14 Haziran 2026 Pazar

15:35   SÜHEYL BATUM’DAN CHP KURULTAY KARARıNA SERT TEPKI: ’ÇOCUKLARıN BILE GÜLECEĞI BIR DURUM!’   01:05   CHP’DE DEPREM! REKOR OYLA SEÇILEN BELEDIYE BAŞKANı İÇIN İHRAÇ İSTEMI: "KARARı KABUL ETMIYORUM!"   23:23   CHP’DE ŞOK İSTIFA! TANJU ÖZCAN "SIYASI CUNTA" DIYEREK GEMILERI YAKTı: ’SAVUNMA VERMEM...’   19:09   CHP SÖZCÜSÜ SARı: MEZITLI BELEDIYE BAŞKANı SERKAN TUNCER ILE BOLU BELEDIYE BAŞKANı TANJU ÖZCAN TEDBIRLI OLARAK KESIN ÇıKARMA CEZASı ISTEMIYLE YÜKSEK DISIPLIN KURULU’NA SEVK EDILDI   16:50   CHP MYK, GENEL BAŞKAN KEMAL KıLıÇDAROĞLU BAŞKANLıĞıNDA TOPLANDı   16:50   MEZITLI’DE DEZAVANTAJLı BIREYLER SU SPORLARı ILE BULUŞUYOR   16:49   BENJAMIN NETANYAHU: BAŞBAKAN OLDUĞUM SÜRECE İRAN NÜKLEER SILAHA SAHIP OLMAYACAK   14:30   FATOŞ PıNAR TÜRKER’IN "ÇıPLAK ARAMA" IDDIASı: İÇIŞLERI BAKANLıĞı SORUŞTURMA BAŞLATTı   10:01   MERSIN’DE ’KIMSE YALNıZ KALMAYACAK’ DEDI, 13 ILÇEDE O HIZMETI BAŞLATTı! BAŞVURANLARıN EVINE GIDIYORLAR   23:36   PM TOPLANTıSı ÖNCESI PEŞ PEŞE İSTIFALAR: ’TARIHIN DOĞRU TARAFıNDAYıZ’   23:21   AKDENIZ İÇIN TARIHI ZIRVE: MERSIN’IN İKLIM VIZYONU TÜRKIYE’YE ÖRNEK GÖSTERILDI!   16:58   DEM PARTI’DEN ’MUTLAK BUTLAN’ ELEŞTIRISI VE SÜREÇ YASASı ÇAĞRıSı   16:57   İMAMOĞLU’NDAN KıLıÇDAROĞLU TEPKISI: "KAYYıM ATANAN KIŞIYI KıNıYORUM"   16:55   AĞRı’DA YAŞAMıNı YITIREN ÖĞRETMEN IRMAK AYŞE KOPARAN, İZMIR’DE SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDı   16:53   SILIVRI’DEN SESLENEN DILEK KAYA İMAMOĞLU: ÇıPLAK ARAMA IŞKENCEDIR   14:57   DEM PARTI MERSIN MILLETVEKILI ALI BOZAN, TARSUS’TA SU KANALLARıNı INCELEDI: BU IHMAL ÖLÜME DAVETIYE ÇıKARıYOR!   14:56   ÜNLÜLERE YÖNELIK UYUŞTURUCU SORUŞTURMASı... EMEP GENEL BAŞKANı ASLAN: "ÖNCELIKLE UYUŞTURUCU BARONLARıNıN YAKALANARAK GÖZALTıNA ALıNMASı GEREKIR"   14:55   CHP PARTI MECLISI TOPLANDı   14:28   ALI MAHIR BAŞARıR: "BUNLARıN 80 DARBECILERINDEN HIÇBIR FARKı YOKTUR"   13:52   RTÜK’TEN 6 KANALA IDARI PARA CEZASı: ÖZGÜR ÖZEL YAYıNıNA   
 
     
   

İZMİR`DE "ÜZÜMÜNÜ YE BAĞINI SOR" SÖYLEŞİSİ. "KURU ÜZÜMÜN 10`DA 1`İ ŞARAPTA KULLANILIRSA GELİR ARTAR"


Türkiye`de ilk kez İzmir`de kapılarını açan Terra Madre Anadolu`nun ‘İzmir Sanat Bahçesi` söyleşileri kapsamındaki ‘Üzümü Ye Bağını Sor` oturumunda tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık sektörü hakkında fikirler paylaşıldı. Bağcılık turizminin kalitesine vurgu yapan konuşmacılar, şarap için gelen 120 bin ziyaretçinin Antalya`daki 2 milyon turistten fazla para harcadığını belirtti. Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış kuru üzüm üretiminin 10`da 1`inin sadece şarapta kullanılması ve pazarlamasının yapılması halinde gelirin artacağını aktardı.

 

Tarih : 6 Eylül 2022 Salı 12:52   Okunma : 581

Türkiye`de ilk kez İzmir`de kapılarını açan Terra Madre Anadolu`nun ‘İzmir Sanat Bahçesi` söyleşileri kapsamındaki ‘Üzümü Ye Bağını Sor` oturumunda tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık sektörü hakkında fikirler paylaşıldı. Bağcılık turizminin kalitesine vurgu yapan konuşmacılar, şarap için gelen 120 bin ziyaretçinin Antalya`daki 2 milyon turistten fazla para harcadığını belirtti. Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış kuru üzüm üretiminin 10`da 1`inin sadece şarapta kullanılması ve pazarlamasının yapılması halinde gelirin artacağını aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından bu yıl 91`incisi organize edilen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) ile eş zamanlı olarak Türkiye`de ilk kez İzmir`de düzenlenen Terra Madre Anadolu, “İzmir Sanat Bahçesi` söyleşileriyle devam ediyor. Slow Food`un (Yavaş Gıda) önderliğinde yapılan uluslararası gastronomi fuarı Terra Madre Anadolu İzmir kapsamında moderatörlüğünü Tarım ve Gıda Yazarı Bilge Keykubat`ın üstlendiği, ‘Üzümü Ye Bağını Sor` söyleşisinde tarım, üzüm üreticiliği ve şarapçılık sektörü konuşuldu. Dün yapılan söyleşide Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış, Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş ve Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone konuşmacı olarak yer aldı.

“Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda sağlıklı, iyi, adil ve temiz gıdaya ulaşılması adına yol haritası çizilmesini hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de söyleşiye dinleyici olarak katıldı. Başkan Soyer`in eşi İzmir Köy Koop Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç ve vatandaşlar söyleşide yer aldı.

“KURU ÜZÜM ÜRETİMİNİN 10`DA 1`İ ŞARAPTA KULLANILIRSA GELİR ARTAR"

Türkiye`deki üzümcülüğe değinen ve 100 yıl önceki şarap üretiminden rakamlarla örnekler vererek potansiyele dikkat çeken Gastronomi Uzmanı-Yazar Levon Bağış şöyle konuştu:

“1900`lü yılların başında sadece İzmir Limanı`ndan yurt dışına satılan şarap miktarı 360 milyon litre. Bugün Türkiye`deki üretilen total şarabın 6 katı bu. Sadece İzmir Limanı`ndan bahsediyoruz. Kuru üzüm satışında dünyanın ya birincisi ya ikincisiyiz. Onun 10`da 1`ini sadece şarapta kullansak daha fazla gelir elde edeceğiz. Çünkü unutmayın 1 litre üzüm suyundan 1 şişe şarap üretiliyor. Kuru üzümün neredeyse 4 katı daha azından bahsediyoruz. Bu çok kıymetli bir şey. Müthiş bir mirasın üzerinde oturuyoruz. Ya biz bu mirası har vurup harcayan müsrif olacağız ya da bunu kendi torunlarımıza aktaran iyi bir ebeveyn olacağız.”  

“ŞARAP İÇİN GELEN 120 BİN KİŞİ ANTALYA`DAKİ 2 MİLYON TURİSTTEN FAZLA PARA HARCIYOR"

Üreticiliğe başlama sürecine değinen Urla Bağ Yolu ve Urla Şarapçılık Yönetim Kurulu Başkanı Can Ortabaş, bağcılık turizminin kalitesine ayrı bir parantez açtı. Ortabaş şunları söyledi:

"Şarap için gelen turist bir müze turistinin 5 buçuk katını harcıyor, Antalya`ya her şey dahil için gelen turistin 20-21 katını harcıyor. Şarap için gelen 120 bin ziyaretçi 2 milyon Antalya turistinden daha fazla para harcıyor. Turist Antalya`ya gitmiş Kaleiçi`ni bilmiyor, dışarı çıkmamış. Nerede bunun katma değeri orada insan çalıştırmanın dışında? Kuşadası ne hale geldi, beton oldu, illa İstanbul gibi her yer beton mu olacak? Oraları koruyup katma değer yaratmak mümkün.”  

“ÜZÜM HANCI BİZ YOLCUYUZ"

Mey Diaego Genel Müdürü Levent Kömür, “Asıl olan bu topraklarda üzümün sürdürülebilirliğidir. Üzüm hancı biz yolcuyuz. Tarım, turizm, ihracat üçgeninin içine hangi ülkeleri koyacağız desek ilk akla gelen ülkelerden biri mutlaka Türkiye olacaktır. Turizmin petrolü Türkiye`de şaraptır” dedi. 

“YASALAR, HÜKÜMET VE DEVLET DESTEĞİNİ ALMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ"

Slow Wine Koalisyonu Koordinatörü Maddalena Schiavone, kurum çatısı altında yürütülen çalışmalardan örnekler sundu. İtalya`da Slow Food gönüllüleri ve şarapçılık sektörünün paydaşlarıyla 3 yıldır birlikte yürüdüklerini ifade eden Schiavone, “Ortak akılla sorunların ve zorlukların çözümü için neler yapabiliriz, bunları tartıştık. Ortaya çıkan fikirleri politik düzleme taşımak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yasaların, hükümetin ve devlet politikalarının desteğini alarak üzüm ve şarabın dünyadaki yerini belirlemeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA