29 Nisan 2024 Pazartesi

14:07   TAHİR ELÇİ CİNAYETİ DAVASINDA SAVCILIK MÜTALAASI: "SUÇUN SANIK POLİS MEMURLARI TARAFINDAN İŞLENDİĞİNİN SABİT OLMAMASI NEDENİYLE BERAATİNE KARAR VERİLMESİ TALEP OLUNUR"   14:03   CHP AKDENİZ İLÇE BAŞKANI PALAMUT’TAN 1 MAYIS MESAJI   13:15   ÖZGÜR ÖZEL, BAKAN YERLİKAYA İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ, TAKSİM KARARININ YENİDEN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ TALEP ETTİ   12:12   ALİ YERLİKAYA`DAN `1 MAYIS` AÇIKLAMASI...   11:27   CHP ORDU MİLLETVEKİLİ SEYİT TORUN`DAN MADENCİLİK FAALİYETLERİNE İLİŞKİN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ   11:19   DİSK ANAYASA MAHKEMESİ KARARINDAN BİR BÖLÜM PAYLAŞTI: 1 MAYIS`TA TAKSİM`E ÇAĞRISINI YİNELEDİ   09:36   BÜYÜKŞEHİR’DEN OKUL ÖNCESİ EĞİTİME BİR KATKI DAHA…TARSUS 100. YIL ATATÜRK ÇOCUK GELİŞİM MERKEZİ`NDE EĞİTİM BAŞLADI   09:27   BİRBİRİNDEN SEÇKİN ULUSLARARASI FİLMLER, `FRANKOFON FİLM FESTİVALİ` İLE MERSİNLİ SİNEMASEVERLERLE BULUŞUYOR   13:05   CHP`Lİ AŞKIN GENÇ 2021 YILINDAN BERİ MALİ TABLOLARINI YAYINLAMAYAN YEŞİLAY`I TBMM GÜNDEMİNE TAŞIDI: “YEŞİLAY`IN, KAYNAĞI NERELERDE KULLANDIĞI DENETLENİYOR MU?”   12:46   İYİ PARTİ`NİN SEÇİMLİ OLAĞANÜSTÜ KURULTAYI BAŞLADI. GENEL BAŞKANLIK İÇİN 4 ADAY YARIŞACAK   12:31   CHP`DEN KANUN TEKLİFİ: "ASGARİ ÜCRET ÜÇ AYDA BİR ARTAN ENFLASYON ORANINDA OTOMATİK OLARAK ARTIRILSIN"   12:10   BİNLERCE AVUKAT HAKLARI İÇİN ANKARA`DA YÜRÜYOR: “YOK SAYILAN SAVUNMA MAKAMININ SESİNİ DUYURMAK İÇİN YOLA ÇIKTIK``   11:11   KARADENİZ`DE ÇAY TARIMI YAPILAN İLLERİN CHP İL BAŞKANLARI 2024 YILI ÇAY FİYATI İÇİN ORTAK AÇIKLAMA YAPTI: "ÇAY FİYATI 25 TL OLMALIDIR"   11:02   EGEÇEP`TEN ÇERNOBİL`İN YIL DÖNÜMÜNDE AÇIKLAMA: AKKUYU NÜKLEER ENERJİ SANTRALİ PROJESİNİ DURDURUN   09:55   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`İN MAHALLE MUTFAKLARI İLE 2,5 MİLYON ADET YEMEK YURTTAŞLARA ULAŞTI   09:38   SEVDA ERDAN KILIÇ: “KAÇAK SARAY`N ARTIK BİR DE KAÇAK DANIŞMANLARI VAR. HEM AYM KARARINA UYMUYORLAR, HEM DE SARAY`IN KAPALI KAPILARI ARDINDA ANAYASA YAZIYORLAR”   09:36   ÖMER FETHİ GÜRER`DEN BAKAN YUMAKLI`YA: “ESK TARAFINDAN MARKETLERE VERİLEN KARKAS ETLER VATANDAŞA ULAŞIYOR MU?   09:24   MESKİ JENERATÖR SAYISINI 3 YILDA 313`E ÇIKARDI   01:09   CHP İSTANBUL İL BAŞKANI ÇELİK, VALİ GÜL İLE `TAKSİM`DE 1 MAYIS`I GÖRÜŞTÜ   23:41   BAKANLIK ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ BAŞLATAN CHP`Lİ TANAL: "SURİYE`YE ÜCRETSİZ ELEKTRİK GÖNDERİLİYOR AMA BENİM VATANDAŞIM MAĞDUR"  
 
     
   

OKULLAR AÇILMASINA RAĞMEN MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ ÇOCUKLAR TARLADA ÇALIŞIYOR... "PARA OLMAZSA BENİ OKULA NASIL GÖNDERECEKLER"


Mevsimlik tarım işçileri tarlalardaki işlerin bitmesiyle yavaş yavaş memleketlerine dönmeye başladı. Çocuklar da yaklaşık bir aydır uzak kaldıkları okullarına kavuşacakları için heyecanlı. Başkent Ankara`da Şereflikoçhisar`da birlikte soğan tarlalarında çalışan çocuklar da bir aydır okula gidemiyor. 10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam (çalışmasam) aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum bu halde olmalarını istemiyorum soğan topluyorlar güneşin altında. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” diye konuştu.

 

Tarih : 7 Ekim 2023 Cumartesi 12:15   Okunma : 341

DİLAN KUTLU 

Mevsimlik tarım işçileri tarlalardaki işlerin bitmesiyle yavaş yavaş memleketlerine dönmeye başladı. Çocuklar da yaklaşık bir aydır uzak kaldıkları okullarına kavuşacakları için heyecanlı. Başkent Ankara`da Şereflikoçhisar`da birlikte soğan tarlalarında çalışan çocuklar da bir aydır okula gidemiyor. 10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam (çalışmasam) aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum bu halde olmalarını istemiyorum soğan topluyorlar güneşin altında. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” diye konuştu.

Aileleriyle birlikte güvencesiz ve ağır koşullarda çalışan çocuklar, sabah 6`da işe koyuluyor. Büyükler soğanları sökerken çocuklar da kökleri makasla temizleyip soğanları boyutlarına göre ayırıyor. En küçükler ise soğan çuvallarının ağzını çuvaldız ile bağlıyor.

ANKA Haber Ajansı, Ankara`nın merkezine 147 kilometre uzaklıkta bulunan Şereflikoçhisar`daki tarlalarda çalışan çocuk işçiler ve aileleriyle görüştü.

"8 YAŞINDAN BERİ TARLADAYIM"

Tarlada çalışmaya 8 yaşında başladığını ifade eden çocuk işçi, şimdi 15 yaşında olduğunu söylüyor. Lise ikinci sınıfta olduğunu söyleyen çocuk, “Ama kaçırıyoruz. Birinci dönemi bitiriyoruz. İkinci dönemde geri geliyoruz” diyor. Çocuk işçinin “Derslerin nasıl” sorusuna cevabı ise “İşe gidip gelmeme göre orta, çok güzel değil” oluyor.

"ANNEME BABAMA ÜZÜLÜYORUM, PARA OLMAYINCA BENİ OKULA NASIL GÖNDERSİNLER"

10 yaşındaki Dicle Odanlı, “Şanlıurfa`dan geldim. Soğan topluyoruz. Ben olmasam aileme üzülüyorum. Annemi babamı gördüğümde üzülüyorum, bu halde olmalarını istemiyorum. Soğan topluyorlar güneşin altında. Ben onlara kıyamıyorum. 6. sınıfa gidiyorum. Babam beni gönderiyor ama yiyecek bitti şeyim yok. Para yoksa beni nasıl (okula) gönderecekler” dedi.

"DEDEM IRGAT, BABAM IRGAT, ÇOCUKLARIMIN DA IRGAT OLMASIANI İSTEMİYORUM, TEK HAYALİM BU"

Medet Modanlı 34 yaşında 5 çocuk babası. Hayali çocuklarının kendisi gibi ırgat olmaması. İşçi Modanlı ANKA`ya şunları söyledi:

“Nisandan beri çıktık 6 ay oldu. Okullar 1 aydır başladı. Bizim çocuklar gitmedi. Dedem ırgat, babam ırgat ben Dicle ve Fırat`ın (çocukları) ırgat olmasını istemiyorum. Yevmiyemiz şu anda 200 TL`ye geliyor. Çocukların yevmiyesi yok. Onlar soğanı topraktan çıkarıp kesiyor. Üzülüyorlar, ‘Baba okullar açıldı, öğretmenlerimiz bizi arıyor, sen bizi niye göndermiyorsun` diyorlar. Devlet bir taşı görüyor, bizi nasıl göremiyor? Okullar bir aydır başladı. Bizim çocuklar daha tarlada. 3 ay 4 ay okula gidiyor sonra nisanda okuldan tekrar çıkıyor. Çocukların hepsi zeki ama tarla çilesi yüzünden çocuklarımız okulundan kalıyor. Bu iş olmasa ben çocuklarımı okuturum. Onlar tarlada olmasın. Dedem zaten ırgat, babam ırgat ben öyle istemiyorum. Onlar da başka hayat sürsün, benim hayalim budur." 

"KIZIMIN LİSEYE KAYDINI YAPTIRAMADIM"

Liseye geçen kızının henüz okul kaydını yaptıramadığını söyleyen tarım işçisi Süleyman Taş ise şöyle konuştu:

“Biz 6 aydır tarladan çıkmadık. Hesaplıyorum yarı yarıya paramızı yemişiz. Domates şu anda burada 20 liraya, üzümü 40 liraya alıyoruz. Geçen yıl Urfa`ya 15 bin liraya gittik (Bir grup işçinin toplu gidişi), bu yıl 30 bin liraya gideceğiz. Bir kızım var liseye geçiş yapacak daha yapmamış öğretmen beni aradı ‘Niye gelmiyor` diyor. Yahu sen imkan tanımadın ki gelsin. İmkan olmadıktan sonra ben mecburum burada çalışmaya. Geçinmek zorundayım.”

"HER ZAMAN BÖYLE OLACAK"

Eşini kaybettikten sonra soğan tarlasında çalışan Zehra ise çocuklarının okumasını istediğini belirterek “Maddi durum böyledir. Sabah erkenden saat 5`te kalk, akşam eve git, yemek var, çamaşır var, ekmek var. 10 yıldır tarlalardayım. Her zaman böyle olacak. Eskiden nasıl olduysa şimdi de böyle devam edecek” diye ümitsizliğini dile getiriyor.

"YEVMİYEMİZ 290 TL. BİR KİLO ÇAY BİLE ALAMIYORSUN"

Torunları ve çocukları ile yıllardır soğan tarlalarında çalışan bir işçi ise “okuyan çocuklar bile bizim gibi serbest işlerde çalışıyor” diyerek gençlerin işsizliğine yakındı. Mevsimlik işçi şunları söyledi:

“Nisanda evden çıkıyoruz kasıma kadar. Öğrenciyi getirsek bir şekil, getirmesek bir şekil. Getirmesek geçinmek çok zor. Getirdiğimiz zamanda o çocuk okumayınca bir işe yaramıyor. Okuyanlar amaçlarına ulaşıyor mu? Ulaşmıyor. Benim tanıdıklarım onlar da şimdi bizim gibi serbest işte çalışıyor. Okudukları bir işe yaramıyor. İş bulamadılar. Bu soğanda şimdi çalışıyoruz, yarın bir gün eve gittiğimizde bunları alma gücümüz yok. Kilosu 15 liraya çıkacak. Çalıştığımız yevmiye 290 TL. Bir kilo çay bile alamıyorsun 290 TL`ye.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA