21 Mayıs 2026 Perşembe

19:51   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... KEMAL KıLıÇDAROĞLU: "PARTIMIZI BU TARTıŞMALARıN IÇINDEN ÇıKARACAK VE IKTIDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ DEVAM ETTIRECEĞIZ"   19:46   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... ÖZGÜR ÖZEL: BEN SIZE ONUR, HAYSIYET, CESARET VE MÜCADELE VADEDIYORUM   19:44   CHP KURULTAYı’NA IPTAL KARARı... ALI MAHIR BAŞARıR: "ZULÜM VARSA; ÇÖZÜM DE VAR. YOLUMUZA DEVAM EDIYORUZ"   19:39   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı IÇIN "MUTLAK BUTLAN" KARARı   17:25   HAK-İŞ’TEN ABD BÜYÜKELÇILIĞI ÖNÜNDE PROTESTO: "SUMUD’UN HAK-İŞ’E AIT EMANETLERININ SAĞ SALIM DÖNMESINI UMUTLA BEKLIYORUZ"   17:24   DIYANET İŞLERI BAŞKANı ARPAGUŞ: "HACDA 84 BIN 942 VATANDAŞ KUTSAL TOPRAKLARDA, YAŞ ORTALAMASı 60"   17:23   SILIVRI’DE ADA BULUŞMASı... DILEK İMAMOĞLU: “DÖRT BAYRAMDıR MAĞDURIYET YAŞAYAN TUTSAKLARA VE BIZ AILELERINE SABıR VE GÜÇ DILIYORUM”   17:22   GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ıN TAHLIYESINE KARAR VERILDI   17:21   İBB DAVASı’NıN 41. GÜNDE SAVCı, 5 ISIM HAKKıNDA TAHLIYE TALEP ETTI... İMAMOĞLU: ÖZGÜR ÖZEL CAN YOLDAŞıMDıR, GENEL BAŞKANıMıZDıR ONU ÇOK SEVIYORUM   15:44   CHP’LI ORTA VE DOĞU KARADENIZ BELEDIYE BAŞKANLARıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: "GENEL BAŞKANıMıZ SAYıN ÖZGÜR ÖZEL’IN MÜCADELESINI SONUNA KADAR DESTEKLIYORUZ"   15:44   TBMM’DE BAYRAM SONRASı YOĞUN MESAI...AK PARTI, "12. YARGı PAKETI"NIN DE OLDUĞU BAZı KANUN TEKLIFLERINI SUNMAYı PLANLıYOR   15:43   ALI BABACAN: "DÜŞEN DOĞURGANLıK HıZı TÜRKIYE IÇIN BEKA SORUNUDUR"   15:41   DİSK GENEL BAŞKANı ÇERKEZOĞLU: EMEKLI YOKSULLUĞU KARŞıSıNDA BAYRAM IKRAMIYESI ERIYIP PULA DÖNDÜ   13:50   İSRAIL’DE ALıKONAN KÜRESEL SUMUD FILOSU KATıLıMCıLARı, ÜÇ UÇAKLA TÜRKIYE’YE GETIRILECEK   13:47   CHP’NIN 81 IL BAŞKANıNDAN ORTAK AÇıKLAMA: “SANDıĞıN IRADESINE DE PARTIMIZIN HUKUKUNA DA GENEL BAŞKANıMıZ ÖZEL’E DE SONUNA KADAR SAHIP ÇıKACAĞıZ”   13:46   HASAN HÜSEYIN BALAK IÇIN MECLIS’TE CENAZE TÖRENI DÜZENLENDI   13:46   ÖZGÜR ÖZEL: "ÇERKES HALKıNıN SÜRGÜN ACıSıNı UNUTMADıK, UNUTTURMAYACAĞıZ"   13:45   CHP’LI ORTA VE DOĞU KARADENIZ BELEDIYE BAŞKANLARı TOPLANTıSı... İMAMOĞLU: "YıLMAYACAĞıZ, YORULMAYACAĞıZ, DURMAYACAĞıZ"   13:35   "KENT UZLAŞıSı" DAVASıNDA REDDI HAKIM TALEBINDE BULUNULDU   10:10   ABD-KÜBA HATTıNDA TARIHI KRIZ! 94 YAŞıNDAKI RAUL CASTRO İÇIN YAKALAMA KARARı: İDAMı İSTENIYOR!  
 
     
   

Fatura Şoku Kapıda: Az Tüketen Çok mu Ödeyecek? Merkezi Sistemli Sitelerde ’Kademe’ Krizi!


Doğal gazda başlayan kademeli tarifede on binlerce haneyi ilgilendiren büyük bir adaletsizlik riski doğdu. Merkezi ısıtma kullanan sitelerde 1+1 daireler, 4+1’lerin tüketim yükünü mü sırtlayacak? İşte yeni sistemin tüm ayrıntıları ve beklenen tehlike...

 

Tarih : 6 Nisan 2026 Pazartesi 10:10   Okunma : 2775

Türkiye genelinde doğal gazda sübvansiyonların azaltılması amacıyla hayata geçirilen "kademeli tarife" dönemi resmen başladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın attığı bu adım, çok tüketenin çok ödemesini hedeflerken, merkezi sisteme sahip dev sitelerde ciddi bir hesaplama krizini de beraberinde getiriyor.

Eşik Değer Aşılırsa Tarife Katlanacak

4 Nisan itibarıyla devreye giren uygulamada, illerin aylık ortalama doğal gaz tüketimleri baz alınarak bir eşik değer belirlendi. Bu miktarın yüzde 75’ini aşan aboneler, artık "Kademe-1" yerine çok daha maliyetli olan "Kademe-2" üzerinden faturalandırılacak. Ancak bu durum, tek bir sayaç üzerinden ısınan merkezi sistemli binalarda işleri karıştırıyor.

Küçük Dairelere Büyük Fatura Tehdidi

Sektör temsilcilerinin uyarılarına göre; aynı site içerisinde yer alan 1+1 daireler ile geniş metrekareli 4+1 veya dubleks daireler aynı sepette değerlendirilecek. Bina toplamda eşik değeri aştığında fatura Kademe-2'den kesilecek ve toplam bedel daire sayısına bölünecek. Bu durum, az enerji tüketen küçük evlerin, büyük evlerin yüksek tüketim maliyetine ortak olmasına neden olacak.

Adil Çözüm: Dijital Isı Ölçerler

Sektör kaynakları, bu adaletsizliğin önüne geçmek için Avrupa örneğini işaret ediyor. Çözüm olarak; merkezi sistemli yapılarda her radyatöre takılacak dijital ısı ölçerler sayesinde, herkesin sadece kendi tükettiği ısı miktarını ödeyeceği bir sisteme geçilmesi gerektiği vurgulanıyor. Aksi halde, bilinçli enerji tüketen vatandaşın faturası komşusunun tüketimiyle kabarabilir.

Paylaş :
Etiketler :  #DoğalgazZammı #KademeliTarife #EnerjiHaberleri #FaturaKrizi #MerkeziSistem #IsınmaGiderleri #EkonomiHaberleri

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA