23 Ocak 2026 Cuma

17:38   TOROSLAR’DA BEBEKLERE HAYATA GÜVENLI BAŞLANGıÇ: “YENI DOĞAN ÇANTASı” PROJESI   16:50   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DE HÜZÜN: ŞADIYE KARABUDAK’A VEDA   16:39   BAKAN TUNÇ: “MATTIA AHMET MINGUZZI DAVASıNDA VERILEN KARAR, ADALETIN GECIKMEDEN VE EKSIKSIZ ŞEKILDE TECELLI ETTIĞININ AÇıK GÖSTERGESIDIR"   16:38   CHP’LI AKAY VE TANAL’DAN ÜST DÜZEY BÜROKRATLARıN ÖZEL SEKTÖRE GEÇIŞLERININ SıNıRLANDıRıLMASı IÇIN KANUN TEKLIFI   15:35   İSTINAF, MATTIA AHMET MINGUZZI’NIN KATILLERINE VERILEN 24’ER YıL HAPIS CEZASıNı HUKUKA UYGUN BULDU   15:32   TGC: "BASıN KARTı SAHIPLERININ YEŞIL PASAPORT KAPSAMıNA ALıNMASı BASıN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN GÜÇLENDIRILMESI ANLAMıNA GELECEKTIR"   13:28   DOKTOR DERTLI HASTA DERTLI... KıRıMLı: ZORUNLU OLARAK TAZE MEYVE SEBZE YIYIN, PROTEIN AĞıRLıKLı BESLENIN DIYORUZ, AMA IMKANLARı YOK. BU BATAN BIR GEMININ IÇINDEN KAŞıKLA SUYU BOŞALTMAYA BENZIYOR   13:27   KAMER GENÇ’IN VEFATıNıN 10’UNCU YıLı... CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL:    10:59   “GÜLCAN KıŞ’TAN TBMM’YE TARIHI TEKLIF: BORÇ KRIZINE SOSYAL DEVLET ÇÖZÜMÜ”   10:28   MERSIN’DE SIVRISINEĞE KARŞı ORTAK MÜCADELE: BÜYÜKŞEHIR’DEN BILINÇLENDIRME HAMLESI   10:21   “KARTALKAYA FACIASıNıN YıLDÖNÜMÜNDE DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN MECLISTE VICDAN ÇAĞRıSı: ‘İÇIMIZDEKI YANGıN SÖNMEDI’”   09:28   ATLANTIK’TE 10 TON KOKAIN: İSTANBUL’DA DEV SORUŞTURMA, 10 TUTUKLAMA!   17:04   KARTALKAYA OTEL YANGıNı FACIASıNıN 1. YıLı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "TURIZM BAKANı MEHMET NURI ERSOY, YARGıLANACAKTıR, YARGıLANMADAN BU DOSYA KAPANMAYACAK"   17:02   ÜMIT ÖZDAĞ: "MILLI BIRLIĞIMIZI EN FAZLA ZEDELEYEN HUSUSLARıN BAŞıNDA IKTIDARıN MUHALEFETE KARŞı UYGULADıĞı DÜŞMAN CEZA HUKUKU GELMEKTEDIR"   17:01   TURAN TAŞKıN ÖZER’DEN "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK" AÇıKLAMASı: "TÜM KURUMLARıN ELINI TAŞıN ALTıNA KOYUP IVEDI KARARALAR ALMASı GEREKIR"   16:55   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIMSE BENIM KÜRT KARDEŞIMIN IRADESINI IPOTEK ALTıNA ALAMAZ, KÜRTLERIN TEK TEMSILCISIYMIŞ GIBI KONUŞAMAZ   12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”  
 
     
   

KAHRAMANMARAŞ`TA İMO BİNASI YIKILMADI. ODA TEMSİLCİSİ DALKIRAN: "EKSTREM BETON, DEMİR, PROJE UYGULAMADIK, BÖLGEYE VE PROJESİNE UYGUN ŞEKİLDE YAPILDI"


İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, iki büyük depremde sağlam kalan İMO`nun Kahramanmaraş binasına ilişkin “Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina ve projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” dedi. Dalkıran, çevredeki yıkılan binalara ilişkin de “İmar planlarından başlamış ve sonrasında yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” diye değerlendirmede bulundu.

 

Tarih : 16 Şubat 2023 Perşembe 14:14   Okunma : 596

TAMER ARDA ERŞİN

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, iki büyük depremde sağlam kalan İMO`nun Kahramanmaraş binasına ilişkin “Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina ve projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” dedi. Dalkıran, çevredeki yıkılan binalara ilişkin de “İmar planlarından başlamış ve sonrasında yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” diye değerlendirmede bulundu.

İMO Kahramanmaraş İl Temsilciliği binası iki büyük depremin ardından çevresindeki binalar yıkılmasına karşın hasar almadan ayakta kaldı. İMO Kahramanmaraş İl Temsilcisi Ökkeş Buğra Dalkıran, Kahramanmaraş`ta çok sayıda binanın yıkılmasına karşın, İMO binasının nasıl ayakta kaldığını ANKA Haber Ajansı`na değerlendirdi.  Dalkıran, İMO binasının yıkılmamasına ilişkin “Belki kamu kuruluşları içerisinde bir ilktir, hem kendi binasını yapıp hem de kendi projesini denetleyen bir binamız var orada. Yapım süresinde de yapım işlerinde de tamamen proje ve teknik şartnameye uygun şekilde yapıldı. Ekstra bir şey yapmadık aslında. Bir fiil sorumluları vardı, sorumluları işini takip etti. Projemize uygun yaptık. Yani ekstrem bir beton sınıfı, demir getirmedik veya ekstrem bir proje uygulamadık. Tamamen yerinde, o bölgeye uygun bina projesine uygun şekilde yapıldı. Başka ekstra bir durum yok” diye konuştu.

Dalkıran, İMO binasının etrafındaki çok sayıda binanın yıkılmasını da “O bölgede yer altı suyu problemi var. Bölgenin özellikle, Kahramanmaraş`ın çevresinde bir alüvyal zemin sıkıntımız var. Dolayısıyla orada bizim katsayımızın etken olması çok önemli. İmar planlarından başlamış ve sonrasında da yapım süreçlerinin, malzeme kalitesinin kontrolü noktasında da eksiklikleri görüyoruz” sözleriyle değerlendirdi.

“İMO ESKİ BİNALARIN DEPREM DAYANIKLILIĞI İÇİN ÇALIŞMA YÜRÜTTÜK”

Dalkıran, Kahramanmaraş`ta gecikmiş bir depremin geleceğine ilişkin daha önce İMO`nun uyarılarda bulunduğunu kaydederek, “Özellikle eski binaların depreme dayanıklığının kontrolü noktasında çalışmalar yürüttük. Tabii bu çalışmalar neticesinde belki birçok binada sıkıntılar da azalmıştır diye düşünüyorum. Çünkü sonrasında kamu kuruluşlarında filan ciddi dayanıklılık testleri yapıldı” diye konuştu.

“ZEMİN YAPISI”

Dalkıran, binaların birçoğunun 1990`lı yıllarda yapıldığını aktararak, şunları söyledi:

“Bizim o dönemlerde beton kalitemizin çok ölçülebilir olmaması, 2008`e kadar hazır beton Kahramanmaraş`ta çok yaygın değildi. Betoniyer ile döktüğümüz betonlar var. Onlarda da kalite kontrolünü sağlamak çok mümkün değil. Bire bir emek gerekiyor, bire bir takip gerekiyor. Laboratuvar şartları da o dönemde çok müsait değil. Şehirde yanlış hatırlamıyorsam sadece laboratuvar Devlet Su İşleri`nde vardı. Özel laboratuvarlar çok sonrasında kuruldu. Bu noktada tabii beton kalitesinden başlamış, artı demir ile alakalı biz 2000 sonrası nervürlü demire geçtik, 2000 öncesi hep yuvarlak demir. Beton ile aderansı çok sağlıklı olmayan bir demir bu. Dolayısıyla bunların hepsi bütünsel olarak incelendiğinde, bir de imar planları ile alakalı, bölgedeki o zemin yapısından dolayı verilmiş 9-10 katlı binalar, bunların hepsini bir araya getirdiğimizde ne yazık ki bu göçükleri gözlemledik.”

“BİR BİNANIN 10-15 DAKİKADA DENETLENMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Dalkıran, hasar tespitlerinde taşıyıcı kolonların, zarar görmüş kirişlerin etkili olduğunu vurgulayarak hasar tespiti sırasında uygulamada eksiklikler olabileceğini söyledi. Dalkıran, hasarlı bina sayısı yüksek olduğundan ön tespitlerin ardından nihai tespitlerin de yapılacağını kaydetti. Dalkıran, sözlerine şöyle devam etti:

“Bir binanın 10-15 dakikada denetlenmesi mümkün değil. Ama bu bir afet anı olduğu için buradaki süreci ön denetleme olduğunu düşünmek istiyorum. Biraz daha kalifiye ve detaylı inceleme yapılması gerektiğine hem fikirim.”

“HER ŞANTİYEYE BİR ŞEF”

Dalkıran, İMO`nun başlattığı “her şantiye bir şef” kampanyasına da dikkat çekerek, şunları söyledi:

“İnşallah bundan sonraki süreçlerde, inşaat mühendisliği yapım süreçlerinde daha merkezinde yer alır. Ülkemiz de bir daha böyle acı ve sıkıntılar yaşamaz. En önemli sıkıntı sahada uygulayıcıların yeterli zaman ayıramıyor olması. Odamızın pandeminden önce başlattığı bir kampanya. Dolayısıyla şantiyelerdeki denetlemenin birinci elden inşaat mühendisleri tarafından yapılmış olması bana göre bu tarz hataların, yıkımların önüne geçeceğini düşünüyorum.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA