20 Nisan 2024 Cumartesi

16:18   CHP`NİN TBMM GRUP AMİRİ BAYRAKTAR İÇİN CENAZE TÖRENİ DÜZENLENDİ   15:22   YENİŞEHİR DÜNYA VE AVRUPA TRİATLON YARIŞLARINA HAZIR    14:53   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL BAŞKANLIĞINDA YAPILAN MYK TOPLANTISI SONA ERDİ   14:39   AYM, İZİNSİZ BİLDİRİ DAĞITAN, AFİŞ ASAN ÖĞRENCİLERE DİSİPLİN CEZASI GETİREN YÖK KANUNU MADDESİNİ İPTAL ETTİ   12:52   CHP TOKAT MİLLETVEKİLİ KADİM DURMAZ: "DEPREM KAPIMIZA DAYANDI HÂLÂ ÖNLEM YOK"   12:45   İLİÇ`TE BİR MADENCİNİN DAHA CESEDİNE ULAŞILDI   12:37   TOKAT SULUSARAY`DA YAŞANAN DEPREM YOZGAT`IN BAZI İLÇELERİNDE DE HASARA NEDEN OLDU   12:10   İZMİR`DE 4,5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   11:39   YUNANİSTAN BAŞBAKANI ALEKSIS ÇIPRAS, ÖZGÜR ÖZEL`İ ATİNA`YA DAVET ETTİ   11:08   AVUKATLAR YÜRÜYÜŞ YAPACAK, "AVUKATLAR İÇİN DE ADALET" DİYECEK   10:45   ELAZIĞLI ÜRETİCİ: "PEYNİR ALAMAYAN VATANDAŞLAR MERDİVEN ALTINDA ÜRETİLEN PEYNİRE YÖNELİYOR"   10:32   KREDİ KARTI BORÇLARI PATLAYAN VATANDAŞLARDAN İKTİDARA: "EKONOMİYİ DÜZELTMEK İÇİN SARAYDAN BAŞLA, UÇAK İNMEYEN HAVALİMANLARINDAN, GEÇİLMEYEN KÖPRÜLERDEN BAŞLA"   10:23   İZMİR`DE ATAMASI YAPILMAYAN ÖĞRETMENLERDEN ERDOĞAN`A TEPKİ   09:44   MERSİN BÜYÜKŞEHİR ZABITA EKİPLERİ, YAZ SEZONUNA HAZIR   09:09   MERSİN BÜYÜKŞEHİR`DEN BİR İLK: 23 NİSAN ULUSLARARASI ÇOCUK FESTİVALİ   08:23   NACİ GÖRÜR: "ERKEN UYARI SİSTEMİ HAYAT KURTARMAZ, HAYAT KURTARACAK OLAN KENTİ DEPREME HAZIRLAMAKTIR"   01:28   TOKAT`IN SULUSARAY İLÇESİNDE 4.1 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM   22:43   TOKAT SULUSARAY`DA 4.4 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM MEYDANA GELDİ   20:33   ÖZGÜR ÖZEL BİLKENT ÜNİVERSİTESİ`NDE GENÇLERLE BULUŞTU: "BUGÜN BEKÂ SORUNU HER DÖRT GENÇTEN ÜÇÜNÜN BAVULLARI ZİHNİNDE TOPLAMIŞ OLMASIDIR"   16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ  
 
     
   

Büyükşehir’den Yine Bir İlk: Moxo Dikkat Testi


Mersin Büyükşehir Belediyesi, yine bir ilke imza atarak, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısına yardımcı olan, dikkat performansı ölçümü yapan Moxo Dikkat Performans Testi’ni ücretsiz olarak uygulamaya başladı.

 

Tarih : 19 Aralık 2019 Perşembe 22:50   Okunma : 975

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yine bir ilke imza atarak, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun (DEHB) değerlendirilmesinde detaylı ölçümler sağlayan ve dikkat performansı ölçümü yapan Moxo Dikkat Performans Testi’ni ücretsiz olarak uygulamaya başladı.

Moxo testi sayesinde çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun detaylı değerlendirmesi yapılabilecek ve uygulanan test sonucunda hazırlanan değerlendirme raporu ile aileler bilgilendirilip, ihtiyaç durumunda ilgili kuruluşlara yönlendirilecek. Oldukça maliyetli olduğu için kamu kurumlarında uygulanmayan test, Büyükşehir Belediyesi Engeliler ve Sağlık İşleri Dairesi’nde ücretsiz olarak yapılmaya başlandı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, yine bir ilke imza atarak, çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) tanısına yardımcı olan, dikkat performansı ölçümü yapan Moxo Dikkat Performans Testi’ni ücretsiz olarak uygulamaya başladı.

Uygulanan Moxo testi sayesinde çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olup olmadığının değerlendirmesi yapılabilecek ve uygulanan test sonucunda oluşturulan rapora göre aileler detaylı bilgilendirilerek, gerekli görülmesi durumunda ilgili kuruluşlara yönlendirilecek. Oldukça maliyetli olduğu için kamu kurumlarında uygulanmayan test, Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nde ücretsiz bir şekilde yapılmaya başlandı.

Moxo Dikkat Performans Testi nedir?

Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı tarafından başlatılan “Mersin’de Yaşayan Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu’nun Moxo Test İle Ölçülmesi Projesi” kapsamında çocuklarda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu belirtileri hakkında detaylı değerlendirme yapılıyor ve aileler bilgilendiriliyor.

“Moxo Dikkat Performans Testi” 6 yaş ve üzeri için geliştirilmiş dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanısına yardımcı olan, bilgisayar üzerinden yapılan görsel ve işitsel çeldiricilerin, dikkat dağıtıcıların kullanılarak dikkat performansını ölçen, tanıya yardımcı bir test.

Testte dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite alanlarında detaylı değerlendirme yapılarak her kişiye ait bir profil oluşturuluyor. Ayrıca bu dört alanın görsel, işitsel ve karma çeldiricilerden etkileniş biçimi, aralarındaki korelasyon ve dalgalanmaların olup olmadığı ölçümlenebiliyor. Bu kişisel profile uygun olarak güçlü yönler ve güçlendirilmesi gereken yönler hakkında da bilgi edinilebiliyor.

Çocuklarda en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor

Çocuklarda en sık görülen rahatsızlıkların başında gelen ve tedavi edilmediği taktirde ilerleyen zamanlarda davranım bozukluğuna ve anti-sosyal kişilik bozukluğuna neden olabilen dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğuna Büyükşehir bünyesinde uygulanan Moxo Dikkat Testi ile tanıya yönelik değerlendirmeler yapılabiliyor.

Şavklı, “Tedavi edilmediği taktirde davranım bozukluğu ve anti-sosyal kişilik bozukluğuna kadar gidiyor”

Çocuklarda DEHB’nin tanımını yapan ve belirtilerinden bahseden Uzman Klinik Psikolog Yücel Şavklı, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu çağımızın en önemli sorunlarından ve çocuklarda en sık görülen rahatsızlıkların başında geliyor. Ergenlikte ve yetişkinlikte devam edebilen bir rahatsızlık.  Aşırı hareketlilik, davranışlarını kontrol edememe, dikkat ve odaklanma sorunu gibi temel belirtileri var. Toplumumuzda görülme oranı yüzde 8’lerin üzerinde. Bizim de yaptığımız uygulamalarda elde ettiğimiz veriler bu oranları destekler nitelikte” dedi.

Mersin’de Yaşayan Çocuklarda Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Moxo Testi İle Ölçülmesi Projesi’nin detaylarını paylaşan Şavklı, “Bu test sayesinde çocuklardan elde ettiğimiz verilerle tanı ve yönlendirmeyi yapabiliyoruz. Buradaki temel amacımız toplumu, aileyi ve halk sağlığını ilgilendiren bir konuda ailelerimize yardımcı olmak. Bu rahatsızlığı yaşan çocuklar tedavi edilmediği taktirde ilerleyen zamanlarda eş tanı olarak davranım bozukluğu ve yetişkinlikte anti-sosyal kişilik bozukluğuna kadar gidebilen bir ivme var” diye konuştu.

“DEHB ile madde bağımlılığı arasında önemli bir korelasyon var”

Tedavi edilmeyen DEHB ile madde bağımlılığı arasında doğrudan ilişki olduğunu ifade eden Şavklı, “Madde bağımlılığı günümüzde en sık karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi ve dikkat eksikliği hipeaktivite bozukluğu ile madde bağımlılığı arasında önemli bir korelasyon var. Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tanımlı kişiler eğer tedavi edilmezse madde bağımlılığına 6 kat daha fazla eğilimli olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemizde de bunu destekler çalışmalar var” diye belirtti.

Test ile detaylı değerlendirme yapılıyor

Moxo testi ile sadece değerlendirme yapılabildiğini, detaylı bilgilendirme yapıldıktan sonra, gerekli durumlarda tedavi için aileyi ilgili kurumlara yönlendirdiklerinin altını çizen Şavklı, şunları söyledi:

“Biz burada dört alt alanda detaylı değerlendirme, bilgilendirme ve yönlendirme yapıyoruz.  Moxo testi ile çocuklarda dikkat, zamanlama, dürtüsellik ve hiperaktivite boyutlarını değerlendiriyoruz. Aynı zamanda bu boyutlar birbirlerini etkiliyorlar mı veya dalgalanmalar var mı? Zaman etkisi ve beraberinde görsel ve işitsel, aynı zamanda karma çeldiricilerden etkileniş biçimini ölçmüş oluyoruz. Bu sonuçlar üzerinden tanı ve yönlendirme konusunda analiz oluşturuyoruz. Uygulama kapsamında ilk olarak aileyi ön görüşmeye alıp çocuk hakkında detaylı bilgi alıyoruz. Aynı seans içerisinde çocuğa Moxo Dikkat Testi’ni uyguluyoruz. Test sonucunda elde ettiğimiz analizler ışığında raporu hazırlayıp, planlanan bir sonraki seansta raporları aileye bildiriyoruz ve çocuğun güçlü veya desteklenmesi gereken yanlarını da söylüyoruz. Biz burada yaptığımız bilgilendirme ve ek eğitimlerle aynı zamanda çocuğun çevresini bilinçlendirmiş ve farkındalık yaratmış oluyoruz. Bunun da tedaviye büyük etkisi var.”

DEHB’nin belirtilerinin farklı rahatsızlıkların belirtileri ile karıştırılabildiğini ifade eden Yücel Şavklı, “Aileler çocuklarında bu rahatsızlıkların olduğundan şüpheleniyorsa belirtileri iyi gözlemlemeleri gerekiyor çünkü dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtileri başka rahatsızlıkların belirtileri ile karıştırılabiliyor. Bu noktada Moxo testi ayırıcı tanı noktasında da etkin bir rol oynuyor. Aileler bize başvurduğunda uygulamamızı yapıp değerlendirmemizi yaparız. Tanıya yönelik etkilerini de değerlendirmiş oluruz” şeklinde kaydetti.

Aileler Mersin Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimi’nden randevu alabilirler

Şimdiye kadar 100 çocuğa Moxo testi uyguladıklarını ve çıkan sonuçların toplumda görülme sıklığı olan yüzde 8 oranının üzerinde olduğunu ifade eden Şavklı, çocuklarında dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğundan şüphelenen ailelerin Mersin Büyükşehir Belediyesi Kliniği ve Aile Danışma Birimine gelerek veya 0324 232 00 72 numaralı telefonu arayarak randevu almaları gerektiğini kaydetti.

Paylaş :
Etiketler :  MOXO DİKKAT PERFORMANS TESTİ , DEHB, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ KLİNİĞİ VE AİLE DANIŞMA BİRİMİ,

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA