞIYOR!   22:50   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ADANA’DA    21:32   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ADANA’DA TARIHI ÇıKıŞ: YA BIR YOL BULACAĞıZ YA BIR YOL AÇACAĞıZ!   16:35   FILENIN SULTANLARı, ÜST ÜSTE SEKIZINCI KEZ VNL FINALLERINDE   16:34   CHP VE İYİ PARTI’DEN "78 CAN İÇIN ADALET YÜRÜYÜŞÜ"NE DESTEK   16:31   ÖZGÜR ÖZEL: "SREBRENITSA SOYKıRıMı’NDA YAŞAMıNı YITIREN KARDEŞLERIMIZI RAHMETLE ANıYORUM"   14:55   "78 CAN İÇIN ADALET YÜRÜYÜŞÜ"... BOLU GRAND KARTAL OTEL’DE AILESINI KAYBEDEN AKIŞLI: "ONLARıN YANıNA BıRAKMAYACAĞıZ"   14:54   ÖZGÜR ÖZEL ADANA’DA... ÖZEL: "AK PARTI YARGı KOLLARıNA ŞUNU SÖYLEYELIM, ’DIMDIK AYAKTAYıZ. BU DA SIZE DERT OLSUN’"   14:50   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP’DE KALMAMıZıN MÜMKÜN OLMADıĞıNı GÖRDÜĞÜMÜZDE KURULMUŞ YENI PARTIYE GEÇIP ORADA ILERLERIZ"   14:47   ŞAIR AHMET TELLI YARıN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK   14:22   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ÇANKAYA OPERASYONUNA SERT TEPKI: ’DIMDIK AYAKTAYıZ, BU DA SIZE DERT OLSUN’   12:06   SINEMA DÜNYASıNıN YENI GÖZDESI: MERSIN DOĞAL FILM PLATOSUNA DÖNÜŞTÜ!   11:35   CHP’DE KURULTAY ÖNCESI BÜYÜK KAZAN KAYNıYOR: 43 İL BAŞKANı GÖREVDEN ALıNDı, YENI TALIMAT GELDI!   11:32   ANKARA’DA DEPREM! ÇANKAYA BELEDIYE BAŞKANı DAHIL 36 KIŞI İÇIN GÖZALTı KARARı   11:28   CHP’DEN ÇANKAYA BELEDIYESI OPERASYONUNA İLK TEPKI: ’SIYASI TARTıŞMALARDAN UZAK DURULMALı’  
 
     
 
 
image

Okunma : 1092  Tarih : 28.10.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

29 Ekim’de Biz, Neyi Kutlayacağız?

  29 EKİM’DE BİZ, NEYİ KUTLAYACAĞIZ?
  Aşağıdaki yazıyı, 28 Ekim 2015 tarihinde yazmıştım.
  O günden bu yana; 550 olan milletvekili sayımızın 600 olması ve Parlamenter Sitemden, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçmek dışında fala bir değişiklik olmadığını görünce, tekrar yayınlama gereği duydum.
  Yarın; bir yandan, yurdumuzun en büyük bayramını kutlayacak olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşarken diğer yandan, toplum olarak kafalarımıza ve günlük yaşamımıza bir türlü oturtamadığımız demokrasi kültürünün eksikliğini hissediyorum.
 Dolayısıyla kendime, sık sık “29 Ekim günü biz, neyi kutlayacağız?” diye sormadan edemiyorum.
 Bu yüzden aşağıdaki düşüncelerimi, sizlerle de paylaşmak istiyorum. 100 yıla yaklaşan demokratik yaşamımızla aşmamız gereken onca sorun varken kafalarımızdaki sorunları aşamayışımızı mı kutlayacağız?
  Cumhurbaşkanımızın siyasi parti liderlerine söyledikleri birbirinden güzel, sevgi(!) yüklü sözlerinin içtenliğini mi? Yoksa siyasi parti liderlerimizin cumhurbaşkanımıza karşı verdikleri saygı(!) kokan yanıtlarını mı?
  Demokrasi, bir uzlaşma kültürünün ürünü olduğu halde 4 siyasi parti liderinin veya 550 milletvekilinin (en azından 276’sının) uzlaşarak bir koalisyon hükumeti kuramayışını mı?
  Kadına, Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğumuz halde mecliste bulunan veya bulunması garanti sayılabilecek kadın sayısının çokluğunu mu?
  Birkaç saat süren sağanak yağmurdan sonra şehir merkezlerimizde oluşan ırmak ve göllerin doğal güzelliklerini mi?
   En küçük bir sarsıntıda çatlayan devlet binalarının sağlamlığını mı?
   Aynı sarsıntıda yerle bir olan evlerinin altında kalarak can veren vatandaşlarımızın cennete gitmesini mi?
  Dünyanın en güzel topraklarına sahip olduğumuz halde dışarıdan tohum alarak insanlarımızı tohum üretme zahmetinden kurtarışımızı mı?
  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığı, Konya Ovası’nda buğdayı, Çukurova’da pamuğu yok edişimizi mi?
  28 Şubat’ta mağdur olduklarını söyleyenlerin, iki gruba ayrılarak; her gün birbirlerine karşı söyledikleri sözlerin güzelliğini(!) veya 28 Ekim’de kayyum ataması nedeniyle birbirlerinin neredeyse gırtlağına yapışacak kadar samimi(!) olmalarını mı?
   Ülkemizde yaşayan her etnik kökenden ve her dini inanca sahip bireylerin bir araya gelerek 7 düvele diz çöktüren destanını mı? Yoksa onların bıraktığı toplumu Kürt-Türk, Alevi- Sünni gibi gruplara ayırıp savaşma alışkanlığımız yok olmasın diye birbirine kırdırarak her gün kaldırdığımız birkaç cenaze nedeniyle göz pınarlarımızı açık tutmanın mutluluğunu mu?
  Konum olarak Dünyanın en güzel yerlerinden birinde yaşadığımızı mı? Yoksa bu yaşadığımız bölgenin aynı zamanda Dünyanın en belalı bölgesi olduğu için terör saldırılarının hiç bitmeyişini mi?
  Yasama-Yürütme-Yargı erkinin omuz omuza oluşunu mu?
  Dördüncü erk konumundaki basın-yayının tarafsızlığını mı?
  Sivil toplum kuruluşlarının bu erklere ayak uyduruşunu mu?
  Sahi, 29 Ekim'de biz, neyi kutlayacağız?




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA