10 Ekim 2026 Cumartesi

11:59   YENİ PARTI LIDERI ÖZGÜR ÖZEL TARSUS CEZAEVINDE...   11:33   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN İŞ DÜNYASıNA DEV DESTEK: ’DIJITAL LIDERLER GELIYOR’   20:21   MERSIN’DE İLHAM VEREN BAŞARı: FESTIVAL STANDıNDAN DÜKKAN SAHIBI OLMAYA UZANAN KADıN GIRIŞIMCI HIKAYESI   20:13   AKDENIZ’DE ÇEVRE DOSTU DÖNÜŞÜM: YıPRANAN KONTEYNERLER YENILENIYOR, ESKILER GERI KAZANıLıYOR!   19:57   MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN DEV GÖSTERI: GISELLE BALESI 10 EKIM’DE SAHNELENECEK   17:39   MERSIN’DEN DÜNYA GASTRONOMISINE DEV ADıM: AKDENIZ İÇIN ORTAK GıDA ÇAĞRıSı   20:13   ‘MERSIN BAŞKANLARıNA SAHIP ÇıKıYOR’    16:10   TÜRKIYE BELEDIYELER BIRLIĞI’NDE SANDıK MESAISI: VAHAP SEÇER’IN TUTUKLANMASıNıN ARDıNDAN YENI BAŞKAN VEKILI 15 EKIM’DE SEÇILIYOR   16:05   AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN KıRSALDAKI KıZ ÇOCUKLARı VE ANNELERINE PSIKOSOSYAL GÜÇLENDIRME EĞITIMI   15:46   MERSIN BAROSU’NDAN 3 BELEDIYE BAŞKANı İÇIN SERT TUTUKLAMA TEPKISI: ’HUKUK SIYASETE ALET EDILEMEZ!’   15:40   BOZYAZı’DA ULAŞıM DEVRIMI: 14 KILOMETRELIK GRUP YOLU ASFALTLANDı!   15:35   MÜSAVAT DERVIŞOĞLU’NDAN ADAYLıK TARTıŞMALARıNA FıRTıNA GIBI YANıT: ’KANUNI OLABILIR AMA MEŞRU DEĞIL!’   14:28   İBB DAVASı’NDA 94. GÜN: SILIVRI’DEKI YENI DURUŞMA SALONUNDA KRITIK ESENYURT GELIŞMESI!   11:05   FARE İSTILASı, POLISLE ÇATıŞMA VE BÜYÜYEN ÖFKE! FRANSA ÖĞRENCI EYLEMLERIYLE SARSıLıYOR   09:59   MERSIN’DE ANNELER VE ÇOCUKLAR İÇIN ÜCRETSIZ GELIŞIM FıRSATı: OYUN ATÖLYELERI DEVAM EDIYOR!   07:53   ÖSYM SON DAKIKA DUYURDU: 2026-KPSS LISANS SıNAV SONUÇLARı AÇıKLANDı! İŞTE SONUÇ SORGULAMA EKRANı   20:24   TUNCER BAKıRHAN’DAN SERT VURGUN ÇıKıŞı: ’20 MILYAR DOLAR GITTI, SPK BAŞKANı HALEN GÖREVDE!’   19:01   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A SIVIL SIYASET VE DıŞ POLITIKA RESTI: ’MILLI İRADE HıRSıZLıĞıDıR!’   18:57   ANAYASA MAHKEMESI’NDEN YEREL MAHKEMEYE SERT İHTAR: "AYM KARARLARıNı UYGULAMAMA YETKISI YOK!"   10:20   MERSIN’DE DEPREM: BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANı VAHAP SEÇER VE 2 İLÇE BAŞKANı TUTUKLANDı!  
 
     
   

OKULLAR AÇILMASINA RAĞMEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLAR TARLADA ÇALIŞIYOR... "PARA OLMAZSA BENİ OKULA NASIL GÖNDERECEKLER"


Mevsimlik tarım işçileri tarlalardaki işlerin bitmesiyle yavaş yavaş memleketlerine dönmeye başladı. Çocuklar da yaklaşık bir aydır uzak kaldıkları okullarına kavuşacakları için heyecanlı. Başkent Ankara`da Şereflikoçhisar`da birlikte soğan tarlalarında çalışan çocuklar da bir aydır okula gidemiyor. 10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam (çalışmasam) aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum bu halde olmalarını istemiyorum soğan topluyorlar güneşin altında. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” diye konuştu.

 

Tarih : 7 Ekim 2023 Cumartesi 12:15   Okunma : 590

DİLAN KUTLU 

Mevsimlik tarım işçileri tarlalardaki işlerin bitmesiyle yavaş yavaş memleketlerine dönmeye başladı. Çocuklar da yaklaşık bir aydır uzak kaldıkları okullarına kavuşacakları için heyecanlı. Başkent Ankara`da Şereflikoçhisar`da birlikte soğan tarlalarında çalışan çocuklar da bir aydır okula gidemiyor. 10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam (çalışmasam) aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum bu halde olmalarını istemiyorum soğan topluyorlar güneşin altında. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” diye konuştu.

Aileleriyle birlikte güvencesiz ve ağır koşullarda çalışan çocuklar, sabah 6`da işe koyuluyor. Büyükler soğanları sökerken çocuklar da kökleri makasla temizleyip soğanları boyutlarına göre ayırıyor. En küçükler ise soğan çuvallarının ağzını çuvaldız ile bağlıyor.

ANKA Haber Ajansı, Ankara`nın merkezine 147 kilometre uzaklıkta bulunan Şereflikoçhisar`daki tarlalarda çalışan çocuk işçiler ve aileleriyle görüştü.

"8 YAŞINDAN BERİ TARLADAYIM"

Tarlada çalışmaya 8 yaşında başladığını ifade eden çocuk işçi, şimdi 15 yaşında olduğunu söylüyor. Lise ikinci sınıfta olduğunu söyleyen çocuk, “Ama kaçırıyoruz. Birinci dönemi bitiriyoruz. İkinci dönemde geri geliyoruz” diyor. Çocuk işçinin “Derslerin nasıl” sorusuna cevabı ise “İşe gidip gelmeme göre orta, çok güzel değil” oluyor.

"ANNEME BABAMA ÜZÜLÜYORUM, PARA OLMAYINCA BENİ OKULA NASIL GÖNDERSİNLER"

10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum, bu halde olmalarını istemiyorum. Soğan topluyorlar güneşin altında. Ben onlara kıyamıyorum. 6. sınıfa gidiyorum. Babam beni gönderiyor ama yiyecek bitti şeyim yok. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” dedi.

"DEDEM IRGAT, BABAM IRGAT, ÇOCUKLARIMIN DA IRGAT OLMASIANI İSTEMİYORUM, TEK HAYALİM BU"

Medet Modanlı 34 yaşında 5 çocuk babası. Hayali çocuklarının kendisi gibi ırgat olmaması. İşçi Modanlı ANKA`ya şunları söyledi:

“Nisandan beri çıktık 6 ay oldu. Okullar 1 aydır başladı. Bizim çocuklar gitmedi. Dedem ırgat, babam ırgat ben Dicle ve Fırat`ın (çocukları) ırgat olmasını istemiyorum. Yevmiyemiz şu anda 200 TL`ye geliyor. Çocukların yevmiyesi yok. Onlar soğanı topraktan çıkarıp kesiyor. Üzülüyorlar, ‘Baba okullar açıldı, öğretmenlerimiz bizi arıyor, sen bizi niye göndermiyorsun` diyorlar. Devlet bir taşı görüyor, bizi nasıl göremiyor? Okullar bir aydır başladı. Bizim çocuklar daha tarlada. 3 ay 4 ay okula gidiyor sonra nisanda okuldan tekrar çıkıyor. Çocukların hepsi zeki ama tarla çilesi yüzünden çocuklarımız okulundan kalıyor. Bu iş olmasa ben çocuklarımı okuturum. Onlar tarlada olmasın. Dedem zaten ırgat, babam ırgat ben öyle istemiyorum. Onlar da başka hayat sürsün, benim hayalim budur." 

"KIZIMIN LİSEYE KAYDINI YAPTIRAMADIM"

Liseye geçen kızının henüz okul kaydını yaptıramadığını söyleyen tarım işçisi Süleyman Taş ise şöyle konuştu:

“Biz 6 aydır tarladan çıkmadık. Hesaplıyorum yarı yarıya paramızı yemişiz. Domates şu anda burada 20 liraya, üzümü 40 liraya alıyoruz. Geçen yıl Urfa`ya 15 bin liraya gittik (Bir grup işçinin toplu gidişi), bu yıl 30 bin liraya gideceğiz. Bir kızım var liseye geçiş yapacak daha yapmamış öğretmen beni aradı ‘Niye gelmiyor` diyor. Yahu sen imkan tanımadın ki gelsin. İmkan olmadıktan sonra ben mecburum burada çalışmaya. Geçinmek zorundayım.”

"HER ZAMAN BÖYLE OLACAK"

Eşini kaybettikten sonra soğan tarlasında çalışan Zehra ise çocuklarının okumasını istediğini belirterek “Maddi durum böyledir. Sabah erkenden saat 5`te kalk, akşam eve git, yemek var, çamaşır var, ekmek var. 10 yıldır tarlalardayım. Her zaman böyle olacak. Eskiden nasıl olduysa şimdi de böyle devam edecek” diye ümitsizliğini dile getiriyor.

"YEVMİYEMİZ 290 TL. BİR KİLO ÇAY BİLE ALAMIYORSUN"

Torunları ve çocukları ile yıllardır soğan tarlalarında çalışan bir işçi ise “okuyan çocuklar bile bizim gibi serbest işlerde çalışıyor” diyerek gençlerin işsizliğine yakındı. Mevsimlik işçi şunları söyledi:

“Nisanda evden çıkıyoruz kasıma kadar. Öğrenciyi getirsek bir şekil, getirmesek bir şekil. Getirmesek geçinmek çok zor. Getirdiğimiz zamanda o çocuk okumayınca bir işe yaramıyor. Okuyanlar amaçlarına ulaşıyor mu? Ulaşmıyor. Benim tanıdıklarım onlar da şimdi bizim gibi serbest işte çalışıyor. Okudukları bir işe yaramıyor. İş bulamadılar. Bu soğanda şimdi çalışıyoruz, yarın bir gün eve gittiğimizde bunları alma gücümüz yok. Kilosu 15 liraya çıkacak. Çalıştığımız yevmiye 290 TL. Bir kilo çay bile alamıyorsun 290 TL`ye.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA