6 Aralık 2025 Cumartesi

15:30   MERSIN’DE KADıNLAR DEMOKRASI İÇIN BULUŞTU: CHP’DEN EŞIT TEMSIL VURGUSU   14:29   MERSIN’DE KESK’TEN YÖNETICI ZAMMıNA PROTESTO: "ADALETSIZLIĞE KARŞı MÜCADELEYE!"   13:56   FUTBOLDA “BAHIS” SORUŞTURMASıNDA IKINCI OPERASYON... METEHAN BALTACı, MERT HAKAN YANDAŞ, AHMET ÇAKAR VE EŞININ DE ARALARıNDA BULUNDUĞU 35 KIŞI GÖZALTıNA ALıNDı   13:55   ABD, DOĞU PASIFIK’TE BIR TEKNEYI DAHA VURDU: DÖRT KIŞI ÖLDÜ, UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE OPERASYONULARıNA YÖNELIK SORULAR ARTıYOR   13:50   CHP’LI AKSAZ ŞAHBAZ: SAĞLıK BILIMLERI ÜNIVERSITESI’NIN ÖĞRETIM ÜYESI ALıMıNA ILIŞKIN HER BIR ILAN, YALNıZCA TEK BIR KIŞININ ÖZGEÇMIŞINE BIREBIR UYACAK BIÇIMDE HAZıRLANMıŞ   13:48   ASU KAYA: BUGÜN, KADıNLARıN SIYASETE EŞIT KATıLıMı IÇIN KARARLıLıKLA ADıM ATMA GÜNÜDÜR   13:46   AYLIN NAZLıAKA: "SIYASETTE KADıN 2025 RAPORU, TÜRKIYE’NIN 185 ÜLKE ARASıNDA 126’NCı SıRAYA GERILEDIĞINI ORTAYA KOYDU"   13:44   MANSUR YAVAŞ’TAN TRT HABER’IN "SU KESINTISI" HABERINE TEPKI   05:11   “MERSIN’DE ‘BIZ DE VARıZ’: ENGELSIZ BIR ŞEHIR İÇIN COŞKULU YÜRÜYÜŞ”   19:45   TOROSLAR’DA KıRSAL MAHALLELER MODERN YOLLARA KAVUŞUYOR   19:25   MERSIN’DE KADıN RADYOCULARıN MÜCADELESI BEYAZPERDEDE: “BIZ RADYOYU ÇOK SEVDIK” AYAKTA ALKıŞLANDı   19:15   MERSIN AKDENIZ’DE ÇEVRE YATıRıMı: 1.081 KONTEYNER HIZMETE GIRDI   18:59   “MERSIN’DE DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: İŞKUR DESTEĞIYLE HAYATA KATıLAN GÜÇLÜ ADıMLAR”   18:54   MERSIN’DE HOBI PARKı KıŞA HAZıR: VATANDAŞLAR TOPRAKLA BULUŞTU   19:59   “YÜREĞIR’IN ÇıĞLıĞı MECLISTE: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN KENTSEL DÖNÜŞÜM VE YATıRıM ÇAĞRıSı”   19:55   “MERSIN’DE ENGELSIZ YAŞAM PARKı’NDA DÜNYA ENGELLILER GÜNÜ: SANAT, EMPATI VE DAYANıŞMA BULUŞTU”   15:38   MERSIN SAĞLıK ÜSSÜ YOLMA YOLUNDA: MHP MERSIN MILLETVEKILI UYSAL YENI SAĞLıK YATıRıMLARıNı DUYURDU   15:34   CHP’LI UZUN, MUĞLA’DAKI ZEHIRLENME OLAYıNı MECLIS GÜNDEMINE TAŞıDı   14:29   CHP’LI HEYETTEN DIVRIĞI’DE IŞTEN ÇıKARıLAN MADENCILERE DESTEK ZIYARETI   14:27   ASU KAYA: “‘AILE YıLı’ DIYE SÜSLÜ SLOGANLARLA KONUT PROPAGANDASı YAPMAK, GERÇEK AILELERIN YAŞADıĞı ACı TABLOYU INKÂR ETMEKTIR”  
 
     
   

Rıza Türmen’den Danıştay Başkanı Güngör’e sert yanıt..


Danıştay Başkanı Zerrin Güngör’ün sözlerini değerlendiren Rıza Türmen; yürütme, yargı ve yasamanın ‘tek adam’ elinde toplandığını hatırlattı.

 

Tarih : 10 Mayıs 2017 Çarşamba 22:30   Okunma : 1513

Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Danıştayın 149’uncu kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen Danıştay ve İdari Yargı Töreni’nde yaptığı konuşmada, 16 Nisan 2017 tarihinde yapılan referandumla kuvvetler ayrılığı ilkesinimn daha da belirgin hale getirildiğini savundu. Bu ifadelere ilişkin görüşüne başvurduğumuz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Eski Yargıcı Rıza Türmen, yürütme, yargı ve yasamanın ‘tek adam’ elinde toplandığını hatırlattı.

Danıştayın 149. kuruluş yıl dönümünde Ankara’da gerçekleştirilen törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Binali Yıldırım ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu katıldı. 

Törende konuşan Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, “16 Nisan 2017 tarihinde halk oylamasına sunulan ve kabul edilen değişiklikle Anayasamızda var olan kuvvetler ayrılığı ilkesi daha da belirgin hale getirilmiştir” ifadelerini kullandı.  

TÜRMEN: BU GERÇEĞİ ÇARPITMA

AİHM Eski Yargıcı ve CHP Eski Milletvekili, Demokrasi İçin Birlik Sözcüsü Rıza Türmen, Zerrin Güngör’ün törende yaptığı konuşmasını Evrensel'den Şerif Karataş'a değerlendirdi. Türmen şunları söyledi: “Bu biraz gerçeği çarpıtma. Nasıl bunu söyleyebilirsiniz ki? Yürütme için bir kişi seçiliyor mu? Seçiliyor. Peki o bir kişi bütün yüksek yargıyı üye tayin etme hakkına da sahip mi? Sahip. Demek ki, yargı bakımından yürütmenin egemenliği mutlak. Yürütmenin başına seçilen kişi aynı zamanda parti başkanı oluyor. O zaman parti başkanı olarak, Meclisteki kendi çoğunluğunu da kontrol etme imkanına sahip. O zaman demek ki, yargıya, yasamaya da hakim olacak. Dolayısıyla yasamanın  Hakimler ve Savcılar Kuruluna seçeceği hakimleri de kontrol etme hakkına sahip olacak. Dolayısıyla yürütme, yargı ve yasama tek adam elinde toplanırsa, buna kuvvetler ayrılığı denilmiyor, buna kuvvetlerin birliği deniliyor. Tek kişide toplanması deniliyor. Kuvvetler ayrılığı başka türlü oluyor. Kuvvetler ayrılığı nasıl oluyor? Yargı tamamen bağımsız olursa, yasama, yürütmeden bağımsız olursa ve tabii en önemlisi de yargının bağımsız olması. Ancak kuvvetler ayrılığı bundan sonra başlar. Amerika’nın anayasasının yazarlarından James Madison çok iyi bir lafı var, der ki, ‘Nasıl seçilmiş olursa olsun, ister kral olsun ister seçilmiş biri olsun, bütün güçler, bütün erkler bir kişinin elinde toplanıyorsa, bunun adı, tahakkümdür.’

Güngör’ün böyle bir konuşmayı nasıl yapmış olduğuna ilişkin sorumuza Türmen, “Bağımsız yargıdan söz edilemeyeceği için, bağımsız yargıçlardan da söz edilemiyor tabii. Onun için yargıçlarımız iktidara yaranmak istiyorlar” ifadeleriyle yanıt verdi.   

Paylaş :
Etiketler :  rıza tüzmen, chp lideri kılıçdaroğlu, danıştay başkanı zerrin güngör.

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA