3 Ocak 2026 Cumartesi

19:31   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN 2025’TE SAĞLıK VE SOSYAL DESTEKTE REKOR HIZMET: DOĞUMDAN YAŞLıLıĞA YANıNıZDA!   19:29   “YENIŞEHIR HALK KART ILE 853 AILEYE DESTEK: ARALıK ÖDEMELERI HESAPLARDA”   18:26   DILEK KAYA İMAMOĞLU: MILLETIMIZ DOĞRUNUN, HAKLıNıN YANıNDA DURMAYA DEVAM EDECEK   15:25   TÜM EMEKLILERIN SENDIKASı, AÇLıK SıNıRı ALTıNDAKI EMEKLI MAAŞLARıNA KARŞı BAKıRKÖY’DEN SES YÜKSELTTI… 82 YAŞıNDAKI EMEKLI: GıDASıZLıKTAN ARTıK SESIMIZ ÇıKMıYOR   15:20   CHP’NIN ÇANKıRı MITINGI… CEMAL ENGINYURT: “KAR DA KıŞ DA OLSA BIZ SÖZ VERDIK; MEYDANLARDAYıZ”   14:18   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL: “KIM FILISTIN IÇIN SES ÇıKARMAK ISTIYORSA IZIN VERSINLER AMA IKILI UYGULAMA DOĞRU DEĞIL, VICDANLARı YARALıYOR”   14:14   ÜMIT ÖZDAĞ: "BAĞ-KUR VE GSS’LILERIN SAĞLıĞA ERIŞIMINI SAĞLAYACAK CUMHURBAŞKANLıĞı KARARNAMESI VAKIT KAYBETMEKSIZIN ÇıKARıLMALıDıR"   13:29   TÜRKIYE KADıN DERNEKLERI FEDERASYONU: 2025 YıLıNDA EN AZ 391 KADıN ÖLDÜRÜLDÜ   13:28   İRAN’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN TEHDITLERINE YANıT: ABD’NIN MÜDAHALESI TÜM BÖLGEDE KAOS ANLAMıNA GELIR   13:27   İRAN’DA PROTESTOLAR BÜYÜYOR... PROTESTOCULAR ILE GÜVENLIK GÜÇLERI ARASıNDAKI ÇATıŞMALARDA EN AZ 7 KIŞI ÖLDÜ   13:25   MURAT ÇALıK: ZOR KOŞULLARDA DAHI HATıRLANMAK, DOSTLUĞUN VE DAYANıŞMANıN SıNıR TANıMADıĞıNı BIR KEZ DAHA GÖSTERIYOR   11:40   “MERSIN’IN 104 YıLLıK ONURLU DIRENIŞI: BAŞKAN ÖZYIĞIT’TEN KURTULUŞ MESAJı”   09:40   MERSIN’DE YENI YıL KAYNAR GELENEĞI: 130 BIN BARDAK ŞIFA DAĞıTıLDı!   16:41   MERSIN’DE YENI YıL COŞKUSU: BÜYÜKŞEHIR MEYDANı FESTIVALE DÖNDÜRDÜ   16:30   İMAMOĞLU: “127 KREŞTEN 150’YE, TÜRKIYE’NIN HER ÇOCUĞU EŞIT BAŞLAYACAK”   16:19   TOROSLAR’DA 3 OCAK RUHU: KUVAYI MILLIYE YÜRÜYÜŞÜNE BÜYÜK DAVET   15:23   “TOROSLAR BEYAZA BÜRÜNDÜ: MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN KARLA MÜCADELEDE KESINTISIZ MESAI”   19:14   BAŞKAN ALI BOLTAÇ’TAN YENI YıL MESAJı   18:46   BAŞKAN SEÇER’DEN YENI YıL MESAJı: “2026 YıLıNA GIRERKEN UMUDUMUZU DIRI TUTACAĞıZ”   18:26   KORAL ÖMÜR’DEN YENI YıL MESAJı  
 
     
   

Çocuğum Neden Sürekli Hastalanıyor


Bazı çocuklar yılda sadece birkaç kez solunum yolu enfeksiyonu geçirirken, bazıları sık hastalanır, bir türlü iyileşmek bilmez. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Cevriye Çankal, çocukların sık hastalanmasının nedenleri konusunda önemli bilgiler verdi.

 

Tarih : 26 Ocak 2022 Çarşamba 21:20   Okunma : 1110

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aydan Cevriye Çankal, çocukların yılda 6-8 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmelerinin normal olduğunu söyledi. Çocuğun bağışıklık sisteminin hastalıklarla birlikte güçlenip yetişkin formuna ulaştığını belirten Çankal, “Ancak çocuğunuz sık hastalanıyor ve kolay atlatamıyorsa, sık sık antibiyotik tedavisi alması gerekiyorsa, enfeksiyon geçirdiğinde hırıltıya dönüşüyor ve ciğerlere iniyorsa veya ciddi kulak enfeksiyonlarına dönüşüyorsa, altında başka nedenler olduğunu düşünebiliriz” diye konuştu.

Uzm. Dr. Aydan Cevriye Çankal çocukların sık üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmesinin en sık karşılaşılan nedenlerini ise şöyle sıraladı:

Anne & Babanın Sigara İçmesi

Pasif sigara içiciliği en çok karşılaştığımız durum. Sigara dumanı çocuklarda; üst solunum yolu enfeksiyonu, kulak enfeksiyonu, astım atakları ile sebebi açıklanamayan öksürüklere yol açıyor. Ayrıca sigara alerjiyi tetikleyen faktörlerin başında geliyor.

Ebeveynlere “Sigara içiyor musunuz?” diye sorduğumuzda, genellikle “evet içiyorum ama yanında değil” cevabını alıyoruz. Yapılan araştırmalar balkonda dahi içilmesinin çocukları etkilediğini gösteriyor. Sigara içen kişinin üzerine sinen maddeler var çocuk bunu soluyor, ayrıca kişi solunum yoluyla da bu maddeleri atmaya devam ediyor. Öte yandan sigara içen kişinin bakteri ve virüs taşıyıcılığının fazla olması da çocukları dolaylı olarak etkiliyor.

Alerji

Çocuklarda alerji olması da üst solunum yolu rahatsızlıklarının sık olmasına neden olabiliyor. Çocuğun toz, polen, katkı maddesi gibi ne tür alerjenlere duyarlılığı olduğu tespit edildiğinde ona göre önlemler alınabiliyor.

Gizli Reflü

Reflü çocukların sık solunum yolu enfeksiyonları geçirmesine ve hastalanmalarına sebep olabiliyor. Gizli reflü çocukta genetik yatkınlığa ve beslenme yanlışlıklarına bağlı olarak ortaya çıkıyor.

Geniz Eti

Çocuklarda sıklıkla karşılaşılan geniz eti büyümesi; orta kulak iltihaplanması, tekrarlayan üst yolunum hastalıkları, burundan nefes almada güçlük, burun ve geniz akıntısı belirtileriyle kendini gösteriyor.

Kreş Faktörü

Kreşe gitme yaşının oldukça küçük olması ve çocukların burada toplu ortamda bulunması solunum yolu enfeksiyonlarının hızlı bulaşmasına ve yayılmasına yol açıyor. Çocuklara el yıkama alışkanlığının küçük yaşlarda kazandırılması çok önemli. Kreşe gidip de sık hastalanan, solunum yolu enfeksiyonundan dolayı hırıltısı çok olan, hırıltı ataklarına dönen çocuklara genellikle grip aşısı öneriyoruz. Tabii öncelikle aşıya mani bir durumunun olup olmadığının tespiti için doktor muayenesi gerekiyor.

Bağışıklık Sisteminin Zayıf Olması

Genel kan ve laboratuar tetkiklerinde herhangi olumsuz bir sonuç çıkmazsa çocuklara bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için bazı takviyeler veriyoruz. Ailelere; çocukların bağışıklık sisteminin güçlü olması için; omega, protein, A ve C vitamini açısından zengin besinler almalarını ve hazır gıdalardan uzak durmalarını öneriyoruz.

           

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, ÇOCUK SAĞLIĞI, UZMAN, DOKTOR

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA