27 Mart 2026 Cuma

10:27   MERSIN’DEN GELECEĞE YAZıLıM HAMLESI! GENÇLER YAPAY ZEKA VE VERI ANALIZIYLE DÜNYAYA AÇıLıYOR   10:25   BAŞKAN TUNCER’DEN MUHTARLARA NET MESAJ: "MEZITLI’YI BIRLIKTE YÖNETIYORUZ"   10:01   TARSUS’TA DEV YATıRıM HAMLESI: 4 KRITIK SEKTÖRE BÜYÜK TEŞVIK MÜJDESI!   09:30   AKDENIZ’DE ULAŞıM SEFERBERLIĞI   09:04   MERSIN’DE ULAŞıM DEVRIMI: O CADDELER SIL BAŞTAN YENILENDI! SÜRÜŞ KEYFI İKI KATıNA ÇıKTı   08:52   UŞAK BELEDIYE BAŞKANı ÖZKAN YALıM GÖZALTıNDA:   07:59   TÜRKIYE’NIN DÜNYA KUPASı YOLUNDAKI SON RAKIBI BELLI OLDU! PLAY-OFF FINALINDE NEFES KESEN EŞLEŞME   07:56   CHP İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN BALYANLıLAR DERNEĞI’NE ZIYARET!   04:41   MARMARIS BELEDIYESI’NDE GECE YARıSı OPERASYONU! BAŞKAN ACAR ÜNLÜ’DEN İLK AÇıKLAMA: "MAKAMıMDAYıM"   14:19   ABD BAŞKANı TRUMP: “NATO, İRAN SAVAŞıNDA HIÇBIR ŞEY YAPMADı”   14:18   CHP’LI TAHTASıZ’DAN BAKAN GÜRLEK’E "TAPU" TEPKISI: YAYıMLANAN BELGELERI ÇÜRÜTMESI GEREKIRKEN BAŞKALARıNı SUÇLAMA YOLUNA GITTI   14:17   AYŞEGÜL DOĞAN’DAN BAHÇELI’NIN "ACELEYE GETIRMENIN ALEMI YOK" SÖZLERINE YANıT: "TELAŞA KAPıLARAK BUNU YAPMAYA GEREK YOK AMA HıZA IHTIYACıMıZ VAR"   14:16   ANKARA’DA GAZETECILER, İSMAIL ARı VE ALICAN ULUDAĞ IÇIN BIR ARAYA GELDI: TUTUKLU GAZETECILER SERBEST BıRAKıLSıN   14:08   AK PARTI MEZITLI’DEN BAŞKAN TUNCER’E SESSIZ KALMAYACAĞıZ MESAJı   13:02   AZERBAYCAN, RUSYA’NıN İRAN’A INSANI YARDıM GÖNDERDIĞINI DUYURDU   12:58   “İBB DAVASı”NDA 11. GÜN... İMAMOĞLU’NDAN MURAT ÇALıK’A: “BAŞKANıM, ALLAH SENI KORUSUN”   10:50   MERSIN’IN EVLADı KORAY İÇIN ZAMANLA YARıŞ: BÜYÜKŞEHIR’DEN DMD SEFERBERLIĞI!   10:20   MILYARLARCA LIRALıK VERGI BORCU BIR KALEMDE SILINDI! "VERGIDE ADALET" SÖYLEMI ÇÖKTÜ MÜ?   10:15   AİHM’DE KRITIK KAVALA GÜNÜ! CHP’LI BANKOĞLU STRAZBURG’DAN SESLENDI: "ANAYASAL SUÇ İŞLENIYOR"   09:42   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN EZBER BOZAN ÇıKıŞ: "EMEKLI VE ÇIFTÇI KADERINE TERK EDILEMEZ!"  
 
     
   

AHBİB Eylülde 137 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi


Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 artış yakalayıp 136,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Eylülde 172 bin 495 ton ürünü uluslararası piyasada değerlendirdiklerini belirten Başkan Hüseyin Arslan, “Eylül ayındayüzde 125 ihracat artışıyla kırmızı mercimek tüm ürünlerde zirvenin sahibi oldu.” dedi.

 

Tarih : 14 Ekim 2021 Perşembe 19:15   Okunma : 942

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, eylül ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 48 artış yakalayıp 136,9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Eylülde 172 bin 495 ton ürünü uluslararası piyasada değerlendirdiklerini belirten Başkan Hüseyin Arslan, “Eylül ayındayüzde 125 ihracat artışıyla kırmızı mercimek tüm ürünlerde zirvenin sahibi oldu.” dedi.

‘Lojistik ve üretim altyapımızı ihracat hedeflerimizle uyumlu olarak geliştirmeliyiz’
Türkiye’nin 5 yıllık süreçte 300 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında lojistik altyapısının güçlendirilmesininve üretim planlamasının çok önemli olduğunu kaydeden AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan, nitelikli işgücü, limanlar, demir yolu ve ağır tonajlı taşıtlar ile konteyner konularında yapılacak yeni yatırımların,pazar çeşitliliğinde güçlü bir ivme yakalayan hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörünün geleceğini doğrudan etkileyeceğini söyledi.
Küresel iklim değişikliğinin etkilerinin her geçen yıl daha fazla hissedilmeye başlandığını, buna bağlı olarak meteorolojik ve tarımsal kuraklık riskinin giderek arttığını vurgulayan Başkan Hüseyin Arslan, kuraklığa toleransı yüksek tohumların geliştirilmesi ve bu tohumları kullanarak üretim yapan çiftçilere verilen desteklerin artırılmasının da orta ve uzun vadede ihracat performansına olumlu yansıyacağını dile getirdi.Başkan Arslan, ihracatçı firmaların, paketleme tesislerini gıda işleme teknolojilerinde enerji verimliliği yüksek makinelerle modernize etmesi için devlet desteklerinin artırılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

Şeker ihracatımız miktarda 160 kat, değerde 81 kat arttı
Covid-19 pandemisinin uluslararası piyasalardaki etkilerinin sürdüğünü, maliyet kalemlerinde yüksek artışlara rağmen üretmeye ve ihracata devam ettiklerini kaydeden Başkan Arslan, eylül ayında 847,6 milyon dolarlık sektör ihracatına yüzde 16 düzeyinde destek verdiklerini aktardı. Başkan Arslan, “Eylül ayı bölge ihracatımızı ürün gruplarına göre değerlendirdiğimizde bakliyat ürünleri 40,3 milyon dolar değer ve yüzde 29’luk pay ile birinci sırada yer aldı. Bunu 28,9 milyon dolar değer ile pastacılık ürünleri ve 17,5 milyon dolar değer ile bitkisel yağlar takip etti. Eylül ayında ihracat hacmindeki en yüksek artışı şekerde yakaladık. 3 bin tonluk şeker ihracatımızda yüzde 8 bin 128 artış sağlayıp ülkemize 1 milyon 327 bin dolar döviz kazandırdık.Yine bu ayda en fazla ihraç ettiğimiz ürün ise yüzde 125 artış sağladığımız kırmızı mercimek oldu. 27 milyon 450 bin dolarlık kırmızı mercimek satışımız, bölge ihracatımızın yüzde 20’sini oluşturdu.” dedi.  

‘Uzak diyarlarda etkinliğimizi her geçen ay artırıyoruz’
AHBİB olarak geleneksel pazarların yanı sıra uzak diyarlarda da önemli ihracat artışları yakaladıklarına dikkat çeken Başkan Arslan, şunları söyledi: “Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştirdiğimiz ülke 33,8 milyon dolar değer ile Irak oldu. Yüzde 134 artış sağladığımız Irak pazarı, bölge ihracatımızın yüzde 25’ini oluşturdu. Suriye yüzde 48 artış ve12,4 milyon dolar değer ile ikinci, Yemen yüzde 300 artış ve 6,5 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında en fazla ihracat artışı sağladığımız ülkelerde geçen ay olduğu gibi yine birinci sırada yüzde bin 302 artış ve 1,1 milyon dolar değer ile Afganistan geldi. Endonezya yüzde bin 19 artış ve 1,2 milyon dolar değer ile ikinci, Nijerya yüzde 906 artış ve 3 milyon dolar değer ile üçüncü sırada yer aldı. Çin, Fildişi, Cibuti, Polonya, Çekya, Sri Lanka, Güney Sudan, Bolivya ve Gürcistan önemli ihracat artışları elde ettiğimiz pazarlar oldu.”
AHBİB Başkanı Hüseyin Arslan, 2021 yılının üçüncü çeyreğinin sonunda bölge ihracatının yüzde 25 artışla 1 milyar 61 milyon dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, AHBİB, DOLAR, İHRACAT, LOJİSTİK

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA