19 Ağustos 2026 Çarşamba

21:30   SIYASETTE REKOR KıRAN BÜYÜME! YENİ PARTI ÜYE VE BELEDIYE SAYıSıNı AÇıKLADı: ’CUMHURIYET TARIHINDE İLK!’   21:20   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EDEBIYAT MIRASıNA VEFA: OSMAN ŞAHIN ÖYKÜ ÖDÜLÜ GELENEKSELLEŞIYOR   20:43   MERSIN’DE YAŞAYANLAR DIKKATE ALMALı: TÜRK KıZıLAY’DAN HAYATI ÇAĞRı! ’KAN BAĞıŞı TATIL YAPMAZ’   20:41   A PARTI MERSIN İL BAŞKANı GÜR ARSLANYıKAR’DAN DEPREM VE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇAĞRıSı   20:35    ORTALıĞı KARıŞTıRACAK HARITA! TRUMP HÜRMÜZ BOĞAZı’Nı ABD TOPRAĞı İLAN ETTI: TAHRAN’DAN YANıT GECIKMEDI   19:23   ENERJI BAKANLıĞı ÖNÜNDE 9. GÜN: BAĞıMSıZ MADEN İŞ BAŞKANıNA EV HAPSI TALEBINE SERT TEPKI!   19:10   SEÇIM ÖNCESI AŞıRı SAĞA KARŞı DEV İTTIFAK: SANAT, SPOR VE İŞ DÜNYASı MITINGE HAZıRLANıYOR   16:58   KEMAL KıLıÇDAROĞLU: ESNAFıN DÜKKÂNı KURŞUNLANıRKEN, ÇETELER HARAÇ KESERKEN HANGI GÜVENLIKTEN SÖZ EDIYORUZ   15:52   CHP’DEN ODA DAĞıLıMı NEDENIYLE KURTULMUŞ’A TEPKI: TBMM BAŞKANı ‘EVDEN GIDEN DAMADıN KAPıYı SıRTLAMASıNA’ IZIN VERMIŞTIR   15:51   TÜRKIYE MADEN-İŞ SENDIKASı ÜYESI IŞÇILERIN EYLEMI SÜRÜYOR: "BıKTıK ARTıK"   15:50   EĞITIM SEN’DEN 6. DEMOKRATIK EĞITIM KURULTAYı.... KEMAL IRMAK: KURULTAYıMıZı ÇÖZÜM ÖNERILERIMIZI OLUŞTURACAĞıMıZ BIR ZEMIN OLARAK DEĞERLENDIRIYORUZ   15:50   CHP GRUP BAŞKANVEKILI TÜRELI: "İSTANBUL SÖZLEŞMESI’NE GERI DÖNÜLMELI VE SÖZLEŞMENIN TÜM HÜKÜMLERI EKSIKSIZ UYGULANMALıDıR"   15:49   TOM BARRACK: İSRAIL’IN EBU ZUHUR ÜSSÜ’NE SALDıRıLARıNDAN ENDIŞE DUYUYORUZ   14:44   ABDULLAH GÜL’DEN "ÇERÇEVE YASA" AÇıKLAMASı: "KÜRT MESELESININ ÇÖZÜMÜNDE YENI BIR KAPı AÇMıŞTıR"   14:42   SIVAS’TA YOLCU MINIBÜSÜ ŞARAMPOLE DEVRILDI: 4 ÖLÜ, 10 YARALı   14:42   İBB DAVASı’NDA SORGUSU DEVAM EDEN MUZAFFER BEYAZ HAKKıNDAKI TUTUKLAMA TALEBINE RET   14:40   ÜMIT ÖZDAĞ: "PKK AFFıNA KARŞı ÇıKANLAR MAHKEMELERE SÜRÜKLENIYOR"   10:03   AB’DE TEKSTIL DÜZENLEMESI YÜRÜRLÜKTE: AHKİB BAŞKANı AYTEK’TEN İHRACATÇıYA ‘DÖNGÜSEL EKONOMI’ ÇAĞRıSı   09:59   MERSIN İL MILLI EĞITIM MÜDÜRÜ MUHAMMED ÖZDEMIRCI’DEN NURETTIN TOPÇU ANADOLU LISESI’NE KRITIK ZIYARET   09:45   MERSIN BÜYÜKŞEHIR ÇOCUK KAMPÜSLERI YAZ ATÖLYELERI BAŞLADı  
 
     
   

38 barodan ortak açıklama: “Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”


İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

 

Tarih : 31 Ekim 2024 Perşembe 22:49   Okunma : 917

(ANKARA)- İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

Aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir Baroları`nın bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanarak yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Kayyım uygulaması demokrasiye darbedir” başlığıyla ortak açıklama yaptı. Gözaltı ve tutuklama işlemlerinin Anayasa ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul İli Esenyurt İlçesi Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında verilen tutuklama kararı sonrasında Belediye Kanunu`nun 47. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılıp Belediye Kanunu`nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca İstanbul Valiliği tarafından başkanlık görevine kayyım atanmıştır. Temsil ettiği makam itibariyle davet üzerine ifade vermeye gidebileceği mümkün iken gözaltına alınması, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi bulunmadığı halde hakkında tutuklama kararı verilmesi ölçüsüz koruma tedbirleri olup hukuka aykırıdır. Konuyla ilgili yapılan soruşturma işlem ve uygulamaları; Anayasaya ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır.

“Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”

Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasanın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır. Kayyım uygulamasının Türkiye demokrasisine verdiği hasarlar hafızamızda yerini korur iken yeniden bu yola başvurulması kabul edilemezdir. Kayyım uygulamasının yasal oluşu; Anayasaya aykırı oluşunu, hukuksal ve toplumsal meşruiyetsizliğini ortadan kaldırmamaktadır. Biz aşağıda imzası olan Barolar; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`e uygulanan tutuklama tedbirinin orantısız olduğunu, yürütülen hukuksal sürecin adil yargılanma ve lekelenmeme hakkına riayet edilerek yürütülmesi gerektiğini belirterek kayyım işlemine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA