24 Ocak 2026 Cumartesi

16:45   TOROSLAR’DA KARLA MÜCADELE: BELEDIYE 7/24 SAHADA, YOLLAR AÇıLıYOR!   16:04   “MESKİ’DEN DEĞIRMENDERE’YE ÇIFTE YATıRıM: ALTYAPı VE ÜSTYAPı YENILENDI”   15:08   MINGUZZI AILESININ ADALET ÇıĞLıĞı... ANNE YASEMIN MINGUZZI’DEN ADALET BAKANı TUNÇ’A: HAKKıMı HELAL ETMIYORUM   15:07   AHMET ÖZER’E “KENT UZLAŞıSı” DAVASıNDAN 6 YıL 3 AY HAPIS CEZASı VERILDI   15:06   CHP’NIN TBMM’DEKI "TABUTLU" EYLEMI... VELI AĞBABA: "RAHATSıZ OLDUKLARı TABUT DEĞIL, YÜZSÜZLÜKLERI, EMEKLIYE REVA GÖRDÜKLERI AÇLıK, YOKSULLUK"   15:04   CHP’NIN YALOVA MITINGI YARıN... EMEKLI VATANDAŞ: “TAYYIP BABA, EMEKLIYE BIR BAK. SEÇIM GÜNÜ GELECEK, SEÇIME GIRECEKSIN. ALLAH BÜYÜKTÜR”   15:03   İZMIR’DE CUMHURIYETÇI AVUKATLAR GRUBU’NDAN ’BAYRAK’ TEPKISI: TÜRK BAYRAĞı BU MILLETIN ORTAK ONURUDUR   10:34   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN ŞEFKAT ELI: 1.181 HANEYE TEMIZLIK, 162 KADıNA BAKıM”   10:15   MERSIN’DE KıRSAL ÜRETIME GÜNEŞ ENERJISI DESTEĞI: 1.160 ÜRETICIYE IŞıK OLDU   10:02   “TORBA YASAYA İSYAN: EMEKLIYE SADAKA, VARLıK FONU’NA SıNıRSıZ YETKI”   17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI  
 
     
   

Çocuğum Neden Sürekli Hastalanıyor


Bazı çocuklar yılda sadece birkaç kez solunum yolu enfeksiyonu geçirirken, bazıları sık hastalanır, bir türlü iyileşmek bilmez. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Cevriye Çankal, çocukların sık hastalanmasının nedenleri konusunda önemli bilgiler verdi.

 

Tarih : 26 Ocak 2022 Çarşamba 21:20   Okunma : 1125

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Cevriye Çankal, çocukların yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmelerinin normal olduğunu söyledi. Çocuğun bağışıklık sisteminin hastalıklarla birlikte güçlenip yetişkin formuna ulaştığını belirten Çankal, “Ancak çocuğunuz sık hastalanıyor ve kolay atlatamıyorsa, sık sık antibiyotik tedavisi alması gerekiyorsa, enfeksiyon geçirdiğinde hırıltıya dönüşüyor ve ciğerlere iniyorsa veya ciddi kulak enfeksiyonlarına dönüşüyorsa, altında başka nedenler olduğunu düşünebiliriz” diye konuştu.

Uzm. Dr. Aydan Cevriye Çankal çocukların sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesinin en sık karşılaşılan nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Anne & Babanın Sigara İçmesi

Pasif sigara içiciliği en çok karşılaştığımız durum. Sigara dumanı çocuklarda; üst solunum yolu enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, astım atakları ile sebebi açıklanamayan öksürüklere yol açıyor. Ayrıca sigara alerjiyi tetikleyen faktörlerin başında geliyor.

Ebeveynlere “Sigara içiyor musunuz?” diye sorduğumuzda, genellikle “evet içiyorum ama yanında değil” cevabını alıyoruz. Yapılan araştırmalar balkonda dahi içilmesinin çocukları etkilediğini gösteriyor. Sigara içen kişinin üzerine sinen maddeler var çocuk bunu soluyor, ayrıca kişi solunum yoluyla da bu maddeleri atmaya devam ediyor. Öte yandan sigara içen kişinin bakteri ve virüs taşıyıcılığının fazla olması da çocukları dolaylı olarak etkiliyor.

Alerji

Çocuklarda alerji olması da üst solunum yolu rahatsızlıklarının sık olmasına neden olabiliyor. Çocuğun toz, polen, katkı maddesi gibi ne tür alerjenlere duyarlılığı olduğu tespit edildiğinde ona göre önlemler alınabiliyor.

Gizli Reflü

Reflü çocukların sık solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine ve hastalanmalarına sebep olabiliyor. Gizli reflü çocukta genetik yatkınlığa ve beslenme yanlışlıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Geniz Eti

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan geniz eti büyümesi; orta kulak iltihaplanması, tekrarlayan üst yolunum hastalıkları, burundan nefes almada güçlük, burun ve geniz akıntısı belirtileriyle kendini gösteriyor.

Kreş Faktörü

Kreşe gitme yaşının oldukça küçük olması ve çocukların burada toplu ortamda bulunması solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı bulaşmasına ve yayılmasına yol açıyor. Çocuklara el yıkama alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok önemli. Kreşe gidip de sık hastalanan, solunum yolu enfeksiyonundan dolayı hırıltısı çok olan, hırıltı ataklarına dönen çocuklara genellikle grip aşısı öneriyoruz. Tabii öncelikle aşıya mani bir durumunun olup olmadığının tespiti için doktor muayenesi gerekiyor.

Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması

Genel kan ve laboratuar tetkiklerinde herhangi olumsuz bir sonuç çıkmazsa çocuklara bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için bazı takviyeler veriyoruz. Ailelere; çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması için; omega, protein, A ve C vitamini açısından zengin besinler almalarını ve hazır gıdalardan uzak durmalarını öneriyoruz.

           

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, ÇOCUK SAĞLIĞI, UZMAN, DOKTOR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA