9 Eylül 2026 Çarşamba

16:04   GÖKHAN GÜNAYDıN: "SIYASI OLMASAYDı, 4 BIN SAYFALıK IDDIANAME ILE İMAMOĞLU YARGıLANıRKEN GÖKÇEK SAKıZ ÇIĞNEYEREK ETRAFTA DOLAŞıR MıYDı?"   16:02   İZMIR’IN IŞGALDEN KURTULUŞUNUN 104. YıLı...CEMIL TUGAY: "İZMIR, EMANETINI YERE DÜŞÜRMEDI"   15:03   İBB DAVASı’NDA 78. GÜN...   14:05   ORHAN BAYDAR’DAN CHP’NIN 103. KURULUŞ YıL DÖNÜMÜNDE ANLAMLı MESAJ: ‘AYDıNLıK YARıNLARıN KÖKLERI TARIHIMIZDE’   14:02   CHP 103 YAŞıNDA... KEMAL KıLıÇDAROĞLU’NDAN ANıTKABIR’DE "ARıNMA" MESAJı   14:01   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN BOZYAZı’DAKI YANGıN SÖNDÜRME ÇALıŞMALARıNA DESTEK   12:59   CHP MERSIN İL ÖRGÜTÜ, 103. KURULUŞ YıLDÖNÜMÜNÜ TÖRENLERLE KUTLADı   11:58   CHP’DE CUMHURIYET’IN 103’ÜNCÜ YıLı KADıNLARıN MÜCADELESIYLE ANıLDı   11:56   İZMIR’IN KURTULUŞUNUN 104’ÜNCÜ YıL DÖNÜMÜ... ÖZGÜR ÖZEL: 9 EYLÜL 1922, IŞGALE BOYUN EĞMEYEN MILLETIMIZIN ZAFER TARIHIDIR   11:53   MERSIN BÜYÜKŞEHIR BELEDIYESI’NDEN ERDEMLILI ÜRETICILERE DOMATES FIDESI DESTEĞI   11:07   CUMHURIYET’IN ÇIMENTOSU, BAĞıMSıZLıĞıN SESI: CHP 103 YAŞıNDA!   11:06   SANI GÖKMEN’DEN 9 EYLÜL MESAJı: ‘CUMHURIYET’IN TEMEL HARCı, ALıN TERININ TEMINATıDıR’   11:05   RAMAZAN TOKEL’DEN 9 EYLÜL MESAJı: ‘CHP BAĞıMSıZLıK VE DEMOKRASININ ASıRLıK TEMINATıDıR’   10:43   CHP AKDENIZ İLÇE BAŞKAN YARDıMCıSı ATAHAN KAYTAŞ’TAN 9 EYLÜL MESAJı: ‘CUMHURIYETIN KALESI, ASıRLıK ÇıNAR 103 YAŞıNDA!’   10:42   YENIŞEHIR’DEN 9 EYLÜL GURURU: "HALKıN PARTISI BAĞıMSıZLıĞıN VE DEMOKRASININ GÜVENCESIDIR"   01:59   GÜROL AKBAŞ’TAN 9 EYLÜL MESAJı: ‘CUMHURIYETIN ASıRLıK ÇıNARı 103 YAŞıNDA!’   01:52   CUMHURIYETIN KALESI 103 YAŞıNDA: KADIR ÖZCAN’DAN 9 EYLÜL MESAJı   15:40   TOROSLAR’DA ULAŞıM STANDARDı YÜKSELIYOR: MERKEZDEN KıRSALA KESINTISIZ YOL SEFERBERLIĞI!   14:10   TÜRK MOBILYASıNA DıŞARıDA DEV TALEP! O ÜLKEDE İHRACAT REKORLARı ALTÜST OLDU   13:20   DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN: ’103 YıLLıK ÇıNAR HALKıN İNANCıYLA GÜÇLENMEYE DEVAM EDECEK’  
 
     
   

38 barodan ortak açıklama: “Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”


İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

 

Tarih : 31 Ekim 2024 Perşembe 22:49   Okunma : 950

(ANKARA)- İstanbul, Ankara, Diyarbakır ve İzmir`in aralarında bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanması ve yerine kayyum atanmasına ilişkin ortak açıklama yaptı. Açıklamada, “Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasa`nın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır” denildi.

Aralarında İstanbul, Ankara, Diyarbakır, İzmir Baroları`nın bulunduğu 38 baro, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`in tutuklanarak yerine kayyum atanmasıyla ilgili “Kayyım uygulaması demokrasiye darbedir” başlığıyla ortak açıklama yaptı. Gözaltı ve tutuklama işlemlerinin Anayasa ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu belirten açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İstanbul İli Esenyurt İlçesi Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer hakkında verilen tutuklama kararı sonrasında Belediye Kanunu`nun 47. maddesi uyarınca İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılıp Belediye Kanunu`nun 45. ve 46. maddeleri uyarınca İstanbul Valiliği tarafından başkanlık görevine kayyım atanmıştır. Temsil ettiği makam itibariyle davet üzerine ifade vermeye gidebileceği mümkün iken gözaltına alınması, delillerin karartılması ve kaçma şüphesi bulunmadığı halde hakkında tutuklama kararı verilmesi ölçüsüz koruma tedbirleri olup hukuka aykırıdır. Konuyla ilgili yapılan soruşturma işlem ve uygulamaları; Anayasaya ve Türkiye`nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere açıkça ve çok yönlü olarak aykırıdır.

“Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır”

Arama, gözaltı ve tutuklama işlemleri Anayasanın 2, 19, 20, 127 ve 138. maddelerini ihlal etmiş bulunmaktadır. Demokrasinin en önemli unsuru olan seçme hakkının kullanımı sonucunda ortaya çıkan halk iradesine kayyım atanması demokratik değerler açısından büyük bir ihlali ifade etmektedir. Kayyım uygulaması, demokratik hukuk devleti ilkesi ile yerel demokrasiye açıkça aykırıdır. Kayyım uygulamasının Türkiye demokrasisine verdiği hasarlar hafızamızda yerini korur iken yeniden bu yola başvurulması kabul edilemezdir. Kayyım uygulamasının yasal oluşu; Anayasaya aykırı oluşunu, hukuksal ve toplumsal meşruiyetsizliğini ortadan kaldırmamaktadır. Biz aşağıda imzası olan Barolar; Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer`e uygulanan tutuklama tedbirinin orantısız olduğunu, yürütülen hukuksal sürecin adil yargılanma ve lekelenmeme hakkına riayet edilerek yürütülmesi gerektiğini belirterek kayyım işlemine son verilmesi çağrısında bulunuyoruz.”

 

 

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA