23 Ocak 2026 Cuma

17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI   10:21   “KARTALKAYA FACIASıNıN YıLDÖNÜMÜNDE DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN MECLISTE VICDAN ÇAĞRıSı: ‘İÇIMIZDEKI YANGıN SÖNMEDI’”   09:28   ATLANTIK’TE 10 TON KOKAIN: İSTANBUL’DA DEV SORUŞTURMA, 10 TUTUKLAMA!   17:04   KARTALKAYA OTEL YANGıNı FACIASıNıN 1. YıLı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "TURIZM BAKANı MEHMET NURI ERSOY, YARGıLANACAKTıR, YARGıLANMADAN BU DOSYA KAPANMAYACAK"   17:02   ÜMIT ÖZDAĞ: "MILLI BIRLIĞIMIZI EN FAZLA ZEDELEYEN HUSUSLARıN BAŞıNDA IKTIDARıN MUHALEFETE KARŞı UYGULADıĞı DÜŞMAN CEZA HUKUKU GELMEKTEDIR"   17:01   TURAN TAŞKıN ÖZER’DEN "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK" AÇıKLAMASı: "TÜM KURUMLARıN ELINI TAŞıN ALTıNA KOYUP IVEDI KARARALAR ALMASı GEREKIR"   16:55   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIMSE BENIM KÜRT KARDEŞIMIN IRADESINI IPOTEK ALTıNA ALAMAZ, KÜRTLERIN TEK TEMSILCISIYMIŞ GIBI KONUŞAMAZ   12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”  
 
     
   

Müfredatta evrimsel biyoloji - İran: 60, Türkiye: 0..?


İlk ve orta öğretim müfredatı yakında açıklanacak. Akademisyenler ve uzman biyologlardan oluşan bir heyet geçen hafta Milli Eğitim Bakanlığı’yla görüşerek, taslak müfredattan tamamen çıkarılan evrimsel biyolojinin eklenmesini talep etti. Heyet, aksi durumun eğitimsel, sosyal ve ekonomik zararl

 

Tarih : 26 Şubat 2017 Pazar 01:09   Okunma : 3687

Yaşam bilimleri alanında çalışan bilim insanları Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) yetkilileriyle görüşmeler yaparak zorunlu eğitim müfredatında evrimsel biyolojinin yer almasının önemine dikkat çeken bir rapor sundular. 

MEB tarafından Ocak 2017 tarihinde açıklanan fen bilimleri ve teknoloji ve biyoloji dersleri müfredat taslaklarında evrimsel biyoloji eskisine göre çok sınırlı bir kapsamda ve “evrim” terimi kullanılmadan yer alıyordu. Taslağa dair görüş toplayan MEB, müfredat programının son halini yakın zamanda açıklayacak.

Geçtiğimiz ay açıklanan taslak müfredat laiklik ve siyasi içeriği açısından ağır şekilde eleştirilmişti. Geçen hafta ise akademisyen ve biyologlardan oluşan bir heyet, evrimsel biyoloji konusunun müfredata geri kazandırılması yönünde bir girişimde bulunarak MEB yetkilileri ve uzmanlarıyla görüşmeler yaptı. 

Heyette Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği, Moleküler Biyoloji Derneği ve Biyologlar Dayanışma Derneği temsilcilerinin yanısıra Ankara Üniversitesi Antropoloji Bölümü, Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Boğaziçi Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü, Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi Biyolojik Bilimler Bölümü öğretim üyeleri yer aldı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Orhan Erdem’le görüşen heyet daha sonra Talim Terbiye Kurulu’nun eğitim uzmanlarına müfredat hakkında hazırladıkları raporu ve önerilerini sundu. Heyettekiler müfredatın bilimsel bir bakış açısıyla düzenlenmesinin Türkiye’nin sosyal ve ekonomik gelişimi açısından önemine dikkat çektiler.

BİLİMSEL OLGU

İlgili dernek ve üniversite bölümleri tarafından hazırlanan "Zorunlu Eğitim Müfredatında Evrimsel Biyoloji Konusunun Yer Almasının ve Kapsamının Artırılmasının Gerekliliği Hakkına" başlıklı raporda evri̇msel biyolojinin modern yaşam bi̇li̇mleri̇nin iskeletini oluşturduğu vurgulanıyor. Metinde Dünya'da canlıların ortak kökene sahip olmalarının ve zaman içinde değişmelerinin tartışmalı konular olmayıp dünya genelinde kabul edilmiş bilimsel olgular olduğu açıklanarak, evrimsel biyolojinin bu olguların mekanizmalarını inceleyen ve açıklayan bir araştırma alanı olduğu ifade ediliyor.

Raporda, evrimsel biyolojinin yaşam bilimleri içerisinde çok hızlı gelişen başat bir alan olduğu belirtilerek, yalnızca Avrupa Birliği’nin Bilimsel Araştırma Programı kapsamındaki Horizon 2020 ERC programında "Evrim, Popülasyon ve Çevre Biyolojisi" alanındaki projelere son 8 yılda toplam yaklaşık 450 milyon avro bütçe ayrıldığı örnek olarak verilmiş.

Raporda evrimsel biyolojinin temellerinin tüm öğrencilere kazandırılması gereği için üç temel gerekçe sunuluyor: 1) MEB’nın bilimsel okuryazarlığın yaygınlaştırılması hedefi, 2) ekonomik ve sosyal gereksinimler, 3) Türkiye'nin biyoteknoloji ve sağlık bilimleri alanında ilerleme ihtiyacı. Metinde tıptan zirai uygulamalara, biyoteknolojiden çevre sorunlarına kadar birçok alanda evrimsel biyolojinin rolü ve önemi örneklerle anlatılmakta.

İRAN'DA 60 SAYFA

Raporun 1. ekinde hem gelişmiş ve hem gelişmekte olan ülkelerin (İngiltere, Finlandiya, İran, Pakistan, vb.) ilk ve ortaöğretim müfredatlarında evrim konusunun kapsamlı bir biçimde işlendiği ortaya konuyor. Örneğin İran İslam Cumhuriyeti'nde 12. sınıf Lise Biyoloji kitabında evrimsel biyoloji konularına yaklaşık 60 sayfa ayrıldığı ve konunun son derece güncel bir içerikle işlendiği aktarılıyor (örneğin yalnızca doğal seçilim değil genetik sürüklenme gibi evrimsel mekanizmalar da anlatılıyor). Dünyada evrimsel biyolojiyi öğretmemesiyle tanınan ülkenin ise Suudi Arabistan olduğu ifade ediliyor.

SOMUT ÖNERİLER

Raporun 2. ekinde ise ilk ve orta öğretim müfredat taslaklarına dair öneriler madde madde sunuluyor. Canlılar dünyası, canlı sistemlerin işleyişi, biyoçeşitlilik ve biyoteknoloji gibi konuları öğrencilerin mantıklı bir bütünlük içinde kavramasını sağlayacak öneriler 25 madde halinde sıralanıyor.

Raporda canlıların akrabalığı ve zaman içinde değiştikleri kavramlarının 5. sınıftan itibaren işlenmesinin önemine vurgu yapılıyor.

Rapora Ekoloji ve Evrimsel Biyoloji Derneği (http://bit.ly/2mhBESP) ve Moleküler Biyoloji Derneği (http://molbioturk.org/mbd/) sayfalarından ulaşılabiliyor.

Sunulan rapor ve görüşmelerin çıkacak müfredat üzerine bir etkisi olup olmayacağı daha bilinmiyor. Öte yandan çok sayıda eğitim bilimci müfredatta genel bir bilimsellik ve laiklikten uzaklaşma eğilimi olduğunu ifade ediyorlar. 

Paylaş :
Etiketler :  milli egitim, müfredat, evrimsel biyoloji, referandum.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA