28 Mart 2024 Perşembe

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

CHP’li Barut’tan Patates Ve Soğan Üreticileri İçin Tarlada Destek Çağrısı


CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu ile birlikte patates ve soğan tarlasında ithalat nedeniyle mağdur olan patates ve soğan üreticilerinin sorunlarına çözüm üretilmesini istedi. Patates ve soğan ithalatının engellenmesini, ihracatın açılmasını, üretim ve üreticiye destek verilmesini isteyen üreticiler ve Barut, hükümeti göreve çağırdı.

 

Tarih : 5 Mayıs 2020 Salı 06:59   Okunma : 1398

CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu ile birlikte patates ve soğan tarlasında ithalat nedeniyle mağdur olan patates ve soğan üreticilerinin sorunlarına çözüm üretilmesini istedi. Patates ve soğan ithalatının engellenmesini, ihracatın açılmasını, üretim ve üreticiye destek verilmesini isteyen üreticiler ve Barut, hükümeti göreve çağırdı.

SOĞAN VE PATATES TARLASINDA ÜRETİCİLERLE BULUŞTU

Yağmur ve çamura rağmen Adana'nın Sarıçam İlçesi'ne bağlı Kürkçüler Müminler Köyü'ndeki patates ve soğan ekili tarlalara giden CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, burada üreticilerle buluştu. İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu'nun da aralarında bulunduğu üreticilerle görüşen Ayhan Barut, yaşanan sorunları dinleyip neler yapılması gerektiğini konuştu. Aynı zamanda ziraat mühendisi olarak tarlalarda incelemelerde bulunan Ayhan Barut, "Yüksek üretim maliyetleri ve ürünün para etmemesi yetmezmiş gibi hasat zamanı yapılan ithalat, patates ve soğan üreticilerini iyice mağdur etti. Patates ve soğan üreticilerinin mağduriyetini önleyin" dedi.

"BASKIN HASSASİYETİNİ ÇÖZÜM İÇİN DE GÖSTERİN"

Çukurova Bölgesi'nde Türkiye'nin en erken patates ve soğanın yetiştirildiğini anımsatan Ayhan Barut, üreticilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek, "Bundan 1 yıl önce ulusal güvenlik meselesi haline gelmişti patates ve soğan konusu. Asli suçlu olarak soğan ve patates üreticilerini görüp depoları basanların bugün patates-soğan üreticilerinin sorunlarını görmeye çağırıyoruz. Depolara baskın yaparken gösterdiğiniz hassasiyeti, bugün çiftçiye destek vermek için de gösterin" diye konuştu.

"MERSİN LİMANI'NA GETİRİLEN ÜRÜNLER İÇ PİYASA SÜRÜLDÜ"

İthalat nedeniyle hasat döneminde patates ve soğan üreticileri yine mağdur edildiğini belirten Ayhan Barut, "Soğan ve patateste ihracat yasağının derhal kaldırılması gerekiyor. Üreticinin kazanması veya en azından maliyetini kurtarması için bu çağrıya kulak verilmeli.  İki hafta önce Mersin Limanı'na ithal patates ve soğan getirildiğinde tepki göstermiştik. O gün,  'Bunlar ülkemize girmeyecek, Suriye-Irak için geldi, transit geçecek' diyenlere sesleniyoruz. O ürünler iç piyasaya girdi. Bu çiftçinin feryadını görün artık. Bu salgın döneminde tarım ve sağlığın önemi bir kez daha görüldü. Tarıma gereken destek verilmeli, kesintisiz üretim yapılmalı. Yerli ve milli olduklarını söyleyenler yerli çiftçimize destek olmalıdır. Çünkü salgın öncesinde Türkiye'nin günlük 4-5 bin ton soğan, 10 bin ton üzerinde patates tüketimi vardı. Salgın nedeniyle ekonomik hayat durdu, her yer kapandı. Konukevlerinden lokantalara ve turizm mekanlarına kadar hepsi kapandı. Günlük tüketim, yarı yarıya düştü. Üretici canı pahasına üretiyor. Bu nedenle çiftçinin ürününü satması, para kazanması gerekiyor." dedi. 

"YANLIŞ TARIM POLİTİKALARINDAN VAZGEÇİLSİN"

Patates ve soğan üreticileriyle bir araya gelen İYİ Parti Adana İl Başkanı Göktürk Boyvadaoğlu, ise şunları dile getirdi:
"İthal ürün getirilerek tarımda sorunlar çözüm getirmez. Biz de vatandaşın ucuz soğan-patates yemesini istiyoruz. Ama Türkiye'de üretim maliyetleri çok yüksek. İthalatla sorun aşılmaz, sorun üretime destek verilerek aşılır. Çiftçi maliyetini kurtarmalı, üstüne para kazanmalıdır. Tarım politikası yanlıştır. Son 18 senede 11 tane Tarım Bakanı değişmiştir. Çiftçiye sürekli ve çözüm planları sunulmalıdır. Balık baştan kokuyor. Hükümetin yanlış tarım politikalarından vazgeçmesi gerekiyor. Üretime ve üreticiye destek verilmelidir, ithalat çözüm değildir."

ÜRETİCİLER DERTLERİNE ÇÖZÜM İSTEDİ

Soğan ve patateste hasat zamanı ithalat ve ihracatın yasaklanması nedeniyle mağdur olduklarını belirten üreticiler ise şöyle konuştu:
"Hasat zamanı ithal ürün getirilmesi üreticileri mağdur etti. Bu yıl hava şartlarından dolayı iki kez ekim yapıldı, yani maliyet arttı. Mısır'dan patates-soğan getirilmesi de bizi iyice mağdur etti. İthalata izin verilmesin, çünkü yerli üretim fazlasıyla yeterli. Ürün fiyatları da çok yüksek değil. Çiftçiden 1 liraya çıkan ürün, marketlerde 3 liraya satılıyor. Sorunun kaynağı çiftçi değildir. Sıkıntının kaynağını çiftçi de değil, sonraki zincirde aramak gerekiyor. Soğan ve patates üretiminde yeterliyiz. İthalata karşı çıkıyoruz. Biz ihracat açılsın istiyoruz."

Paylaş :
Etiketler :  PATATES VE SOĞAN ÜRETİCİLERİ, ADANA MİLLETVEKİLİ, TBMM TARIM ORMAN VE KÖY İŞLERİ KOMİSYONU ÜYESİ, AYHAN BARUT, KORONAVİRÜS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA