2 Eylül 2026 Çarşamba

18:27   İMAMOĞLU’NDAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’ROTAMıZ NET: CUMHURIYET, DEMOKRASI, ADALET’   17:59   TMMOB’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ’NDE NET MESAJ: ’TÜRKIYE’NIN İHTIYACı GERÇEK VE KALıCı BIR TOPLUMSAL BARıŞ!’   17:55   İSTIKLAL CADDESI’NDE ŞOK ANLAR: 200. YıL TÖRENINDE ZABıTAYA POLIS ENGELI!   17:49   CHP’DE YENI DÖNEM STRATEJISI: KıLıÇDAROĞLU’NUN MILLI BILINÇ GÜÇLÜ TÜRKIYE’ BULUŞMALARı BAŞLıYOR   14:55   CHP’LI ATAHAN KAYTAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’MERSIN’DEN DÜNYAYA KARDEŞLIK ÇAĞRıSı’   14:39   CHP KADıN KOLLARı İL BAŞKANı GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN 1 EYLÜL MESAJı: ’BARıŞ SUSKUNLUK DEĞIL CESARETTIR’   14:19   CHP MERSIN İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, ADALET VE EŞITLIK İÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDECEĞIZ’   13:17   MERSIN BAROSU’NDAN YENI ADLI YıLDA SERT ÇıKıŞ: ’GECIKEN ADALET VE TUTUKLAMA TEDBIRI SıKıNTı YARATTı!’   11:25   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, AKDENIZ’IN VE DÜNYANıN ORTAK GELECEĞIDIR’   11:12   NECDET KıLıÇ’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı; AYRıŞMA DEĞIL DAYANıŞMA KAZANACAK..   10:48   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK’TEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:45   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:44   BARıŞıN KENTI MERSIN’DEN TÜM DÜNYAYA ÇAĞRı: ’BARıŞ, YARıNLARA BıRAKıLACAK EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:41   GÜROL AKBAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’WBARıŞ, GELECEĞE BıRAKACAĞıMıZ EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:40   TTB 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ AÇıKLAMASı: DEMOKRASI, SAĞLıK HAKKı VE KAYYUM UYARıSı   10:31   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı KADIR ÖZCAN: ’ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BUGÜN EN BÜYÜK REHBERIMIZDIR’   10:30   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’ATATÜRK’ÜN BARıŞ VIZYONU İNSANLıĞıN TEK ÇıKıŞ YOLUDUR’   10:20   GÜLCAN KıŞ’TAN KıRTASIYE ALARMı: ’BIR ÇOCUĞUN TEMEL OKUL MASRAFı 7 BIN LIRAYı BULDU!’   09:51   TAŞ BINA’DAN KARAMANCıLAR KONAĞı’NA: MERSIN’IN MARKA KENT YOLCULUĞU BAŞLADı   01:44   TAHLIYE EDILMIŞTI, YENIDEN TUTUKLANDı! KOMEDYEN İMRAN DENIZ GÖKTAŞ HAKKıNDA YENI KARAR  
 
     
   

CHP KÜTAHYA İL BAŞKANI ŞAHBAZ: "AFAD VERİLERİNE GÖRE KÜTAHYA`DA 7 ŞİDDETİNDE BİR DEPREMDE 16 BİN 412 BİNA YIKILACAK"


CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, AFAD tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planındaki verilere dikkat çekti. Şahbaz, Kütahya`da 7 şiddetinde bir deprem olması halinde il merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412`si yıkılacağını aktardı.

 

Tarih : 23 Şubat 2023 Perşembe 18:16   Okunma : 672

CHP Kütahya İl Başkanı Zeliha Aksaz Şahbaz, AFAD tarafından hazırlanan İl Risk Azaltma Planındaki verilere dikkat çekti. Şahbaz, Kütahya`da 7 şiddetinde bir deprem olması halinde il merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412`si yıkılacağını aktardı.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından pek çok ilde olduğu gibi Kütahya`da da binaların sağlam olup olmadığı merak konusu oldu. CHP Kütahya İl Başkanı Dr. Zeliha Aksaz Şahbaz, geçmişinde 7,2 şiddetinde Gediz depremi bulunan Kütahya`nın, olası bir depremde karşılaşacağı riskleri AFAD verilerine göre açıkladı, alınması gereken önlemlere dikkat çekti.

"ŞEHİRLERİMİZ RANTA GÖRE DEĞİL BİLİMSEL VERİLERLE İNŞA EDİLMELİ"

Zeliha Aksaz Şahbaz bugün il başkanlığında yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"Biliyoruz ki deprem değil, hasarlı binalar, deprem koşullarına uygun olmadan inşa edilen kentler öldürüyor. Bunun için de şehirlerimizin ranta göre değil bilimsel verilerle yeniden planlanarak, yaşama uygun şekilde kurulması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Depremin yaraları devlet, yerel yönetimler ve halkımızla birlikte el birliği içinde sarılmalıdır ve sarılacağına inanıyoruz. İlimiz Ege Graben sisteminde olup Kütahya fay zonu, Akşehir-Simav fay zonu, Emet -Gediz fay zonu, Bursa yöresi Kuzey Anadolu ve Eskişehir fay zonunun etkisi altında. Kütahya fayı yaklaşık 48 km olup en az 6,5 ve üzerinde deprem üretebilecek potansiyelde diri bir fay. Milattan önce 6000 ve milattan önce 1800 yıllarında yıkıcı deprem ürettiği de bilinmekte. Kütahya il sınırları içerisinde toplam 16 adet diri fay bulunmaktadır. Bu fayların uzunluğu 6 km ile 56 km arasında değişmektedir ve verilere göre bu fayların üretebilecekleri maksimum deprem büyüklüğü 7,1 olarak öngörülmüş. Aletsel ölçümlerin yapıldığı 1900 yılından 2012 yılına kadar ilimizde beş ve üzerinde 31 adet deprem meydana geldiği AFAD tarafından bildirilmiştir. Son olarak Simav`da 5.9 büyüklüğünde deprem büyüklüğünde meydana gelmiştir. 1970 yılında Gediz`de gerçekleşen 7.2 büyüklüğündeki deprem ilimizde ciddi anlamda can ve mal kaybına sebebiyet vermiştir.

"31 BİN 500 MESKEN ZEMİNİ SIVILAŞMA RİSKLİ BÖLGEDE YER ALIYOR"

AFAD`ın İl Afet Risk Azaltma Planında il merkezinde toplam mesken sayısı 134 bin 759 olarak bildirilmektedir. Bu meskenlerin yüzde 58`i 2002 sonrası iskân alan meskenlerdir. Raporda verilen bilgilere göre merkez mahallelerinin yüzde 26`sı ve 31 bin 500 mesken zemini sıvılaşma riskli bölgede yer almaktadır. AFAD verilerine göre Kütahya`da 7 büyüklüğünde bir deprem olması durumunda il merkezindeki 107 bin 465 binadan 16 bin 412`sinin yıkılacağı, 21 bin 121`inde ağır hasar meydana geleceği, depremden 407 bin nüfusun etkileneceği, 3 bin 758 can kaybı, 7 bin 45 ağır yaralı olacağı, 145 bin 477 geçici barınma ihtiyacı ortaya çıkacağı öngörülmektedir. Bu rakamlar belirtilen büyüklükte bir deprem olması halinde ilimizde çok ciddi kayıpların yaşanacağını göstermektedir."

"FAYLARIN DETAYLI OLARAK İNCELENEREK POTANSİYEL RİSKLERİN BELİRLENMESİ GEREKMEKTE"

İlçelerde olası depremlere karşı herhangi bir risk değerlendirmesinin yapılmadığı, mevcut raporda çok yüzeysel bir şekilde hazırlandığı vurgulayan Şahbaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İlimizin ilçeler ile birlikte ayrıntılı risk raporu bilimsel veriler ışığında tekrar hazırlanarak, yapılan çalışmaların ilgili kurumlara bildirilmesi, depreme ve diğer afetlere karşı gerekli önlemlerin, bina iyileştirmelerinin ve güçlendirmelerinin, gecikmeden yapılması, kentsel dönüşüm yapılan mahallelerde yerleşimin bilimsel yöntemlerle ve halkımız mağdur edilmeden zaman kaybedilmeden yapılması, kentsel dönüşümü rant değil insan odaklı ve kent planlaması yapılarak mümkün olduğunca yerinde dönüşüm ile gerçekleştirilmesi, Kütahya sınırları içinde bulunan ve ilimizi etkileyecek fayların üniversiteler ve MTA gibi kurumlarla detaylı olarak incelenerek potansiyel risklerin belirlenmesi gerekmektedir. Bu kapsamda taşkın ve deprem riski yüksek Gaybiefendi Mahallemizdeki alanın imara açılması kararının yeniden değerlendirilmesini bekliyoruz. Afet durumunda personel ve ekipman kadar organizasyonun da önemli olduğunu son depremde yaşamış bulunmaktayız. Bu nedenle gerçekleşmesi muhtemel afetler için senaryoların çok dikkatli hazırlanması, görevli personelin eğitime tabi tutulması ve alınacak önlemler ve yapılması gerekenler konusunda halkımızın bilgilendirilmesi büyük önem arz etmektedir.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA