23 Ocak 2025 Perşembe

13:31   TOROSLAR’DA TEMIZLIK SEFERBERLIĞI DEVAM EDIYOR   12:54   MHP MERSIN MILLETVEKILI DR. LEVENT UYSAL: SILIFKEMIZIN YOĞURDU AVRUPA SOFRALARıNDA!   12:50   KARTALKAYA`DAKI OTEL FACIASı... DEM PARTI, MEHMET NURI ERSOY`U ISTIFAYA ÇAĞıRDı, TBMM`DE ARAŞTıRMA KOMISYONU KURULMASıNı ISTEDI   09:52   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN `ÇOCUKLAR İÇIN YARıYıL TIYATRO ŞENLIĞI`   09:40   SILIFKE BELEDIYESI, TAHRIP OLAN YOLLARıN TAMIRATıNı GERÇEKLEŞTIRIYOR   01:25   ZAFER PARTISI`NDEN 26 OCAK`TA DÜZENLENECEK İZMIR MITINGI`NE DESTEK ÇAĞRıSı   21:38   TMMOB, İTO, DİSK VE KESK`TEN ORTAK AÇıKLAMA: SORUMLULAR HESAP VERMIYOR, IHMAL VE DENETIMSIZLIK ÖLDÜRÜYOR   20:38   BEŞIKTAŞ, ATHLETIC BILBAO`YU 4-1 MAĞLUP ETTI   17:59   ALDEMIR, TARIHI KONGREYE IMZA ATTı   17:54   CHP`LI GÖKÇEN`DEN SINAN ATEŞ SORUŞTURMASıNA VERILEN TAKIPSIZLIK KARARıNA TEPKI   17:24   CHP BOLU İL BAŞKANı KARAGÖZ`DEN BAKAN ERSOY`A ISTIFA ÇAĞRıSı   17:23   CHP İZMIR İL BAŞKANı ASLANOĞLU`NDAN ZAFER PARTISI`NE DESTEK   16:58   DEM PARTI İMRALı HEYETI`NIN ABDULLAH ÖCALAN ILE İMRALı ADASı`NDAKI GÖRÜŞMESI SONA ERDI   15:03   CHP`LI GÜLCAN KıŞ, BOLU`DAKI YANGıNı TBMM GÜNDEMINE TAŞıDı   09:29   DEM PARTI İMRALı HEYETI BUGÜN IKINCI KEZ TERÖR ÖRGÜTÜ PKK LIDERI ABDULLAH ÖCALAN`LA GÖRÜŞECEK   09:16   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, 2024 YıLıNDA DA TARıMSAL HIZMETLERLE ÜRETICININ YANıNDA OLDU   08:49   METEOROLOJI: 6 ILDE YAĞıŞ BEKLENIYOR   23:57   GALATASARAY, DINAMO KIEV ILE 3-3 BERABERE KALDı   23:57   ÇANAKKALE AYVACıK AÇıKLARıNDA 5.2 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   23:27   ÜMIT ÖZDAĞ TUTUKLANDı... CENK KÜPELI, "SIYASETÇILERI YARGı SOPASı ILE KıSıTLAMAK ÜLKEMIZE VE YÖNETICILERE BIR KAZANıM SAĞLAMAYACAKTıR"  
 
     
 
 
image

Okunma : 216  Tarih : 11.12.2024  E-Mail : fatihberkil@hotmail.com

 
Ramazan KARA

Tutum, Yatırım ve Yerli Malları Haftası

  TUTUM, YATIRIM VE YERLİ MALLARI HAFTASI
  Çoğunuzun bildiği gibi her yıl; 12-18 Aralık tarihleri arasında “Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası” kutlanır.
  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün; 12 Aralık 1929’da, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde , “Ulusal Ekonominin geliştirilmesi, yerli malları kullanmanın bu gelişmeye yapacağı olumlu katkılar ve tutumlu olmanın hem gerekliliği hem de önemi” üzerinde yaptığı konuşma nedeniyle 1946 yılında  “Yerli Malı Haftası” kutlanmaya başladı.
  Daha sonraki yıllarda, bu haftanın adı “Tutum, Yatırım ve Türk Malları” haftası olarak değiştirildi.
  Bizlerin çocukluğunda ve ilk gençlik yıllarımızda; bu hafta başlayınca tamamı yerli üreticilerimizin ürettiği ürünleri okulumuza getirir, sınıfça eşit olarak paylaşıp tüketirdik.
  Hemen arkasından öğretmenlerimizin hafta ile ilgili yaptıkları konuşmaları dikkatle dinler ve anlayıp uygulamaya çalışırdık.
  Daha sonraki yıllarda; bu haftayı, yerli ürünlerimiz yerine ithal ürünleri tüketerek kutlamaya başlayınca bence, haftanın eski önemi kalmadı.
  Kendi topraklarımızda ürettiğimiz ürünlerin tohumlarını bile ithal eder duruma geldik çünkü.
  Başkalarından aldığımız tohumlarla yaptığımız yerli üretimi de plansız programsız yapınca bugün, 11 yıl önce domates fiyatları epey yükseldiğinde yazmış olduğum bir yazıyı sizlerle paylaşma gereği duydum.
  DOMATES GÜNLERİNE DOĞRU
  53 yaşındayım. Yaklaşık 40 yıldır, ülkemdeki gelişmeleri yakından izlerim.
  Özellikle 35 yıldır. Her geçen gün garipliklerin arttığını gördüğüm halde gene de izlemeyi sürdürenlerdenim.
  Bu gariplikleri yalnızca uzaktan bakıp izleyenlerden değil ayrıca çözüm önerileri de sıralayabilenlerden biriyim.
  Yazımızın başlığına yerleşen "domatesle başlayalım" diye düşündüm.
  Domates bir sembol aslında.
  Buradaki domates yalnızca domatesi değil aynı zamanda diğer sebzeleri ve meyveleri de temsil etmektedir.
  Bugün domateste yaşananlar yarın patlıcanda, elmada.... yaşanabilir çünkü.
  Her mevsimde istediğimiz kadar domatesi üretebileceğimiz bir ülkemiz olduğu gibi üreteceğimiz domatesleri, yılın her gününde neredeyse belirli bir ücretten tüketebilecek koşullarımız da var.
  Bu iş öyle sanıldığı gibi zor bir iş de değil üstelik.
  İlkbahar, yaz, sonbahar mevsimlerinde, ülkemizin çeşitli yerlerinde, tarlada yetişen sebzeleri üretebiliyoruz.
  Aynı sebzelerimizi kış aylarında da seralarımızda üretmekteyiz.
  Bundan sonrası, ülkemizin tarım politikalarının doğru belirlenmesine bağlı.
  Mevsimlere göre hangi bölgeye ne kadar domates, ne kadar patlıcan, ne kadar biber, ne kadar salatalık vb. ekileceği konusunda çiftçilerimizin yönlendirilmesine bağlı.
  Böylece hem üretici daha çok ürünle daha çok gelir elde edebilir hem de tüketici fazla fiyat farkı yaşamadan alışveriş yapabilir.
  Yoksa üretici yaz aylarında domateslerini tarlada çürümeye terk etmeyi sürdürür, hanımlarımız da kış aylarında "altın günleri" yerine "domates günleri" yapmaya başlar.
  Tarım ve hayvancılık için çok elverişli ülkelerden biri olduğumuz halde, hayvancılığı yok edip dışarıdan canlı veya cansız et almaya başlayan biz, çok yakında "dışarıdan domates alma başarısını(!)" da gösteririz herhalde.
  Nasıl ki bir tarım ülkesi olmakla birlikte, dışarıdan tohum alacak kadar zevkliysek, nasıl ki köylülerimiz, kuş gribini sonbaharda otların ilk çıktığı birkaç hafta, tavuklarını kümesten dışarıya çıkarmayarak önlediği halde bizler binlerce tavuğu katlederek yok etmeyi başardıysak bunu da yapabiliriz.
  Nasıl ki, pamuk ovası olan Çukurova'da pamuk üretimini, buğday deposu olan Konya Ovası'nda buğday üretimini yok ettiysek, inanın bunu da başarabilecek güçteyiz.
  Ormanlarımızı, yerleşim yerleri açmak için yakıp dışarıdan kereste almayı başaran bir toplumuz biz.
  Kanalizasyonlarımızı; ırmaklarımıza, denizlerimize boşaltacak kadar seviyoruz doğayı.
  Doğal güzelliklerimize Hidroelektrik Santralleri kurabilecek kadar akıllı değil miyiz?
  Hayvanlarımızı, eziyet ve tecavüz edecek kadar seven bireyleri barındıran bir toplum değil miyiz?
  Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde, bu denizlere akan onlarca akarsuyumuz olduğu halde, "Su akar, deli bakar" sözünün gereği için bile olsa aklını başına toplaması gereken, bu suları değerlendirip küresel ısınma nedeniyle susuz kalma korkusu yaşamaması gereken bizler değil miyiz?
  Zenginlerin altın günlerine karşı, açların domates günlerine doğru yönelmemizin nesi garip?(10.12.2013)




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 




 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA