10 Ekim 2026 Cumartesi

11:59   YENİ PARTI LIDERI ÖZGÜR ÖZEL TARSUS CEZAEVINDE...   11:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İŞ DÜNYASıNA DEV DESTEK: ’DIJITAL LIDERLER GELIYOR’   20:21   MERSIN’DE İLHAM VEREN BAŞARı: FESTIVAL STANDıNDAN DÜKKAN SAHIBI OLMAYA UZANAN KADıN GIRIŞIMCI HIKAYESI   20:13   AKDENIZ’DE ÇEVRE DOSTU DÖNÜŞÜM: YıPRANAN KONTEYNERLER YENILENIYOR, ESKILER GERI KAZANıLıYOR!   19:57   MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN DEV GÖSTERI: GISELLE BALESI 10 EKIM’DE SAHNELENECEK   17:39   MERSIN’DEN DÜNYA GASTRONOMISINE DEV ADıM: AKDENIZ İÇIN ORTAK GıDA ÇAĞRıSı   20:13   ‘MERSIN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKıYOR’    16:10   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI’NDE SANDıK MESAISI: VAHAP SEÇER’IN TUTUKLANMASıNıN ARDıNDAN YENI BAŞKAN VEKILI 15 EKIM’DE SEÇILIYOR   16:05   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN KıRSALDAKI KıZ ÇOCUKLARı VE ANNELERINE PSIKOSOSYAL GÜÇLENDIRME EĞITIMI   15:46   MERSIN BAROSU’NDAN 3 BELEDIYE BAŞKANı İÇIN SERT TUTUKLAMA TEPKISI: ’HUKUK SIYASETE ALET EDILEMEZ!’   15:40   BOZYAZı’DA ULAŞıM DEVRIMI: 14 KILOMETRELIK GRUP YOLU ASFALTLANDı!   15:35   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU’NDAN ADAYLıK TARTıŞMALARıNA FıRTıNA GIBI YANıT: ’KANUNI OLABILIR AMA MEŞRU DEĞIL!’   14:28   İBB DAVASı’NDA 94. GÜN: SILIVRI’DEKI YENI DURUŞMA SALONUNDA KRITIK ESENYURT GELIŞMESI!   11:05   FARE İSTILASı, POLISLE ÇATıŞMA VE BÜYÜYEN ÖFKE! FRANSA ÖĞRENCI EYLEMLERIYLE SARSıLıYOR   09:59   MERSIN’DE ANNELER VE ÇOCUKLAR İÇIN ÜCRETSIZ GELIŞIM FıRSATı: OYUN ATÖLYELERI DEVAM EDIYOR!   07:53   ÖSYM SON DAKIKA DUYURDU: 2026-KPSS LISANS SıNAV SONUÇLARı AÇıKLANDı! İŞTE SONUÇ SORGULAMA EKRANı   20:24   TUNCER BAKıRHAN’DAN SERT VURGUN ÇıKıŞı: ’20 MILYAR DOLAR GITTI, SPK BAŞKANı HALEN GÖREVDE!’   19:01   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SIVIL SIYASET VE DıŞ POLITIKA RESTI: ’MILLI İRADE HıRSıZLıĞıDıR!’   18:57   ANAYASA MAHKEMESI’NDEN YEREL MAHKEMEYE SERT İHTAR: "AYM KARARLARıNı UYGULAMAMA YETKISI YOK!"   10:20   MERSIN’DE DEPREM: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER VE 2 İLÇE BAŞKANı TUTUKLANDı!  
 
     
   

MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN SİVRİSİNEKLE MÜCADELEDE ETKİLİ YÖNTEM


Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sivrisinekle mücadele için başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje genişleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı larvaları yiyerek sivrisineklerin üremesinin önüne geçerken, biyosidal ürün kullanımı da sıfıra indiriliyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

 

Tarih : 21 Eylül 2023 Perşembe 09:39   Okunma : 650

Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2020 yılında sivrisinekle mücadele için başlattığı lepistes balığı üretiminde, önemli aşama kaydetti. Bin havuzla başlayan proje genişleyerek, 10 bin havuza ulaştı. Havuzlara bırakılan binlerce lepistes balığı larvaları yiyerek sivrisineklerin üremesinin önüne geçerken, biyosidal ürün kullanımı da sıfıra indiriliyor. Proje kapsamında alınan geri dönüşlerde, projenin yüzde 80 oranında başarılı olduğu görüldü.

Mersin Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi`ne bağlı uzman akademisyenlerden görüş alınarak geliştirilen projeyle, Mersin`de tarımsal amaçla kullanılan sulama göletlerine lepistes balıkları bırakılıyor. Balıklar, havuzlardaki sivrisinek larvalarını yiyerek yok olmasını sağlıyor ve sivrisineğin üremesinin önüne geçiyor. Hiçbir kimyasal kullanılmadan sivrisinek üremesinin önüne geçen uygulama sayesinde, ilaçlara harcanan para da Büyükşehir`in kasasında kalıyor.  

ÜNAL: “EKOSİSTEME ZARAR VERMEYEN VE HALK SAĞLIĞINI DÜŞÜNEN BİR PROJE”

Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı olarak, sivrisinekle mücadele kapsamında bugüne kadar yaklaşık 40 bin gölete 15-20 günlük periyotlarla ilaçlama yaptıklarını belirtti. Lepistes balığı projesinin ana hedeflerini de paylaşan Ünal, “Proje ekosistemi bozmadan, biyolojik mücadele ve maliyetleri düşürerek, en önemlisi de halk sağlığını düşünerek hayata geçirildi. Amacımızın özellikle sıtmanın kontrol edilmesi ve sivrisinek aracılığıyla bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu düşünülürse, hedefe uygun adımlarla gitmenin mutluluğunu yaşıyoruz” diye konuştu.

“PROJEDE YÜZDE 80 ORANINDA BAŞARI SAĞLADIK”

Mersin`de tarımsal amaçla kullanılan yaklaşık 48 bin adet sulama göleti bulunduğunu kaydederek, bu göletlerin sayısının her geçen gün daha da arttığını sözlerine ekleyen Ünal, “Sivrisineklerin durgun sularda üremelerinin çok fazla olmasından dolayı, biz de bu projeye başladık. Elde edilen bulgulara bakarak, bu projenin yüzde 80 oranında başarı sağladığını görüyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 10 bin sulama göletine lepistes balıkları bıraktık. Bu sayıyı artırmak adına da, düzenli olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA