27 Nisan 2026 Pazartesi

09:59   DÖRT MEVSIM GEÇTI, HASRET BITMEDI! TUTUKLU İBB ÜST DÜZEY YÖNETICISININ EŞINDEN YÜREK BURKAN PAYLAŞıM   09:40   MERSIN’DE NOTALAR ENGEL TANıMıYOR! ENGELSIZ YAŞAM MERKEZI’NDEN KALPLERE DOKUNAN RITIMLER   07:55   ÖZGÜR ÖZEL’DEN KEMAL KıLıÇDAROĞLU ÇıKıŞı: ’HUKUKU BANA EMANETTIR!’   21:53   YARGıDA ’YAPAY ZEKA’ KRIZI KAPıDA! 78 BARODAN ADALET BAKANLıĞı’NA ORTAK İSYAN: ’SAVUNMA ROBOTLARA DEVREDILEMEZ!’   21:40   VAHAP SEÇER’DEN TBB SEÇIMI ÖNCESI NET MESAJ: ’GÖREVE DEVAM EDECEĞIZ!’   09:50   MERSIN ONU UNUTMADı! ŞEHIT İTFAIYECI NAZMI ÇELIKKAYA DUALARLA ANıLDı   09:19   RESMI GAZETE’DE GECE YARıSı MESAISI: MEB BAKAN YARDıMCıSı DEĞIŞTI, DEV KURUMLARDA ÜST DÜZEY ATAMALAR!   09:16   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA KRITIK GELIŞME: TUNCELI’DE İKI GÖREVLI GÖZALTıNA ALıNDı!   19:06   ÖZGÜR ÖZEL: "EN GENIŞ ARA SEÇIME DE VARıM. NE KADAR GENIŞLETMEK ISTIYORLARSA BEN ORADA VARıM, HODRI MEYDAN"   16:02   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’A "GÖRÜŞME" YANıTı... ÖZGÜR ÖZEL: "ÜLKENIN BIRINCI PARTISIYIM, IHTIYAÇ VARSA ELBETTE IKINCI PARTIYLE GÖRÜŞÜRÜM"   14:59   BIRLEŞIK KRALLıK’ıN ANKARA BÜYÜKELÇILIĞI: FORMULA 1’IN TÜRKIYE’YE DÖNÜŞÜNÜ MEMNUNIYETLE KARŞıLıYORUZ   14:57   ALI MAHIR BAŞARıR’DAN GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNA ILIŞKIN AÇıKLAMA: "BU DOSYA, TÜRKIYE’NIN DE KAYBOLUŞ HIKAYESINI RESMEDEN BIR DOSYADıR"   13:32   DORUK MADENCILIK IŞÇILERININ EYLEMI SÜRÜYOR. AVUKAT ABDURRAHIM DEMIRYÜREK: "TÜM SIYASI PARTI TEMSILCILERINE ÇAĞRıMıZ, BILFIIL MADENCILERLE BERABER AÇLıK GREVINDE OLUN"   13:28   ERKAN BAŞ’TAN MADEN IŞÇILERINE DESTEK:    10:52   MADENCILERIN ANKARA YÜRÜYÜŞÜNDE TANSIYON YÜKSELDI: ’ÖLMEK VAR DÖNMEK YOK!’   10:40   ASGARI ÜCRET 23 GÜNDE BITIYOR! NISAN 2026 AÇLıK VE YOKSULLUK SıNıRı RAKAMLARı AÇıKLANDı   10:01   MERSIN 23 NISAN’DA ÇOCUKLARıN BAŞKENTI OLDU! BILIMDEN DOĞAYA COŞKU DOLU ROTA   09:40   MERSIN’DE DEV ZIRVE: GENÇLERIN KARIYER YOLCULUĞUNDA İŞKUR İMZASı!   18:26   CHP MERSIN’DEN EĞITIMDE "SESSIZ" ÇıĞLıK: 23 MADDELIK GELECEK MANIFESTOSU AÇıKLANDı   17:58   ABD BAŞKANı TRUMP, HÜRMÜZ BOĞAZı’NA MAYıN DÖŞEYEN TEKNELERE SALDıRı EMRI VERDI  
 
     
   

Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi’nden Dünya Çevre Günü Mesajı


Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şubesi 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla mesaj yayımladı.

 

Tarih : 5 Haziran 2020 Cuma 14:18   Okunma : 2045

Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Birim, açıklmasında "1972 yılında İsveç’in Stockholm kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda alınan kararla, 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü olarak kabul edilmiş olup,  Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) organının kurulmasına ve her yıl 5 Haziran tarihinin Dünya Çevre Günü olarak belirlenmesine karar verilmiştir.

Anayasanın 56. maddesiyle "Sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı,  çevre sağlığını korumak ve çevrenin kirlenmesini önlemek" güvence altına alınmış olup çevre politikalarının;  Tarım, Sanayi, Enerji, Ulaşım ve Kentleşme politikalarıyla bütüncül olarak ele alınmasının gerekliliği net olarak belirtilmiştir.Ancak, doğaya sadece rant ve kalkınma gözüyle bakan, paranın doğada yaşanacak sorunların üstesinden geleceğine, vicdanları perdeleyeceğineinananbakış açısı ile mücadele etmek zorundayız. Dünya Çevre Günü’nün buyılki ana teması, dünyanın biyolojik değerlerinden her gün biraz daha yoksun kaldığına dikkati çekmek için "Biyolojik Çeşitlilik" olarak belirlenmiştir. Biyolojik çeşitlilik, 8 milyon bitki ve hayvan türünü, onları barındıran ekosistemlerini vebunlar arasındaki genetik çeşitliliği içeriyor. Günümüzde sürdürülebilir bir dünya için doğal yaşam çeşitliliğinin korunması büyükönem arz etmektedir.  Yaklaşık 8,2 milyar nüfusu ile insanlar bütün canlıların ancak yüzde 0.2 sini oluşturmasına karşın, % 80 oranındaki bitkiler, % 15 oranındaki bakteriler, % 5 oranındaki böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer canlılar üzerinde baskı oluşturarak, kendisi dışındaki bütün canlıların kaderini belirlemektedir.Birleşmiş milletler(BM) ve Dünya Meteoroloji Örgütü gibi kuruluşların raporlarına göre,dünya yaklaşık bir asırdır hızlı iklim değişikliği ve küreselısınma felaketiyle karşı karşıya.Uzmanlar atmosfere salınan yoğun sera gazı sebebiyle gezegenin daha hızlı ısındığı konusunda mutabıklar.Yerküre insan faaliyetleri yüzünden 1 derece ısındı.Kömür, petrol ve otomobil kullanımı ile ağaç kesmek gibi insan faaliyetleri,sera gazı emisyonları oranını arttırıyor.

Ekolojik yıkımın en üst seviyeye çıktığı, bütün canlıların yaşam alanlarının daraldığı,  ağaçların yok edildiği günümüzde, “5 Haziran Dünya Çevre Günü” sadece söylem olarak kalmamalıdır. Maalesef ülkemizde de sermayenin, ekolojik yaşam alanlarındaki yıkımı görmezden gelen politikaları ile sadece insanların yaşam alanlarını ilgilendiren “çevre” kirliliğine dikkat çekilmekte,  ama ara verilmeden ekolojik yaşam alanlarına, doğaya, topraklara, nehirlere, kıyılara saldırıya devam edilmektedir. Ülkemiz Çevre Performans İndeksinde (EPI) ye göre 180 ülke arasında 108. sırada yer alarak bugünkü durumunu ortaya koymaktadır.

Mersin özelinde hava, su ve toprak kirliliğine neden olacak sanayi trollerine karşı Ziraat Mühendisleri Odası olarak kamuoyunu bilgilendirme çalışmalarımızı her zaman yaptık ve yapacağız. Bölgemizde Nükleer Santral, Gübre Fabrikası,Polipropilen Tesisi,Tersane,Balık Çiftlikleri, Soda-Kromsan sanayilerinin yeri belirlenirken ilgili kurumlarca yapılan uyarılar dikkate alınsaydı doğamızı, topraklarımızı emanet edeceğimiz çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilirdik.

Ziraat Mühendisleri Odasıherkesin sağlıklı beslenmesine yetecek gıdaya, ihtiyaç duyduğu temiz suya, soluyabileceği temiz havaya sahip olması çabası olan çevre mücadelesinde, cesaretini bilgi birikimi ve deneyiminden, gücünü iseüyesinden almaktadır. Gelecek kuşaklara temiz, sağlıklı ve yaşanabilir çevre bırakma yükümlülüğünün bilincinde olarak, bugüne kadar çevrenin ve doğal kaynaklarımızın korunmasında gösterdiği kararlı tutumunu sürdürmeye devam edecektir." şeklinde konuştu.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA