1 Eylül 2026 Salı

14:55   CHP’LI ATAHAN KAYTAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’MERSIN’DEN DÜNYAYA KARDEŞLIK ÇAĞRıSı’   14:39   CHP KADıN KOLLARı İL BAŞKANı GÜLŞAH YıLDıRıM GENÇ’TEN 1 EYLÜL MESAJı: ’BARıŞ SUSKUNLUK DEĞIL CESARETTIR’   14:19   CHP MERSIN İL BAŞKANı KORAL ÖMÜR’DEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, ADALET VE EŞITLIK İÇIN BIRLIKTE MÜCADELE EDECEĞIZ’   11:25   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKANı SEMIH PALAMUT’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’BARıŞ, AKDENIZ’IN VE DÜNYANıN ORTAK GELECEĞIDIR’   11:12   NECDET KıLıÇ’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı; AYRıŞMA DEĞIL DAYANıŞMA KAZANACAK..   10:48   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı MUSTAFA KEKLIK’TEN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:45   YENIMAHALLE MUHTARı SERVET DOĞAN’DAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı   10:44   BARıŞıN KENTI MERSIN’DEN TÜM DÜNYAYA ÇAĞRı: ’BARıŞ, YARıNLARA BıRAKıLACAK EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:41   GÜROL AKBAŞ’TAN 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ MESAJı: ’WBARıŞ, GELECEĞE BıRAKACAĞıMıZ EN BÜYÜK MIRASTıR’   10:40   TTB 1 EYLÜL DÜNYA BARıŞ GÜNÜ AÇıKLAMASı: DEMOKRASI, SAĞLıK HAKKı VE KAYYUM UYARıSı   10:31   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı KADIR ÖZCAN: ’ATATÜRK’ÜN SÖZÜ BUGÜN EN BÜYÜK REHBERIMIZDIR’   10:30   ADD MERSIN ŞUBE BAŞKANı ADEM ÇETIN: ’ATATÜRK’ÜN BARıŞ VIZYONU İNSANLıĞıN TEK ÇıKıŞ YOLUDUR’   10:20   GÜLCAN KıŞ’TAN KıRTASIYE ALARMı: ’BIR ÇOCUĞUN TEMEL OKUL MASRAFı 7 BIN LIRAYı BULDU!’   09:51   TAŞ BINA’DAN KARAMANCıLAR KONAĞı’NA: MERSIN’IN MARKA KENT YOLCULUĞU BAŞLADı   01:44   TAHLIYE EDILMIŞTI, YENIDEN TUTUKLANDı! KOMEDYEN İMRAN DENIZ GÖKTAŞ HAKKıNDA YENI KARAR   21:21   CHP YENIŞEHIR İLÇE BAŞKANı TOPRAK ÇALıŞKAN: ’ASGARI ÜCRET 45 BIN TL, EN DÜŞÜK EMEKLI MAAŞı AYNı SEVIYEDE OLMALı’   20:58   MERSIN BAROSU’NDAN FLAŞ TAŞUCU GEMI FACIASı AÇıKLAMASı: ’SORUMLULAR HUKUK ÖNÜNDE HESAP VERSIN!’   19:38   TOROSLAR BELEDIYESI KADıN VOLEYBOL TAKıMı SAHAYA İNIYOR! İŞTE YENI SEZON KADROSU VE BÜYÜK HEDEF   19:22   ÖZGÜR ÖZEL’DEN EZBER BOZAN AÇıKLAMA: ’SIYASETTE ARTıK HIÇBIR ŞEY ESKISI GIBI OLMAYACAK!’   18:07   MERSIN’DE DAR GELIRLIYE ’HALK KART’ NEFESI: AĞUSTOS ÖDEMELERI HESAPLARA YATıRıLDı!  
 
     
   

Eğitim-Sen İzmir Yöneticisi Körükmez`den, YÖK`ün İkinci Öğretimi Kaldırmasına Tepki


Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü fiyatlarına yapılan fahiş zam ve YÖK`ün devlet üniversitelerinde ikinci öğretimi kaldırmasına tepki göstererek, "Eğitimin bir sınıfsal ayrıcalığa dönüştürülmesi demektir bu" değerlendirmesini yaptı.

 

Tarih : 12 Temmuz 2024 Cuma 12:51   Okunma : 1132

Haber: TENZİLE AŞÇI Kamera: ÖZGÜR ŞENGÜL

Türkiye`nin köklü üniversitelerinden Ege Üniversitesi`nin yaklaşık 2 bin öğrencinin barındığı Öğrenci Köyü`nde 2024-2025 öğretim yılı için aylık aidatlara yüzde 300`ün üzerinde zam yapıldı. Zamla birlikte 2023-2024 öğretim yılında iki kişilik oda aidatı aylık kişi başı 1480 lira ve üç kişilik oda aidatı ise 1250 lira iken; bu sene 2024-2025 öğretim döneminde iki kişilik oda aidatının aylık kişi başı 6 bin liraya ve üç kişilik oda aidatı ise 5 bin liraya çıkarıldı. Öte yandan Yükseköğretim Kurumu(YÖK) tarafından alınan kararla birlikte devlet üniversitelerindeki ikinci öğretim programlarının kapatıldığı, vakıf üniversitelerinin ise gelecek dönem programlarını bu doğrultuda yapmaları konusunda uyarıldığı açıklandı.

Eğitim ve ekonomiyi doğrudan etkileyen iki karar da kamuoyunda tepkiyle karşılanırken Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, kararlara ilişkin ANKA Haber Ajansı`na konuştu. 

Eğitim-Sen İzmir Üniversiteler Şube Başkanı Lülüfer Körükmez, kişilerin eğitim hakkının engellenemez olduğunun altını çizerek öğrencilerin eğitim ve iş hayatı arasında tercih yapmaya zorlanamayacaklarını belirtti ve “Eğitimin bir sınıfsal ayrıcalığa dönüştürülmesi demektir bu” dedi.

"Yanlış ekonomi politikaların etkilerinin bir kez daha dar gelirliler çıkarıldığını görüyoruz"

Ege Üniversitesi Öğrenci Köyü ücretlerine yapılan zammı değerlendiren Körükmez, Ege Üniversitesi`nin öğrencilerin okulu en çok bıraktığı üniversitelerden biri olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu:

“Ege Üniversitesi Türkiye`de en fazla okul bırakma oranının olduğu üniversite. Geçen sene yayınlanan istatistikler temelinde bunu söyleyebiliriz. 12 bin öğrenci resmi olarak kaydını üniversiteden sildirmişti. Bunun yanı sıra bir de fiili olarak üniversiteye devam edemeyenler var. Yani okula kayıtlı olduğu halde çalışmak zorunda olduğu için derslere gelemeyen öğrencilerimiz var. Bunun yanı sıra başka bir şehre gelip barınma problemi yaşadığı için gelemeyen öğrencilerimiz var. Dolayısıyla yurtların ücretlerinin arttırılması doğrudan sosyal ekonomik olarak darda olan sınıfların ve öğrencilerin eğitimden uzaklaştırılması demek. Bunun uzun vadeli etkileri çok acı olacaktır. Eğitimin bir sınıfsal ayrıcalığa dönüştürülmesi demektir bu. Yani sadece parası olanın eğitim alabileceği alabilmesi anlamını gelir. Dolayısıyla Ege Üniversitesi, bu kararları alırken bütün bunları ne kadar düşünüyor, ne kadar tartıyor bilmiyoruz. Yönetimden maalesef ki neredeyse hiçbir konuda üniversitenin paydaşları olarak, sendikalarla bir fikir alışverişinde bulunduğu veya bir açıklama yaptığını görmüyoruz. Öbür yandan bütün bu ülkede süre giren ekonomik kriz artık kriz bir anlık olur ama bizi süren bir kriz hali var. Bu yanlış ekonomi politikaların etkilerinin bir kez daha yine dar gelirliler çıkarıldığını görüyoruz. İlk gözden çıkarılanın eğitim olduğunu, gençler olduğunu görüyoruz maalesef.”

"Çalışan kişilerin eğitim hakkı engellenemez"

YÖK`ün üniversitelerdeki ikinci öğretimleri kaldırmasında da Ege Üniversite yönetimi örneği üzerinden süreçlerin şeffaflıktan uzak yürütüldüğü konusunda eleştiri getiren Körükmez şunları söyledi:

“YÖK`te de aynı problem var. Önce bunu vurgulamak isterim. Bu kararların nasıl alındığıyla ilgili süreçle ilgili herhangi bir bilgi paylaşımında bulunulmuyor maalesef ki. Ne öğretim üyeleriyle bir bilgi alışverişi var. Nasıl bu işlettiler ve nasıl bu kararı aldılar bilmiyoruz. Ancak yapılan açıklamada iş piyasalarındaki gözlemleri itibariyle, verileri itibarıyla böyle bir karar aldıklarını söylüyorlar. Ancak eğitim dediğimiz şey sadece iş piyasalarıyla ilgili değildir. Doğrudan iş piyasasına katkı yapması yükseköğretimin, akademik eğitimin gerekmiyor zaten. Ama elbette peki ilişki var. Doğrudan olması şart olmamakla birlikte elbette ki bazı bölümler için bu söz konusu. Ancak burada şunu göz ardı edemeyiz. Çalışan kişilerin eğitim hakkı engellenemez. Bu kadar yaygın ve kapsamlı olmak zorunda değil. Her üniversitede, her bölümde olması gerekmiyor. Ama en azından belirli oranlarda çalışan kişilerin mesai saatleri dışında yüksek eğitim alabilecekleri olanakların olması gerekiyor. Bu temel meselelerden bir tanesi. İkincisi de birdenbire ‘Ben bugün karar verdim. Bu yıl kaldırıyorum` gibi kararların alınması. Önceden öğrencilere sınav bölümünde buna hazırlanılmaması. Özel üniversiteler ve vakıf üniversiteleri için bu öngörüde bulunuluyor. Bir sene sonrasına tarih veriliyor. Ama devlet üniversitelerinde bu karar hemen alınıyor ve hemen uygulanıyor. Dolayısıyla buradaki hem çifte standart hem de devlet üniversitelerinin bir tür keyfi idaresi çok ciddi problemlerden bir tanesi.”

"Kişilerin ya eğitim ya çalışma gibi bir seçme durumunda bırakılmaması gerekiyor"

Eğitim hakkının engellenemez olması üzerinden YÖK tarafından verilen ikinci üniversitede bazı bölümlere yaş sınırı getirmesine de tepki gösteren Körükmez şöyle konuştu:

“İlkesel düzeyde kişilerin ya eğitim ya çalışma gibi bir seçme durumunda bırakılmaması gerekiyor. Belirli oranlarda gündüz mesaisi yapan, çalışan kişilerin ve mesai saatleri dışında öğrenim görebilecek bir olanakların olması gerekiyor. Bunları toptan kaldırmak, kapatmak söz konusu olan benzer şekilde YÖK`ün aynı kararında ikinci üniversite programlarında bazı bölümlerin sadece 35 yaş üstüne açıldığına, onun altında kapatıldığına ilişkin bir karar da var örneğin. Bu nasıl, neye göre aldılar bu kararı? Birinci üniversite 22 yaşında bitirdiğini varsayarsak bir kişinin 35 yaşa kadar örneğin neden sosyoloji eğitimi alamıyor? Neden 35 yaşının üstündekiler alabilir gibi sorular var. Ama bu sorularımıza muhatap çok da bulamıyoruz maalesef.”

 

 

Paylaş :
Etiketler :  Eğitim-Sen

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA