27 Mart 2026 Cuma

07:56   CHP İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN BALYANLıLAR DERNEĞI’NE ZIYARET!   14:19   ABD BAŞKANı TRUMP: “NATO, İRAN SAVAŞıNDA HIÇBIR ŞEY YAPMADı”   14:18   CHP’LI TAHTASıZ’DAN BAKAN GÜRLEK’E "TAPU" TEPKISI: YAYıMLANAN BELGELERI ÇÜRÜTMESI GEREKIRKEN BAŞKALARıNı SUÇLAMA YOLUNA GITTI   14:17   AYŞEGÜL DOĞAN’DAN BAHÇELI’NIN "ACELEYE GETIRMENIN ALEMI YOK" SÖZLERINE YANıT: "TELAŞA KAPıLARAK BUNU YAPMAYA GEREK YOK AMA HıZA IHTIYACıMıZ VAR"   14:16   ANKARA’DA GAZETECILER, İSMAIL ARı VE ALICAN ULUDAĞ IÇIN BIR ARAYA GELDI: TUTUKLU GAZETECILER SERBEST BıRAKıLSıN   14:08   AK PARTI MEZITLI’DEN BAŞKAN TUNCER’E SESSIZ KALMAYACAĞıZ MESAJı   13:02   AZERBAYCAN, RUSYA’NıN İRAN’A INSANI YARDıM GÖNDERDIĞINI DUYURDU   12:58   “İBB DAVASı”NDA 11. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN MURAT ÇALıK’A: “BAŞKANıM, ALLAH SENI KORUSUN”   10:50   MERSIN’IN EVLADı KORAY İÇIN ZAMANLA YARıŞ: BÜYÜKŞEHIR’DEN DMD SEFERBERLIĞI!   10:20   MILYARLARCA LIRALıK VERGI BORCU BIR KALEMDE SILINDI! "VERGIDE ADALET" SÖYLEMI ÇÖKTÜ MÜ?   10:15   AİHM’DE KRITIK KAVALA GÜNÜ! CHP’LI BANKOĞLU STRAZBURG’DAN SESLENDI: "ANAYASAL SUÇ İŞLENIYOR"   09:42   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN EZBER BOZAN ÇıKıŞ: "EMEKLI VE ÇIFTÇI KADERINE TERK EDILEMEZ!"   09:40   MERSIN’DE SANAT DEVRIMI: 25 YıLLıK ÇıNAR ŞEHIR TIYATROSU REKORA KOŞUYOR!   09:31   ADANA’DA LEYLA ALATON RÜZGARı: "KENDI HIKÂYENIZI YAZMAKTAN KORKMAYıN!"   20:02   TÜRKIYE’NIN KıYı GELECEĞI MERSIN’DE ŞEKILLENIYOR: 196 BELEDIYE İÇIN KRITIK YOL HARITASı!   16:49   İSPANYA BAŞBAKANı: İSRAIL, LÜBNAN’A GAZZE’DEKIYLE AYNı YıKıMı YAŞATMAYı HEDEFLIYOR   16:43   İBB DAVASı’NDA 10. GÜN... TUTUKLU BEYLIKDÜZÜ BELEDIYE BAŞKANı MEHMET MURAT ÇALıK SAVUNMASıNA BAŞLADı: "ALNıMıN AKıYLA BU SÜRECIN IÇINDEN ÇıKACAĞıM"   16:42   MUHSIN YAZıCıOĞLU, MEZARı BAŞıNDA ANıLDı... REMZI ÇAYıR: "ONUN YOLUNU IKTIDAR YAPMAK HEPIMIZIN GÖREVI"   16:42   TBMM’DE SÜREÇLE ILGILI MÜSTAKIL VE GEÇICI YASA HAZıRLıĞı… TBMM BAŞKANı KURTULMUŞ ILE GRUP KOORDINATÖRLERININ TOPLANTıSıNıN GELECEK HAFTA YAPıLMASı PLANLANıYOR   14:06   CHP PM ÜYESI OZAN VARAL: “TARSUS’A ÇIMENTO FABRIKASı DAYATıLıYOR!”  
 
     
   

Tarsus Belediyesi’nden Yerli Soya Hasadı


Tarsus Belediyesi’nin yerli ve organik tarımı geliştirmek amacıyla başlattığı “Ata Tohumu Miras” projesi kapsamında yetiştirilen soya fasulyesinin hasadı başladı.

 

Tarih : 6 Ekim 2021 Çarşamba 19:35   Okunma : 1027

Tarsus Belediyesi'nin yerli ve organik tarımı geliştirmek amacıyla başlattığı “Ata Tohumu Miras” projesi kapsamında yetiştirilen soya fasulyesinin hasadı başladı.

“Ata Tohumu Miras” projesi kapsamında Tarsus Belediyesi ile Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü arasında yapılan protokol uyarınca 25 dekarlık arazide 5 dekarlık bölüme yerli tohum soya fasulyesi ekimi yapılmıştı. O tohumlar başarıyla yetiştirildi ve hasat edilmeye başlandı.

Tarsus’a bağlı Çiçekli Mahallesi'nde gerçekleştirilen hasada, Adana Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Ahmet Korhan Şahar, Tarsus Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü’ne bağlı teknik ekipler ve çiftçiler katılım sağladı.

Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Osman Polat, 3 çeşit soya ekili arazide belediyenin de bir çeşit soya ekimi yapmasına izin veren çiftçiye teşekkür etti. Polat, şöyle konuştu:

“Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün geliştirmiş olduğu yağ oranı yüksek olan çeşidimizi bu alana ekmiş olduk. Soya fasulyesi özellikle yağ oranı yüksek. Aynı zamanda yem bitkisi olarak da kullanılan bir tür. Avrupa'da çok yaygın olarak kullanılıyor ve bizim ülkemizde de son zamanlarda özellikle de Çukurova bölgesinin vazgeçilmezlerinden birisi oldu. Kırsalda özellikle küçük üreticimizi desteklemek çok çok önemli bizim için. Başkanımız Haluk Bozdoğan'ın deyimiyle iki bin rakımdan tutun aşağı sıfır rakama kadar. Özellikle çiftçiyi destekleme noktasında tohumdan fideye, fidana varıncaya kadar başlatmış olduğu bu çalışma hız kesmeden devam etmekte. Biz de elimizden geldiğince tüm Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü personeli olarak bu işin içerisinde ve durmadan da devam etmemiz gerektiğini düşünüyorum.”

Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Ahmet Korhan Şahar da “Enstitümüze ait yerli soya çeşidi olan ANP 2018 çeşidin ekimini yapmıştık. Bugün hasadını gerçekleştiriyoruz. Yanında diğer firmaların çeşitleri bulunmakta. Üreticimizden de aldığımız ve kendimizle gözlemlediğimizde çeşidimizin performansın iyi olduğu görülmekte ve bu da bizi sevindirdi. Ayrıca diğer çeşitlerimizden daha dirençli gözüküyor. Bu durum gerçekten ümit verici” diye konuştu.

Çiftçi Yusuf Durmaz ise “Diğer çeşitlere göre daha güzel görünüyor. Diğer çeşitlerimiz daha erken kurudu. Bu daha yeşil. Daha dirençli çıkıyor. Zaten şu anda artık soya devamlı ekildiği için kendi bölgelerimizde mantariyel hastalıklara dayanıklı olması lazım. Mevcut ektiğimiz çeşit ANP çeşidi de dayanıklı gibi görünüyor. Sonuçta geliştirilmekte olan bir şeye yardımcı olmaktan biz de çok memnunuz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, TARSUS, BELEDİYESİ, YERLİ SOYA, ATA TOHUMU MİRAS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA