21 Ocak 2026 Çarşamba

17:04   KARTALKAYA OTEL YANGıNı FACIASıNıN 1. YıLı... CHP GRUP BAŞKANVEKILI EMIR: "TURIZM BAKANı MEHMET NURI ERSOY, YARGıLANACAKTıR, YARGıLANMADAN BU DOSYA KAPANMAYACAK"   17:02   ÜMIT ÖZDAĞ: "MILLI BIRLIĞIMIZI EN FAZLA ZEDELEYEN HUSUSLARıN BAŞıNDA IKTIDARıN MUHALEFETE KARŞı UYGULADıĞı DÜŞMAN CEZA HUKUKU GELMEKTEDIR"   17:01   TURAN TAŞKıN ÖZER’DEN "SUÇA SÜRÜKLENEN ÇOCUK" AÇıKLAMASı: "TÜM KURUMLARıN ELINI TAŞıN ALTıNA KOYUP IVEDI KARARALAR ALMASı GEREKIR"   16:55   AK PARTI GRUP TOPLANTıSı... CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN: KIMSE BENIM KÜRT KARDEŞIMIN IRADESINI IPOTEK ALTıNA ALAMAZ, KÜRTLERIN TEK TEMSILCISIYMIŞ GIBI KONUŞAMAZ   12:37   MERSIN BARO BAŞKANı ÖZDEMIR: “TÜRK BAYRAĞı’NA YAPıLAN ALÇAK EYLEMI LANETLIYORUZ”   12:33   TOROSLAR BELEDIYESI’NDEN EVLERE UZANAN SOSYAL DESTEK   12:24   MERSIN BELLEK OFISI KENT MIRASıNı GELECEK NESILLERE TAŞıYACAK   19:25   “AKDENIZ BELEDIYESI’NDEN BÜYÜK DOKUNUŞ: MAHALLELER YEPYENI PARKLARLA BULUŞTU”   19:03   “MERSIN DEVLET OPERA VE BALESI’NDEN VERDI’NIN ÖLÜMSÜZ RIGOLETTO’SU SAHNEDE”   18:23   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN GENÇLERE ÜCRETSIZ FIZIKI YETERLILIK KURSU: HAYALLERE GIDEN YOL AÇıLDı   18:05   “ÇUKUROVA KITAP FUARı’NDA YEREL KALEMLERDEN TARIHI DAYANıŞMA”   16:30   ÖZGÜR ÖZEL’DEN BAHÇELI’YE EMEKLI AYLıĞı ÇAĞRıSı: “ÖNERGEYI SEN VER, BIZ KAYıTSıZ ŞARTSıZ SENIN DEDIĞIN IYILEŞTIRMEYE DESTEK VERECEĞIZ”   16:27   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ERDOĞAN’A ÇAĞRı: "6 ŞUBAT’TA GEL BIRLIKTE GIDELIM HATAY’ıN SOKAKLARıNı GEZELIM, VAR Mı CESARETIN?"   16:26   SUAT ÖZÇAĞDAŞ: "TÜRKIYE’DE ÖĞRETMEN YETIŞTIREN OKUL KALMADı, HER ŞEYI KURUTTUĞU GIBI BU IKTIDAR ONU DA KURUTTU"   16:23   TEPAV: SGK’YA KAYıTLı ÇALıŞAN SAYıSı AYLıK BAZDA YÜZDE 3,3 AZALARAK 26 MILYON 78 BINE GERILEDI   16:21   İBB SOĞUKTA BIN 657 EVSIZI SıCAK YUVALARıNDA AĞıRLADı   13:37   MESİAD BAŞKANı ADNAN GÜNDOĞDU’DAN TARIHI ÇAĞRı: ÇUKUROVA ULUSLARARASı FUAR VE KONGRE MERKEZI, MERSIN’I KÜRESEL LIGE TAŞıYACAK   13:18   MHP GRUP TOPLANTıSı... BAHÇELI’DEN ÖZGÜR ÖZEL’IN EMEKLI AYLıKLARıYLA ILGILI AÇıKLAMASıNA YANıT: "SIZIN ÖNERGENIZE DESTEK OLMAYıZ"   13:17   NURHAYAT ALTACA KAYıŞOĞLU, ÇIFTE VATANDAŞLıK VE İSLAMOFOBI BAŞLıKLARıNDA ALMANYA’DA BIR DIZI TOPLANTı GERÇEKLEŞTIRDI   09:08   “SILIFKE’DE ÇOCUKLAR İÇIN YENI NESIL KAMPÜS: EĞLENCE, EĞITIM VE GÜVEN BIR ARADA”  
 
     
   

Büyük usta son yolculuğuna uğurlandı


Mersinli hat ve kaligrafi ustası, ressam Etem Çalışkan son yolculuğuna uğurlandı. Stilize ettiği Atatürk imzası ve ikonik Atatürk portreleriyle tanınan Çalışkan’ın cenaze törenine katılan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Etem Çalışkan için; “Cumhuriyet aydınlanmasının en önemli ve değerli sanatçılarından birisiydi” dedi.

 

Tarih : 3 Şubat 2025 Pazartesi 18:43   Okunma : 823

Mersinli hat ve kaligrafi ustası, ressam, Büyük Usta Etem Çalışkan, son yolculuğuna uğurlandı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer; Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen cenaze törenine katılarak, ülkemizin yetiştirdiği hat, kaligrafi ve resim sanatının büyük ustası, Mersinli sanatçı Etem Çalışkan’ı son yolculuğuna uğurladı. 97 yaşında hayata gözlerini yuman ve sanatımıza yaptığı eşsiz katkılarıyla hatırlanacak ve eserleriyle her zaman yaşayacak olan Büyük Usta Etem Çalışkan, sevenleri tarafından son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreni, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Mersin Kültür Merkezi’nde düzenlenen cenaze törenine; Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Tarsus Belediye Başkanı Ali Boltaç, Büyük Usta Etem Çalışkan’ın eşi Güngör Çalışkan ile çocukları Raci Çalışkan, Adnan Çalışkan ve Dilek Çalışkan, Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur, bürokratlar, sivil toplum kuruluşlarının, oda ve derneklerin temsilcileri, sevenleri, sanat dünyasından isimler ile Mersinliler katılım sağladı.

“ETEM ABİNİN HATIRASI ÖNÜNDE SAYGI İLE EĞİLİYORUM”

Başkan Seçer cenaze treninde yaptığı konuşmasında; Etem Çalışkan’ın bu toprakların yetiştirdiği ve Cumhuriyet aydınlanmasının en önemli ve değerli sanatçılarından birisi olduğunu belirtti. Çalışkan ile görev süresi içerisinde farklı zamanlarda görüşme fırsatları bulduğunu aktaran Başkan Seçer, “Bir hattat ustası, ressam, düşünür, vatansever ve bir Atatürkçü olduğunu, kimliğini Türkiye’de yaşayan her insan kadar ben de biliyorum. Kendisiyle; onun derinliğini, düşünce zenginliğini, hayata ve insanlığa bakışını, vatanına, milletine, Cumhuriyet’in değerlerine, Atatürk Cumhuriyetine ve Türk milletine kazandırdığı erdemlere dair çok değerli sohbetlerimiz oldu” dedi. Etem Çalışkan ile gerçekleştirdikleri sohbetlerden faydalandığını belirterek kısa anekdotlar da anlatan Seçer, “Biz her zaman bu topraklardan çok değerli insanların yetişmesiyle övünmüşüzdür. Vatanımıza, milletimize ve insanlığa yararlı, çağı okuyabilen; topluma; barış ve kardeşlik temel prensibiyle çok değerli katkılar sunan büyük ustalar karşısında her zaman saygı duyduk, önlerinde saygı ile eğildik. Ben de Etem abinin hatırası önünde saygı ile eğiliyorum. Kendisine gani gani rahmet diliyorum, mekânı cennet olsun, ışıklar içerisinde uyusun. Bu topraklar nice Etem Çalışkan’lar, böyle büyük ustalar, insanlığa yararlı insanlar yaratsın diyorum. Başta ailesinin olmak üzere, milletimizin başı sağ olsun” diye konuştu. .

VALİ PEHLİVAN: “GENÇLERİMİZE ÖRNEK BİR YAŞAM YOLCULUĞUNU GERİDE BIRAKTI”

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Etem Çalışkan’ın eserleri ile herkesin takdirini kazanan bir sanatçı olduğunu söyleyerek, “Hayat hikâyesi ve eserlerine baktığımda soyadı gibi ‘Çalışkan’ bir insan. Nice yollardan geçmiş ve bir asırlık yaşanmışlık geride bırakmış. Gençlerimize örnek bir yaşam yolculuğunu geride bıraktı. Grafik, resim, kaligrafi, hat, gazetecilik gibi saymakla bitmeyen bir çok mesleğe mensup olmuş ve o mesleklerin en iyisi olmuş. Başta ailesi ve bizler için bir gurur kaynağı” dedi.

ÇALIŞKAN: “BABAM; BİR OKULDU”

Büyük usta Etem Çalışkan’ın oğlu Raci Çalışkan, Etem Çalışkan’ın memleketi Mersin’e getirilmesini sağlayan herkese teşekkür etti. Raci Çalışkan, babasının iyi bir sanatçı ve insan olmasının yanı sıra çok sayıda öğrenciyi de yetiştirdiğini belirterek, “Babama insan olarak baktığınızda bir okuldu. Ömrü boyunca, bir akademinin bir yıl içerisinde yetiştirdiği öğrenci sayısından daha fazla öğrenci yetiştirdi. Şu anda öğrencilerinin öğrencileri üniversitelerde ders veriyor. Bu bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Çünkü sanat zincir halinde ilerliyor. Sanatın en büyük özelliği durdurulamaz olması. Babam da bu durdurulamazlığa yıllar içinde çok katkı sağladı ama bence en büyük katkılarından biri yetiştirdikleri” dedi. Altınoran Düşünce ve Sanat Derneği Başkanı Dr. Haluk Uygur, Etem Çalışkan’ın Mersin için çok önemli bir değer olduğunu anlattı. Çalışkan’ın sanat hayatına sığdırdığı unvanı ve ödülleri hatırlatan Uygur, “O, okunan resimler yaptı. Hiçbir zaman bir önce yaptığını yapmadı. Her defasında bir adım öteye gitti. Her yaptığı işte insanlığa bir ders verdi. Her dakika ülkesini düşünen bir insandı. Ressamlığı duvara asmak için değil, ressamlığı insanlığı değiştirmek için bir araç olarak yapardı” ifadelerine yer verdi.  Konuşmaların ardından Mersin İl Müftüsü Aydın Yığman tarafından dua okundu. Etem Çalışkan, cenaze töreninin ardından; Tarsus İlçesi Göcük Köyü’de toprağa verildi.

ETEM ÇALIŞKAN KİMDİR?

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi olan Etem Çalışkan, 1928’de Tarsus’un Göçük köyünde dünyaya geldi. Türk ressam, grafiker, kaligraf ve gazeteci olan ve yeni yazı ile hat yapan Etem Çalışkan, Türkiye’de ders kitaplarında yer alan Gençliğe Hitabe ve İstiklal Marşı’nın yazımını yapan kişidir ve meşhur Atatürk portresinin de çizeridir. Atatürk’ün imzasını stilize eden Etem Çalışkan, Mersin Lisesi’nden mezun olduktan sonra yükseköğrenimini İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde yaptı. Hattat Emin Barın, grafik tasarımcı Namık Bayık ve ressam Sabri Berker’in öğrencisi olan usta sanatçı, öğrencilik döneminde Anıtkabir kitabelerinin yazılışında Emin Barın’ın asistanlığını yaptı. Çalışkan, 2005’te Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü’ne, 2021’de ise Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü’ne değer görüldü. Çalışkan, 97 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA