12 Mart 2026 Perşembe

10:57   MERSIN’DE KALPLERI ISıTAN BULUŞMA: ÜÇ KUŞAK DOĞANıN KALBINDE BIRLEŞTI!   10:55   İBB DAVASıNDA 4. GÜN: SILIVRI’DE DUYGU DOLU ANLAR! "CUMHURBAŞKANı İMAMOĞLU" SLOGANLARı YÜKSELDI   09:36   BAŞKAN V. ŞENER MESAI ARKADAŞLARıYLA AYNı SOFRADA BULUŞTU   09:35    POTANıN PERILERI’NDEN DEV BAŞLANGıÇ! KANADA KARŞıSıNDA NEFES KESEN ZAFER   09:34   MERSIN’DE ULAŞıMDA ENGEL DÖNEMI BITTI: TEK TıKLA OTOBÜS KAPıNıZA GELIYOR!   09:20   GıDA DEVINDEN TARIHI KARAR: TAT GıDA 58 YıL SONRA BIR İLKI GERÇEKLEŞTIRDI!   01:02   ABD-İRAN GERILIMINDE ŞOK İTIRAF: 168 ÇOCUĞUN ÖLDÜĞÜ KATLIAMDA ’HATA’ İDDIASı!   21:35   MERSIN’DE RAMAZAN RUHU MUT’TA ZIRVE YAPTı: BAŞKAN SEÇER’DEN BIRLIK VE BERABERLIK MESAJı!   19:42   TARSUS’TA EZBER BOZAN BULUŞMA: KÜÇÜK BAŞKANLAR İSTEDI, ALI BOLTAÇ ANıNDA TALIMATı VERDI!   18:46   BERKIN ELVAN 12. YıLıNDA MEZARı BAŞıNDA ANıLDı: "KATILLER HESAP VERSIN!"   16:44   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL’DAN 4 MILYON GENCE ÖĞRENCI AFFı, 100 BIN MEZUNA DENKLIK ÇAĞRıSı   16:40   İRAN, BANGLADEŞ PETROL VE LNG GEMILERININ HÜRMÜZ BOĞAZı’NDAN GEÇIŞINE IZNI VERDI   16:40   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… CHP’LI KARABAT’ıN ŞOFÖRÜ TUTUKLU SANıK SıRRı KÜÇÜK: "VICDANıM RAHAT, BU YAŞıMA KADAR HARAM LOKMA YEMEDIM"   16:39   İBB DAVASı...TUTUKLU BUĞRA GÖKCE: TRT YÖNETICILERININ KURUMUN KÜLTÜRÜNE, TARIHINE VE YAYıNCıLıK ILKELERINE UYGUN HAREKET ETMESINI BEKLIYORUZ   16:37   ERKAN BAŞ’TAN GREVDEKI ÖZEL İTALYAN LISESI ÖĞRETMENLERINE DESTEK: "BU KAVGA BIR AVUÇ ÖĞRETMENIN KAVGASı DEĞIL, TÜRKIYE IŞÇI SıNıFıNıN KAVGASı"   15:40   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NE OPERASYON... GÖKAN ZEYBEK: "GERÇEKLERI ÇARPıTARAK KARANLıK PROPAGANDA ÜRETILMESINE ASLA IZIN VERMEYIZ"   15:04   İBB DAVASı’NDA ÜÇÜNCÜ GÜN… MAHMUT TANAL: İNSAN HAKLARı AÇıSıNDAN, HUKUK DEVLETI AÇıSıNDAN GERIYE GIDIYORUZ   15:02   İLBER ORTAYLı 5 GÜNDÜR YOĞUN BAKıMDA   14:48   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANLARı HATIMOĞULLARı VE BAKıRHAN’DAN "BERKIN ELVAN" MESAJı: "BERKIN ELVAN BU ÜLKENIN VICDANıNDA HEP 15 YAŞıNDA KALACAK"   14:44   EKREM İMAMOĞLU: "İFTIRANAMENIN TEK AÇıKLAMASı VARDıR: KIŞI KENDINDEN BILIR IŞI! MILLETIMIZ SIZI GÖNDERMEK IÇIN CAN ATıYOR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 777  Tarih : 28.10.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

29 Ekim’de Biz, Neyi Kutlayacağız?

  29 EKİM’DE BİZ, NEYİ KUTLAYACAĞIZ?
  Aşağıdaki yazıyı, 28 Ekim 2015 tarihinde yazmıştım.
  O günden bu yana; 550 olan milletvekili sayımızın 600 olması ve Parlamenter Sitemden, Cumhurbaşkanlığı Sistemine geçmek dışında fala bir değişiklik olmadığını görünce, tekrar yayınlama gereği duydum.
  Yarın; bir yandan, yurdumuzun en büyük bayramını kutlayacak olmanın mutluluğunu ve heyecanını yaşarken diğer yandan, toplum olarak kafalarımıza ve günlük yaşamımıza bir türlü oturtamadığımız demokrasi kültürünün eksikliğini hissediyorum.
 Dolayısıyla kendime, sık sık “29 Ekim günü biz, neyi kutlayacağız?” diye sormadan edemiyorum.
 Bu yüzden aşağıdaki düşüncelerimi, sizlerle de paylaşmak istiyorum. 100 yıla yaklaşan demokratik yaşamımızla aşmamız gereken onca sorun varken kafalarımızdaki sorunları aşamayışımızı mı kutlayacağız?
  Cumhurbaşkanımızın siyasi parti liderlerine söyledikleri birbirinden güzel, sevgi(!) yüklü sözlerinin içtenliğini mi? Yoksa siyasi parti liderlerimizin cumhurbaşkanımıza karşı verdikleri saygı(!) kokan yanıtlarını mı?
  Demokrasi, bir uzlaşma kültürünün ürünü olduğu halde 4 siyasi parti liderinin veya 550 milletvekilinin (en azından 276’sının) uzlaşarak bir koalisyon hükumeti kuramayışını mı?
  Kadına, Seçme ve Seçilme Hakkı tanıyan ilk ülkelerden biri olduğumuz halde mecliste bulunan veya bulunması garanti sayılabilecek kadın sayısının çokluğunu mu?
  Birkaç saat süren sağanak yağmurdan sonra şehir merkezlerimizde oluşan ırmak ve göllerin doğal güzelliklerini mi?
   En küçük bir sarsıntıda çatlayan devlet binalarının sağlamlığını mı?
   Aynı sarsıntıda yerle bir olan evlerinin altında kalarak can veren vatandaşlarımızın cennete gitmesini mi?
  Dünyanın en güzel topraklarına sahip olduğumuz halde dışarıdan tohum alarak insanlarımızı tohum üretme zahmetinden kurtarışımızı mı?
  Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hayvancılığı, Konya Ovası’nda buğdayı, Çukurova’da pamuğu yok edişimizi mi?
  28 Şubat’ta mağdur olduklarını söyleyenlerin, iki gruba ayrılarak; her gün birbirlerine karşı söyledikleri sözlerin güzelliğini(!) veya 28 Ekim’de kayyum ataması nedeniyle birbirlerinin neredeyse gırtlağına yapışacak kadar samimi(!) olmalarını mı?
   Ülkemizde yaşayan her etnik kökenden ve her dini inanca sahip bireylerin bir araya gelerek 7 düvele diz çöktüren destanını mı? Yoksa onların bıraktığı toplumu Kürt-Türk, Alevi- Sünni gibi gruplara ayırıp savaşma alışkanlığımız yok olmasın diye birbirine kırdırarak her gün kaldırdığımız birkaç cenaze nedeniyle göz pınarlarımızı açık tutmanın mutluluğunu mu?
  Konum olarak Dünyanın en güzel yerlerinden birinde yaşadığımızı mı? Yoksa bu yaşadığımız bölgenin aynı zamanda Dünyanın en belalı bölgesi olduğu için terör saldırılarının hiç bitmeyişini mi?
  Yasama-Yürütme-Yargı erkinin omuz omuza oluşunu mu?
  Dördüncü erk konumundaki basın-yayının tarafsızlığını mı?
  Sivil toplum kuruluşlarının bu erklere ayak uyduruşunu mu?
  Sahi, 29 Ekim'de biz, neyi kutlayacağız?




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA