22 Ağustos 2025 Cuma

10:30   TOROSLAR BELEDIYESI 8 YıLLıK İŞGALE SON VERDI: KAÇAK BINA YıKıLDı   10:08   MESKİ’DEN MERSIN’E 27 BIN METREDEN FAZLA YENI ALTYAPı HATTı   09:20   İL MILLÎ EĞITIM MÜDÜRÜ FAZILET DURMUŞ SILIFKE KARGıCAK ORTAOKULUNDA ÖĞRENCILERLE BULUŞTU   18:10   YUMURTALıK’TA YENI ÇEKIM MERKEZI: GÜNEY YıLDıZı KORDON TURISTLERIN GÖZDESI OLDU   17:40   ÖSYM’DEN E-YDS 2025 ADAYLARıNA KIMLIK UYARıSı: NÜFUS MÜDÜRLÜKLERI SıNAV GÜNÜ AÇıK OLACAK   17:34   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’IN YAYLA KONSERLERI TAPURELI VE AVGADı’DA COŞKUYLA YANKıLANDı   17:10   MARDIN’DE KORKUNÇ OLAY: 10 GÜNDÜR HABER ALıNAMAYAN İKI KARDEŞ EVLERINDE ÖLÜ BULUNDU   15:46   SEZGIN TANRıKULU SILIVRI’DEKI TUTUKLU BAŞKANLARı ZIYARET ETTI   15:44   BARıŞ ANNELERININ ANADIL TALEBI TUTANAKLARA GIREMEDI   15:40   BURHANETTIN BULUT’TAN "CUMHUR REYONU" TEPKISI   15:38   ZELENSKI, PUTIN ILE ZIRVE IÇIN OLASı ÜLKELERI SAYDı...   13:41   TARSUS BELEDIYESI EMEKLI EVI’NDE DÜZENLENEN SERAMIK ATÖLYESI RENKLI ANLARA SAHNE OLDU   13:37   TBB’DEN BELEDIYELERE AFET BIRIMI YÖNETMELIK ÖNERISI   13:34   TOROSLAR BELEDIYE BAŞKANı YıLDıZ, MUAY THAI SPORCULARıYLA BULUŞTU   09:25   YAYLALARıN KALBINE KONFORLU ULAŞıM: FıNDıKPıNARı–ARSLANKÖY YOLU MODERNLEŞTI   21:20   TARSUS’TA ÇOCUK İSTISMARı DAVASı BAŞLADı: BARO’NUN KATıLMA TALEBI REDDEDILDI   16:12   İMAMOĞLU, KADıKÖY’DEKI YURT AÇıLıŞıNA SILIVRI’DEN MESAJ GÖNDERDI   16:10   İMAMOĞLU’NUN DUYURUSUNU YAPTıĞı YURT AÇıLDı... ÖZGÜR ÖZEL, ERDOĞAN’A SESLENDI   16:08   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’TEN HÜKÜMETIN ZAM TEKLIFINE PROTESTO   15:38   KONYA’DA 4 YAŞıNDAKI ÇOCUĞA İSTISMAR  
 
     
   

YURTTAŞLAR, ÇEŞME AZMAK KOYU`NUN HALKA PLAJI OLMASI İÇİN BAKAN ÖZHASEKİ`YE SESLENDİ: “BİZ BURADA KORUMASIZIZ. ANAYASA BURADA NE BİZİ, NE DE TABİATI KORUYOR”


İzmir Çeşme`de yurttaşlar, koyların halk plajlarına çevrilmesi için yaptıkları eylemleri sürdürüyor. Gücücek Koyu`nda açılması planlanan plaj işletmesine karşı mücadele eden yurttaşlar bu kez de Azmak Koyu`nda eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki`ye sesleniyorum, biz burada korumasızız. Anayasa, Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu burada ne bizi ne de tabiatı koruyor” denildi.

 

Tarih : 12 Ağustos 2023 Cumartesi 17:52   Okunma : 528

KERİM UĞUR

İzmir Çeşme’de yurttaşlar, koyların halk plajlarına çevrilmesi için yaptıkları eylemleri sürdürüyor. Gücücek Koyu’nda açılması planlanan plaj işletmesine karşı mücadele eden yurttaşlar bu kez de Azmak Koyu’nda eylem yaptı. Yapılan açıklamada, “Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye sesleniyorum, biz burada korumasızız. Anayasa, Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu burada ne bizi ne de tabiatı koruyor” denildi.

Çeşme Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği’nin çağrısıyla Azmak Koyu’nda bir araya gelen STK temsilcileri ve yurttaşlar koyun halk plajı olmasını talep etti. Yurttaşlar, böylece; Yunanistan’da devam eden “havlu hareketi”ni Türkiye’de de Çeşme’den başlatmış oldu.

Çevreciler ve yurttaşlar adına yapılan açıklamayı, avukat Seher Gacar okudu. Gacar açıklamada; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye çağrı yaparak, şunları söyledi:

“Biz Ankara’daki devlet büyüklerimize Gücücek koyumuzda neden özel işletme görmek istemediğimizi anlatıyoruz. Bize yasa ve şartname halkı koruyor deniyor… Biz de burada bu kıyımı ve haklarımızın nasıl gasp edildiğini, kıyılarımızı işgal eden özel işletmelerin ne menem bir şey olduğunu bir kez daha göstermek istiyoruz. Sayın Bakanımız Mehmet Özhaseki’ye sesleniyorum, biz burada korumasızız. Anayasa, Kıyı Kanunu, İmar Kanunu, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu burada ne bizi ne tabiatı korumuyor. Sahillerimizde doğa ve halk, ‘beach clup terörünün’ kurban ve mağdurlarıdır. Artık bu terörün durdurulmasını istiyoruz. Devletimiz ile yaptığımız toplumsal sözleşmeye, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na göre bize verilen hakların iadesini istiyoruz.

Şu an üzerinde bulunduğumuz, Kıyı Kanunu 5. Maddeye göre devletin hüküm ve tasarrufu altında olması gereken sahilde devletimiz 4 yıldan bu yana hüküm ve tasarrufunu yitirdi. Halka ait bu sahil kiralama dahi olmaksızın halkın serbest erişimine kapatıldı. Doğal koruma bölgesi olan bu alana binlerce ton beton döküldü, binlerce metrekare kaçak yapı yapıldı. Sahilden geçen halkın kullandığı yol dahi kapatıldı arkalardan ardıç ağaçları kesilerek, işletmenin keyfince yeni yol açıldı. Kamuya ait, size bana ait araziler işgal edildi, üzerindeki bitki örtüsü kazınarak otopark yapıldı, personel lojmanları yapıldı.

Bu doğamıza kıyım, bu vatandaşlık haklarımıza saldırı 4 yıldır devam ediyor. Biz 2019 yılında yine buradaydık, içimizi döktük. Değişen bir şey yok diyemem, değişim var. Kaçak yapı miktarı da işgal de artmış. Gücücek özelinde hep söylüyoruz özel işletmeye kiralama dışında kamu tarafından halka tahsisi içeren her çözüme varız. Lâkin sadece Gücücek yetmez, üzerinde bulunduğumuz Azmak Koyu’nun da işgalden kurtulması, özel işletmelerin insafsızlığına daha fazla terk edilmemesi için Çeşme Belediyesi’nin bu koy için de halka açık plaj işletmesi olarak tahsisi talebinde bulunmasını istirham ediyoruz.

“KOMŞUMUZDAKİ HAREKETİN BU HOŞ DENK GELİŞİ SADECE KADER”

Bizim Gücücek ile başlattığımız mücadelemizi karşı kıyımızdaki komşularımızın hareketine öykünme olarak yorumlayanlar var. Gücücek ile komşumuzdaki hareketin bu hoş denk gelişi sadece kader... Bizim halkımızın hak almak için mücadele etmek zorunda kalışları da hep makus kader. Gücücek de bizim Azmak da.. güzel yurdumun tüm kıyıları bizim.. Tüm sahillerimizin beach cluplar ve diğer özel işletmelerin işgal ve teröründen kurtulup halka açılması dileği ile doğanın ve insanın yaşam ve haklarını savunan herkese selâm olsun.”

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA