13 Temmuz 2025 Pazar

09:05   YENI DOĞAN BEBEKLERIN İLK HEDIYESI BÜYÜKŞEHIR’DEN   22:40   MALATYA’DA ON BINLERCE KIŞI SıCAK HAVAYA RAĞMEN MITING ALANıNı DOLDURDU... "BIR ŞEHRI KAZANMAK KOLAY HALKıN KALBINI KAZANMAK YÜREK ISTER, EKREM GIBI"   22:32   ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A: "ARTıK YAŞLANDıN, YORULDUN, YÜZDE 29’LA SENI ORADA OTURTMAM"   09:35   ERDEMLI BELEDIYESI KURS MERKEZLERI’NDEN 2 LGS TÜRKIYE BIRINCISI   09:30   BÜYÜKŞEHIR ZABıTASı KALDıRıM VE YOL İŞGALLERINE GEÇIT VERMIYOR   09:20   MERSIN’DE KURUMLAR YEŞIL DÖNÜŞÜM İÇIN BULUŞTU   16:53   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… ÖZGÜR ÖZEL: TERÖR ÖRGÜTÜNÜN BUGÜNKÜ SEMBOLIK SILAH BıRAKMA ADıMıNı MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   16:51   ANJIYO OLAN MURAT ÇALıK YENIDEN CEZAEVINE SEVK EDILDI... CHP’LI ZEYBEK: "BUNUN ADı AÇıKÇA CINAYETE TEŞEBBÜSTÜR"   16:49   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… İYİ PARTI GENEL BAŞKANı DERVIŞOĞLU: "BUNA VESILE OLANLARıN UTANMASı GEREKIR"   16:47   TERÖR ÖRGÜTÜ PKK ÜYESI BIR GRUP SILAH BıRAKTı… 250 GÖZLEMCININ KATıLıMıYLA SILAHLAR IMHA EDILDI   02:01   ADANA, BAŞKANıNA SAHIP ÇıKTı… BINLERCE VATANDAŞ, TUTUKLANAN ZEYDAN KARALAR’A ÖZGÜRLÜK ISTEDI   01:59   CHP’NIN ADANA MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: BIZIM ARKAMıZDA MILLET VAR, ERDOĞAN’ıN ARKASıNDA TRUMP VAR, İSRAIL VAR   15:52   CHP GRUP BAŞKANVEKILI GÜNAYDıN: "İKLIM KANUNU’NU, 10. YARGı PAKETI’NIN ANAYASA’YA AYKıRı HÜKÜMLERINI ANAYASA MAHKEMESINE TAŞıYACAĞıZ"   15:50   ÇYDD’DEN LISE EĞITIM SÜRESININ 2 YıLA INDIRILMESI ÖNERISINE TEPKI   14:45   CHP’LI BELEDIYE BAŞKANLARı PARTI GENEL MERKEZINDE BIR ARAYA GELDI... "BIRLIK VE BERABERLIK IÇINDE MÜCADELEYI KARARLıLıKLA SÜRDÜRECEĞIZ"   14:38   YENILENEN ALTYAPıSıYLA MEZITLI ÇÖZÜM MERKEZI VATANDAŞLARıN HIZMETINDE!   14:37   CHP MERSIN MILLETVEKILI TALAT DINÇER: “EMEKLIYI İNŞAATLARDA BEKÇI YAPTıNıZ, VICDANıNıZ RAHAT Mı?”   14:34   TARSUS BELEDIYESI’NDEN HAL YOLU VE ANA CADDELERDE TITIZ TEMIZLIK   14:31   “BIR TAŞıYANıM OLSA” DIYEN ÖĞRENCILERIN EV TAŞıMASı MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN   14:30   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN TOPLU TAŞıMA ARAÇLARıNA KLIMA DENETIMI  
 
     
   

VAHAP SEÇER: “AHİLİK BU KADİM TOPRAKLARIN DÜNYADA BIRAKTIĞI BİR İZDİR”


Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 29. Ahilik Haftası Kutlama Törenleri`nde yaptığı konuşmada, Ahilik kavramının içerdiği erdemlere vurgu yaparak, “Ahilik kültürü, bu kadim toprakların dünyada bıraktığı bir izdir” diye konuştu.

 

Tarih : 14 Eylül 2022 Çarşamba 15:37   Okunma : 672

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, 29. Ahilik Haftası Kutlama Törenleri`nde yaptığı konuşmada, Ahilik kavramının içerdiği erdemlere vurgu yaparak, “Ahilik kültürü, bu kadim toprakların dünyada bıraktığı bir izdir” diye konuştu.

Bu yıl 29`uncusu gerçekleştirilen Ahilik Haftası Kutlama Törenleri, Mersin Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Sergi Sarayı`nda gerçekleşti.

Törene, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin ESOB Başkanı Talat Dinçer, MTSO Başkanı Ayhan Kızıltan, milletvekilleri, esnaflar ve öğrenciler katıldı.

Törende konuşan Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Ahilik Kültürü`nün Türk milleti tarafından insanlığa sunulduğunu belirterek, “Çıkış noktası esnaflık olmakla birlikte, bütün insanlığı içine alan bir yapıya sahip olduğu içindir ki, uzun yıllar hem kendi milletimiz hem de bütün dünya toplumları için örnek teşkil etmiştir. İlimin irfanla, ticaretin ahlakla birleştiği bir yapıdır Ahilik. Aklı ön planda tutar, ilimi, bilimi ön planda tutar, kişilerin olgunluğunu ve güzel ahlakını da ön planda tutar” dedi.

Başkan Vahap Seçer ise yaptığı konuşmada Ahilik kültürünün yüzyıllar öncesine dayandığını söyledi. Kendisinin de küçük yaşlarda annesi tarafından bir kundura ustasına çırak olarak götürüldüğünü anlatan Başkan Seçer, “Annem bana ‘Okuyacaksın, okula gideceksin ama okuyamazsan bir meslek sahibi olacaksın` dedi. Gerçekten hayatta doğruluğu, dürüstlüğü, hoşgörüyü, yardımlaşmayı, insan sevgisini, büyüğe saygıyı, küçüğe sevgiyi, o kültürü orada aldım” diye konuştu.

“AHİLİK KÜLTÜRÜ, BU KADİM TOPRAKLARIN DÜNYADA BIRAKTIĞI BİR İZDİR”

Ahilik kültürünün, bu kadim toprakların dünyaya bıraktığı bir iz olduğunu söyleyen Başkan Seçer, sadece esnaf olmanın, meslek erbabı olmanın, yüksek bir görevde bulunmanın insanı kâmil insan, dört dörtlük insan yapmayacağını kaydetti. Bunlar için bazı erdemler gerektiğini belirten Başkan Seçer, “İşte Ahilik kültürünün içerisinde tam da bu var. Onun için burası Anadolu. Onun için Anadolu dediğimiz zaman çok farklı renklerin, çok farklı kültürlerin oluşturduğu muazzam bir cümbüş çıkıyor karşımıza. Mersin de bu yönüyle, Anadolu`nun özeti. Biz o yüzden Mersin`de kardeşçe, hoşgörüyle, sevgiyle yaşıyoruz. Oysa Mersin`e dışarıdan bakanlar çok farklı beklentiler içindeler. Doğulusu batılısı, kuzeylisi güneylisi hiçbir farkımız yok. Renk, mezhep, meşrep, etnik köken, siyasi görüş ayrımımız yok. Ahilik kültürü, bugünkü yaşantımızın çimentosu. Bizi bir arada tutan unsurlar zaten bunlar” dedi.

“ESNAFIN OLDUĞU YERDE DÜZEN, DİRLİK, BEREKET OLUR”

Kentin Belediye Başkanı olarak esnafla hep iç içe olduğunu belirten ve bu durumun o kültürle büyümenin verdiği bir özellik olabileceğini dile getiren Başkan Seçer, “Onları daha iyi anlayabiliyoruz, her zaman kapımız açık oldu. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da mutlaka devam edecek. Çünkü bu içten gelen bir duygu. Siyaseten, rol icabı yapılmış bir birliktelik değil. Mersin`deki 70 bin esnafımız; hem ekonominin lokomotifi, hem de sokaktaki asayişi berkemal eden bir sistem bütünü. Kimse, işin bu yönünün farkında değil. Esnafın olduğu yerde düzen olur, dirlik olur, bereket olur. Çünkü bunlar çalışan, üreten, alın teri döken insanlar” diye konuştu.

“PROJELERİMİZDE, KÜÇÜK ESNAFI KORUMAYA ÖZEN GÖSTERİYORUZ ”

Günümüzde esnafın sorunları olduğuna ve çözümün siyaset müessesesi tarafından hayata geçirilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Vahap Seçer, şunları söyledi:

“Meclis`te parlamenterler, esnafımızın adına uygun olan düzenlemeleri yapmak için mutlaka fikirlerini ortaya koyuyorlar. Ancak mevcut yasalar ve kendi anlayışım çerçevesinde, biz de yerel yönetim olarak Mersin esnafına katkı yapabiliriz ve yapıyoruz da. Uygulamaya koyduğumuz birçok projede, esnafımızı dâhil edeceğimiz bir ortam varsa, mutlaka dâhil ediyoruz.

Örneğin, gelir düzeyi düşük olan insanlarımıza her ay katkı sunduğumuz Halk Kart uygulamasını, esnaflarımız üzerinden yaptık. Şu anda her ay 2 milyon 51 bin lira, dar gelirli vatandaşlarımızın hesabına yatıyor. 1 Ocak itibariyle bu iki katına çıkacak ve 4 milyon lira olacak. Her ay bu vatandaşlarımızın sadece gıda tüketimlerinden faydalanması için gerekli olan bu para, esnaflarımızın kasasına giriyor. Çünkü biz koşul koymuşuz; bu verdiğimiz kart sadece küçük esnafta geçerli diye. Amaç küçük esnafı korumak değil mi zaten?

AVM yöneticileri bu anlamda bana kızıyor, varsın kızsınlar; ben bir kentte fütursuzca ve şuursuzca AVM`lerin çoğalmasına karşıyım. Küçük esnafı korumamız lazım.  Onun için çarşı merkezinde yeni düzenlemeler yapma gayreti içerisindeyiz. Çarşıyı eski Mersin havasına büründürelim, insanlarımız çarşıya gelsin, esnafımızdan alışveriş yapsın. Küçük sanayiyi geliştirelim. Şimdiden bunların altyapısını kuralım. Bir katkımız olsun diye uğraş içerisindeyiz.” 

“KALİFİYE ELEMAN BULMAKTA BÜTÜN İŞLETMELER SIKINTI ÇEKİYOR”

Meslek liselerinin çok daha iyi noktalara gelmesi gerektiğine de dikkat çeken Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Hem müfredat olarak, hem de sayısal olarak çok sayıda işsizimiz var. Ama maalesef işletmeler, kalifiye eleman bulmakta da sıkıntı çekiyor.  İyi bir kaynak ustası, iyi bir motor ustası, iyi bir ahşap ustası bulmakta sıkıntı çekiliyor. Bu gerçekleri de görmemiz lazım. Biz başta MTSO, ESOB, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber geliştirdiğimiz projelerde, meslek edindirme konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Şu anda mevcutta hem Tırmıl sanayide, hem de Yenişehir merkezde meslek edindirme merkezlerimiz var. İki yeni meslek edindirme merkezi daha açıyoruz. Bir tanesi çok yakın bir tarihte Halkkent`te açılacak. Kaynak ustalığından ahşap işçiliğine, dikiş-nakış kursundan bilgisayar kurslarına, dil kurslarına kadar her eğitim veriliyor. Her şey ülkemiz için, her şey insanlık için, her şey sizler için. Esnaflarımıza bereketli günler diliyorum, ahilik haftalarını kutluyorum.” 

Konuşmaların ardından Şed Kuşatma Töreni gerçekleştirildi. Törende Ahilik kutlamalarına ve Ahilik değerlerinin yaşatılmasına maddi ve manevi katkılarını esirgemediği için Mersin ESOB yönetim kurulunca 2019 yılında kendisine Ahi unvanı verilen Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer`e plaket verildi.

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA