28 Haziran 2025 Cumartesi

21:16   VAHAP SEÇER, ‘MESİAD VE MEP 2. İSTIŞARE KURULU TOPLANTıSı’NA KATıLDı    21:12   TARSUS BELEDIYESI’NDEN ÜRETICIYE DESTEK: MEYVE VE SEBZE KURUTMA TESISIYLE KATMA DEĞERLI ÜRETIM   21:03   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN MAKINE DESTEKLERI ILE ÜRETICI KAZANıYOR, KıRSAL KALKıNıYOR   20:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NIN YÜZME KURSLARı BAŞLADı   09:35   SEÇER: “MERSIN’DE 2020 YıLıNDAN BU YANA VAHŞI DEPOLAMA OLMADı”   08:30   TARSUS BELEDIYESI’NDEN HANE HANE HIZMET ATAĞı   20:02   MEZITLI’DE BAŞARıR VE TUNCER’DEN SAHA ÇıKARMASı   11:55   “ACIL SERVIS HAYAT KURTARMAK İÇINDIR.”   10:50   TOROSLAR’DA ASFALT BAKıM ÇALıŞMALARı ARALıKSıZ SÜRÜYOR   10:42   BÜYÜKŞEHIR, KENTIN ÇÖPÜNÜ EKONOMIK VE ÇEVRECI BIR ANLAYıŞLA TAŞıYOR   09:29   ÖZGÜR ÖZEL: "CHP’YI, KURULTAYDA SEÇILMEMIŞ KIMSE YÖNETEMEZ. AKP’NIN OYUNUNA GELMEMEK GEREKIR"   09:09   TBMM GENEL KURULUNDAKI YOKLAMADA “SAHTE OY” KRIZI   09:04   MERSIN’DE KONFORLU VE KESINTISIZ ULAŞıMıN ADRESI; BÜYÜKŞEHIR   16:49   TÜRKIYE IHRACATıNA DEMIR ÇELIK SEKTÖRÜNDEN ÖNEMLI KATKı    16:41   TARSUS BELEDIYESI’NDEN GELECEĞE GÜÇLÜ BIR KULAÇ   16:05   AKDENIZ’DE İBADETHANELERE KESINTISIZ TEMIZLIK HIZMETI   15:59   MILLETVEKILI BOZAN’DAN MERSIN’DEKI GENÇLER IÇIN KENT DINAMIKLERINE ÇAĞRı   15:55   MERSIN OSB’DEN MÜJDE ÜSTÜNE MÜJDE   14:08   YENIŞEHIR BELEDIYESI RUHSATSıZ GıDA TAKVIYESI ÜRETEN TESISI MÜHÜRLEDI    12:06   TARSUS DOĞA PARKı YENI ÜYELERINE ‘MERHABA’ DIYOR  
 
     
   

Karayolları Skala Mağdurlarından ’Eşit İşe Eşit Ücret’ Talebi


Karayolları Genel Müdürlüğü’nde aynı işi yapan işçilerin, farklı maaş almasına tepki gösteren Karayolları Skala Mağdurları Platformu kurucusu İlhan Taş, "Aynı iş, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189TL, Mehmet 329 TL yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL, Mehmet 32,99TL zam almaktadır. İşin garip tarafı her sözleşme döneminde makas iyice açılıyor. Herkesin hakkı olan birinci skaladan gösterilmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız" açıklamasını yaptı.

 

Tarih : 3 Mart 2022 Perşembe 03:24   Okunma : 568

Karayolları Genel Müdürlüğü'nde aynı işi yapan işçilerin, farklı maaş almasına tepki gösteren Karayolları Skala Mağdurları Platformu kurucusu İlhan Taş, "Aynı iş, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189TL, Mehmet 329 TL yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL, Mehmet 32,99TL zam almaktadır. İşin garip tarafı her sözleşme döneminde makas iyice açılıyor. Herkesin hakkı olan birinci skaladan gösterilmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız" açıklamasını yaptı.

Karayolları Genel Müdürlüğü bünyesinde bağlı bulunan bölge müdürlüklerinde çalışan işçiler, aynı işi yapmalarına rağmen iki farklı skala üzerinden ücretlendirilmeye tepki gösteriyor. 

İşçiler, skala sorununun oluşmasında üyesi oldukları sendikanın yönetici kadrosunu sorumlu tutarak, haklarını savunmak için Karayolları Skala Mağdurları Platformu’nu kurdu.

16 bin işçinin mağdur edildiğinin altını çizen Karayolları Skala Mağdurları Platformu Kurucusu İlhan Taş, konuya ilişkin bir yazılı açıklama yaptı. Taş'ın açıklaması şöyle:

”Karayollarında çalışan 19 bin kadrolu işçinin yaklaşık 16 bini mağdur edilmiştir. Aynı iş yerinde aynı işi yapmalarına rağmen farklı skala üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü adına TÜHİS ile Yol-İş Sendikası arasında imzalanan toplu iş sözleşmesinde belirtildiği üzere günlük yevmiyeler 2005 tarihi öncesi işe girenler 1. skalada ücretlendirilirken, 2005 tarihinden sonra işe girenler ise 2. skalada ücret almaktadır. Toplu iş sözleşmesi dönemlerinde alınan yüzdelik zamlarla skalalar arası fark daha da açılmaktadır. Örneğin; Aynı iş, aynı kademe ve derecede çalışan Ahmet 189TL, Mehmet 329 TL. yevmiye üzerinden ücretlendirilmektedir. Yüzde 10 zam alındığında Ahmet 18,09 TL, Mehmet 32,99TL zam almaktadır.

Sendikamız yöneticileri skala mağduriyetinin oluşmasında yapılan sözleşmenin altına imza attı. Bunu inkâr etmiyorlar, taviz verdik itirafını yaptılar. Her türlü sorunumuzda olduğu gibi bu sorunumuzu da yıllardır görmezden geldiler. Hakların yok edilmesine adeta göz yumdular. Üyelerini oyalayıp duruyorlar. İşçi arkadaşlarımızla beraber verdiğimiz mücadele sonucu üçüncü skala kalktı. Hazırladığımız dosyayı başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere, ilgili bakanlıklara, milletvekillerine, siyasi parti temsilcilerine, sivil toplum kuruluşlarına sunduk. Twitter’da sürekli gündem oluşturduk. Böylece üçüncü skalayı kaldırdık.  Şimdi bizler ikinci skaladan yevmiye alıyoruz. Belki 200 lira yevmiye alacağız ama birinci skaladaki işçi 350 lira alacak. İşin garip tarafı her sözleşme döneminde makas iyice açılıyor. Herkesin hakkı olan birinci skaladan gösterilmesi için mücadelemizi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız.”

"ANAYASA'NIN GAZİLERE SUNMUŞ OLDUĞU POZİTİF AYRIMCILIK HİÇE SAYILMIŞ"

Platformun, 696 sayılı KHK ile kadroya geçirilen işçilerin, şehit yakını ve gazilerin sorunları ile taşeron işçilerin kadroya alınması konularında mücadele verdiğine de dikkat çeken Taş, şunları söyledi:

“Terörle Mücadele Kanunu kapsamında karayollarında işbaşı yapan şehit yakını ve gaziler de ücret mağduriyeti yaşamaktadır. Şehit yakını ve gazilerle ilgili herhangi bir düzenleme yapılmaması nedeni ile aynı kurumda, aynı koşullarda çalışmakta olduğumuz kardeşlerimizle aramızda maaş farkı bulunmaktadır. Anayasanın, gazilere sunmuş olduğu pozitif ayrımcılık hiçe sayılmıştır.”

"BU YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ İSTİYORUZ"

2 Nisan 2018 tarihinde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadroya geçirilen binlerce işçinin emeklilik hakkına kavuştuğu gün zorunlu olarak emekli edildiğini ifade eden İlhan Taş,  “Kadroya alınan işçiler, hem fiilen yaptığı işten dolayı görev değişikliği, meslek kodu değişikliği yapamıyor hem de emekliliklerini hak ettikleri tarihte zorunlu olarak emekli edilmektedir. Tayin hakları verilmemekte aile bütünlükleri parçalanmaktadır. Sadece 696 sayılı KHK ile sürekli işçi kadrosuna geçirilen işçilere uygulanan bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz" dedi. Taş, karayollarında yol bakım onarım, karla ve buzla mücadele ekipleri köprü ve tünellerde çalışanlar, müşavirlik ihalesi adı altında çalışan işçiler, HGS, OGS çalışanları ile kiralık araç şoförlerin kadro beklediklerini sözlerine ekledi. 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA