12 Mayıs 2025 Pazartesi

18:20   CHP GENEL BAŞKANı ÖZEL`DEN 32 ANNEYE "ANNELER GÜNÜ" TELEFONU   17:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı SEÇER: "BELEDIYECILIK VATANDAŞLA IÇ IÇE OLMALı, TOPLUMUN HER SORUNUNDA YANıNDA OLMALı"   11:23   ÖZGÜR ÖZEL`DEN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "BIR ÇOCUĞUN GELECEĞI IÇIN DIRENEN HER ANNE, BU ÜLKENIN KADERINI DEĞIŞTIRIR"   09:51   DILEK KAYA İMAMOĞLU`NDAN "ANNELER GÜNÜ" MESAJı: "TÜM GENÇLER SERBEST BıRAKıLANA, SEVDIKLERIMIZ ARAMıZA DÖNENE KADAR ÖZELLIKLE BIZ ANNELER NORMALLEŞMEYECEĞIZ"   15:47   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI`NDEN RENKLI ANNELER GÜNÜ ETKINLIĞI   15:25   TARSUS BELEDIYESI`NDEN EMEKLILERE SAĞLıKLı YAŞAM DESTEĞI   13:59   CHP`NIN “MILLET İRADESINE SAHIP ÇıKıYOR” MITINGI... ÖZGÜR ÖZEL: "ARTıK TÜM TÜRKIYE, TÜM ŞEHIRLER BU MILLETIN, BU HALKıN, KARDEŞLIĞIN KALESI"   11:28   TARSUSLU MINIKLER, ANNELER GÜNÜ`NÜ KUTLADı   11:02   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, `DÜNYA SAĞLıK İÇIN HAREKET ET GÜNÜ`NDE VATANDAŞLARı DOĞA ILE BULUŞTURDU   14:10   SILIFKE BELEDIYESI`NDEN ANNELERE ÇIÇEK SÜRPRIZI   13:46   VAHAP SEÇER: "UYGULADıĞıMıZ PROJELERLE ANNELERIMIZE YARDıMCı OLUYOR, ONLARıN YÜKÜNÜ HAFIFLETIYORUZ”   13:07   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ’DAN ÇAĞRı: BELEDIYELER YALNıZ BıRAKıLMAMALı, DESTEKLENMELI    12:53   MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL ‘YAPAY ZEKA HAYATıMıZı NASıL DEĞIŞTIRECEK? YAPAY ZEKAYA DAIR GELECEK SENARYOLARı’ PANELINE MODERATÖRLÜK YAPTı   12:51   ÖZGÜR ÖZEL, TÜRKONFED`I ZIYARET ETTI: ÜLKENIN ÇıKıŞı HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNDE, SIYASET KURUMUNUN IŞ INSANLARıNA EN IYI ŞARTLARDA ÇALıŞABILECEKLERI ŞEKILDE HUZUR VERMESINDEDIR   12:46   YENIŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı ABDULLAH ÖZYIĞIT: “EĞRIÇAM`DAKI KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJEMIZ 6 YıLDıR IMZA BEKLIYOR”   11:35   CHP`LI NALBANTOĞLU TUTUKLU GENÇLER IÇIN HÜKÜMETE TEPKI GÖSTERDI: “ADALET DUYGUNUZUN OLMADıĞıNı BILIYORDUK MEĞERSE SIZDE HIÇ VICDAN DA YOKMUŞ”   11:14   İNAN AKGÜN ALP`TEN CHP`NIN VAN MITINGINE ÇAĞRı: DEMOKRASI VE BARıŞ BIRLEŞTIRECEK, BU ALANDAKI TALEBI GÖRÜNÜR KıLACAK BIR MITING   10:13   AK PARTI “INFAZ PAKETINI” TBMM`DE SIYASI PARTILERE ANLATACAK   09:51   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI, "HELLO MERSIN" PROJESININ KAPSAMıNı GENIŞLETIYOR   09:39   MESKİ`DEN TOROSLAR, KAZANLı VE HOMURLU`YA BÜYÜK YATıRıM  
 
     
   

DEPREM BÖLGESİNDE YENİ KONUTLARIN 1 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAĞI YÖNÜNDEKİ AÇIKLAMALARA İMO BAŞKANI TATLI`DAN TEPKİ: “BİR ŞEYİN İHALESİNİN YAPILABİLMESİ İÇİN O ŞEYİN PROJESİNİN ÇIKMASI LAZIM, 1 YILDA İNŞAAT YAPACAKSINIZ, NASIL YAPACAKSINIZ?”


Depremden etkilenen bölgelerde yeni yerleşim alanları için yer seçim çalışmalarına başlanıldığı, konutların bir yıl içinde tesliminin yapılacağı yönündeki açıklamalara İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı`dan tepki geldi. Tatlı, “Bir şeyin ihalesinin yapılabilmesi için o şeyin projesinin çıkması lazım. Maliyeti çıkmış ama ortada proje yok. Bir lokasyon belirlerken bunun bir sürü unsuru var. Çıkıp açıklama yapıyorsunuz diyorsunuz ki, ‘Fay hatlarının 50 ile 100 metre aralığı güvenlidir.` Problem sadece deprem mi? Geçen sene Bozkurt`ta gördük. Dere yataklarına yaptığınız konutlardan veya imar iznine açtığınızdan dolayı bir sürü insan öldü. Şimdi gireceksiniz, 1 yılda inşaat yapacaksınız. Nasıl yapacaksınız?” dedi.

 

Tarih : 24 Şubat 2023 Cuma 11:39   Okunma : 471

Haber: DİLAN KUTLU- Kamera: DURSUN ALKAYA

Depremden etkilenen bölgelerde yeni yerleşim alanları için yer seçim çalışmalarına başlanıldığı, konutların bir yıl içinde tesliminin yapılacağı yönündeki açıklamalara İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı`dan tepki geldi. Tatlı, “Bir şeyin ihalesinin yapılabilmesi için o şeyin projesinin çıkması lazım. Maliyeti çıkmış ama ortada proje yok. Bir lokasyon belirlerken bunun bir sürü unsuru var. Çıkıp açıklama yapıyorsunuz diyorsunuz ki, ‘Fay hatlarının 50 ile 100 metre aralığı güvenlidir.` Problem sadece deprem mi? Geçen sene Bozkurt`ta gördük. Dere yataklarına yaptığınız konutlardan veya imar iznine açtığınızdan dolayı bir sürü insan öldü. Şimdi gireceksiniz, 1 yılda inşaat yapacaksınız. Nasıl yapacaksınız?” dedi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO), Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından hazırladıkları ‘ön değerlendirme` raporunda, yıkımın başlıca etkenleri; “2018 yılında çıkartılan imar affı, yapı düzensizliklerinin yarattığı hasarlar, taşıyıcı sistemin düzensiz dağılımı, zayıf zemin koşulları, malzeme zafiyetleri” olarak sıralanmıştı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, hasar tespiti tamamlanan illerde yeni konutların yapımına başlayacaklarını, ilk ihalenin ise 22 Şubat yapılacağını açıklamıştı. 

Yeni yerleşim alanları için yer seçim çalışmalarına başlanıldığı ve 1 ay içinde inşaatlara başlanarak, 1 yıl içerisinde de konutların tesliminin yapılacağı iktidar tarafından dillendirilirken, uzmanlar seçilen alanların durumunun, kırılganlığının, zemininin, kentle olan ilişkisinin incelenmeden inşaat faaliyetlerine başlanmaması uyarısında bulunuyor. 

“BİZ, HASAR TESPİTİNDE BİNANIN DEPREME DAYANIKLI MI DEĞİL Mİ ONU TESPİT ETMİYORUZ”

ANKA Haber Ajansı`na konuşan İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Bülent Tatlı hasar tespitinin ilk etapta gözlemsel yapıldığını söyledi. Tatlı, şöyle konuştu:

“10 bine yakın üyemiz hasar tespit eğitimini aldı. 2 bin 500 civarında gönüllü oda üyemiz bölgede. Biz, hasar tespitinde binanın depreme dayanıklı mı değil mi onu tespit etmiyoruz. Gözlemsel bir şekilde, depremden o bina ne kadar hasar aldı ya da almadı diye hızlı ve güvenli olabilecek bir mekanizma ortaya koyuyoruz. Performans analizi diye tabir edilen detaylı incelemede belki şeye dönüşebilir… Biz sadece güvenli olsun diye ilk etapta ağır hasar, orta hasar almış yapısal elamanlarla bunları yaptık. Bir binanın gerçek anlamda bir incelenmesi günde bir bina ancak bitirilebilir. Onun tekniği, laboratuvarı belki de 2 ay sürer yani.”

Hasarlı yapılarla ilgili odanın henüz resmi bir veri sağlayamadığını söyleyen Tatlı, şu değerlendirmeleri yaptı:

“ŞİMDİ YAP-SAT KÜLTÜRÜ VAR”

“Bölgenin yüzde 80`ni eski yapıysa yüzde 20`si de yeni yapı. Yeni yapılar 2000 yılı sonrası diye tarif ediyoruz. Eski yapıldı diye söylemler var. Ama ben sahada gördüm 74 şartnamesine uygun yapılmış bina da ayakta duruyor. Bizim eski şartnamelerimiz yıkılmasına göre değil de ağır hasar almasına göre organize edilmişti. Siz imalat ve denetim sürecin kamusal alana çekerseniz burayı ticari bir alan gibi düşünmezseniz zaten bir sıkıntı olmuyor. Siz ne yaptınız 1999 milattı, bir yapı denetim sistemi getirdiniz. Bizim evraklarımıza baktığınızda dünya standartlarının en üstünde evrakta bir problem yok. Şimdi yap-sat kültürü var. Arsa sahibi ne der, ‘10 daire yapılacaksa bana 3 daire ver cebimden tek kuruş çıkmasın` der. Bölge böyle olunca yapı denetimi müteahhit belirler hale geliyor. Patronunu denetleyen bir sistem haline geliyor. Para aldığınız bir yeri denetleyemezsiniz.

“YAPI DENETİM KURULUŞLARI TİCARİ BİR KURULUŞ BATACAK YA DA ÇIKACAK”

2019`da otomasyon sistemine geçtiler. Siz artık yapı denetim firmanızı seçemiyorsunuz. İyi bir şeydir ama yetersizdir. Yeni yönetmelik çıkardılar bir düzenleme yaptılar ama bu yılın sonunda devreye girecek. O da bizim istediğimiz tarzda değil. Sahada görüyoruz yeni bina demiri de sıkılaştırmış koymuş ama etriyeyi bükmemiş. Ama denetim olsaydı orası hasar göremeyecekti. Kamusal bakmalısınız olaya. Bu can ve mal güvenliğini ilgilendiren bir şey olduğu için ticari bir ortama terk edilemez. Yapı denetim kuruluşları ticari bir kuruluş batacak ya da çıkacak.

“1 YILDA İNŞAAT YAPACAKSINIZ, NASIL YAPACAKSINIZ?”

Tatlı, yeni yapıların 1 yılda bitirileceği iddialarına ise şöyle cevap verdi:

“Bir şeyin ihalesinin yapılabilmesi için o şeyin projesinin çıkması lazım. Maliyeti çıkmış ama ortada proje yok. Bir lokasyon belirlerken bunun bir sürü unsuru var. Park alanından tutun altyapısından, sosyal donatısından… Sanayiyi nereye oturtacaksınız? Okullarından ibadethanelerine kadar aklınıza gelebilecek neleri varsa… Orada insanlar yaşayacak. Çıkıp açıklama yapıyorsunuz diyorsunuz ki, ‘Fay hatlarının 50 ile 100 metre aralığı güvenlidir` problem sadece deprem mi? Geçen sene Bozkurtta gördük. Dere yataklarına yaptığınız konutlardan veya imar iznine açtığınızdan dolayı bir sürü insan öldü. Unuttuk tabi… ‘Kayalık, dağlık lokasyonlara geçeceğim` diyorsunuz, baktınız mı oradaki heyelan durumlarına? Bunlar bir etüt meselesi. Zemin etütlerini alacaksınız değerlendireceksiniz ondan sonra da o şehirde yaşamayan yün insanlara bu planlamayı açacaksınız. Çünkü onlar yaşayacaklar orada sadece bilim teknik değil. 1 yılda mı yapıyorsunuz 2 yılda mı yapıyorsunuz, yapar bitirir 100 sene rahat edersiniz. Şimdi gireceksiniz 1 yılda inşaat yapacaksınız, nasıl yapacaksınız? Enkaz kaldırılması mı… Enkaz kaldırırken de planınızı bütün unsurlara göre yapmalısınız. Halk sağlığını birinci önemde tutmalısınız. Orada çalışan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini ön planda tutmalısınız. Her şeyi bilmeniz mümkün değil zaten ama bilenler var bilenleri bir araya toplayıp değer vermelisiniz. E bizim meslek odaları var. Yıllardan beri söylediğimiz, bir sürü raporlarımız var. Keşke birileri ciddiye alsa düzeltse de bizde ‘Bir daha söylememiz gerek yok` ortamına gelsek.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA