25 Şubat 2026 Çarşamba

15:51   ÖZGÜR ÖZEL, TUTUKLU GAZETECI ALICAN ULUDAĞ’ı ZIYARET ETTI: "CEZA ALSA BILE YATARı OLMAYAN BIR SUÇTAN IÇERIDE TUTULMASı SIYASILERIN ONA KESTIĞI BIR CEZADıR"   15:49   HAYKO CEPKIN 6 MART’TA SAHNE ALACAĞı “JEKYLL & HYDE” MÜZIKALINE ILIŞKIN KONUŞTU: “UYANDıRıR BENCE SANAT”   15:48   CUMHURBAŞKANı ERDOĞAN’DAN "STATÜ" YANıTı: "İMRALı ŞU ANDA GEREKLI OLDUĞU ŞEKLIYLE ADALET BAKANLıĞı TARAFıNDAN IŞLETILIYOR"   15:47   ADALET BAKANı AKıN GÜRLEK, TBMM’DE SORULARı YANıTLADı: "ÇOCUK KAVRAMıNı TARTıŞMAYA AÇMAMıZ LAZıM"   12:30   AKDENIZ BARO BAŞKANLARıNDAN ADANA BAM’A ’GECIKEN ADALET’ ÇıKARTMASı   11:41   DIYARBAKıR’DA SKANDAL İDDIA: 1. DERECE ARKEOLOJIK SİT ALANı GES PROJESI İÇIN MI KAYDıRıLDı?   10:55   MERSIN LIMANı’NDA ’SENDIKA’ DEPREMI! GÜLCAN KıŞ TBMM’YI AYAĞA KALDıRDı: "BU AÇıK BIR DÜŞMANLıKTıR!"   10:30   MERSIN’DE KIMSE YALNıZ DEĞIL: VAHAP SEÇER’IN ‘GÖNÜL KÖPRÜSÜ’ EVLERE MISAFIR OLUYOR!   09:45   DEPO DEĞIL DERT DOLUYOR! MAZOT 61 LIRAYı AŞTı: "ÇIFTÇININ ALıN TERI HORTUMLA ÇEKILIYOR"   09:10   VAHAP SEÇER’DEN KAHRAMAN PILOT İÇIN TAZIYE MESAJı:    08:59   BALıKESIR’DE YASA BOĞAN KAZA! ÖZGÜR ÖZEL’DEN ŞEHIT PILOT İBRAHIM BOLAT İÇIN TAZIYE MESAJı   01:01   SILIFKE’DE RAMAZAN COŞKUSU ZIRVE YAPTı: BAŞKAN SEÇER "BU SOFRALAR MILLETIN EMANETI" DEDI!   22:05   MERSIN’DE ENGEL TANıMAYAN UÇUŞ: ÖZEL ÇOCUKLAR BULUTLARA DOKUNDU!   22:02   MILLI EĞITIM BAKANı YUSUF TEKIN’E SERT TEPKI: "ANAYASA’Yı İHLAL EDIYOR, İSTIFA ETMELI!"   16:27   CHP’NIN 38. OLAĞAN KURULTAYı’NDA USULSÜZLÜK IDDIASıYLA AÇıLAN DAVA, İBB DAVASı ILE BIRLEŞTIRILMEYECEK   16:26   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL: “MILLI PARKLARı GIDERAYAK 49 VE 99 YıLLıĞıNA KIRALAMAK IÇIN KANUN TEKLIFI GETIRMIŞLER”   16:25   ULUSLARARASı AF ÖRGÜTÜ TÜRKIYE: "RUSYA’NıN SALDıRıLARıNıN SIVILLER ÜZERINDEKI YıKıCı ETKISININ SÜRÜYOR; ULUSLARARASı TOPLUM, ADALET VE HESAP VEREBILIRLIK KONUSUNDA KARARLı OLMALı"   16:25   MAHKEME KARARı ISTINAFTAN DÖNDÜ, GAZETECI ORHAN BURSALı BERAAT ETTI   15:01   CHP GRUP TOPLANTıSı... ÖZGÜR ÖZEL, SAADET PARTISI IFTARıNA YÖNELIK ELEŞTIRILERI YANıTLADı: "O MASADAN DÜŞMANLıK ÇıKARANLAR TARIHE GÖMÜLECEK"   14:59   DEM PARTI EŞ GENEL BAŞKANı HATIMOĞULLARı: SAYıN BAHÇELI’NIN İMRALı VE SAYıN ÖCALAN IÇIN ÖZEL STATÜ VURGUSU SON DERECE ÖNEMLI BIR VURGUDUR  
 
     
   

SCADA Sistemiyle Bir Damla Su Bile Heba Edilmiyor


Kayıp-kaçağın engellendiği, suyun tüm döngüsünün 7/24 takip edildiği yüksek teknolojiye sahip Veri Tabanlı Denetim ve İzleme Sistemi (SCADA) Merkezi’ne kırsal bölgelerdeki içmesuyu depoları da dâhil ediliyor. Her geçen gün genişleyen ve kendini yenileyen merkeze, MESKİ Merkez İşletmeler Dairesi Başkanlığı SCADA Merkezi Kayıp-Kaçak Şube Müdürlüğü tarafından 39 adet yeni uzaktan izleme ve kontrol sistemi entegre edilerek, devreye alındı.

 

Tarih : 28 Nisan 2021 Çarşamba 22:54   Okunma : 722

Mersin Büyükşehir Belediyesi Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi(MESKİ) Genel Müdürlüğü, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer öncülüğünde yürüttüğü çalışmalarla merkezde olduğu kadar kırsal bölgelerde de kesintisiz ve sağlıklı içmesuyu temini sağlamaya devam ediyor. Kaynaktan atıksu arıtılmasına kadar suyun tüm döngüsünün takip edildiği SCADA Merkezi ile içmesuyu şebekeleri, atıksu göstergeleri, içmesuyu ve basınç değerlerinin kontrolleri anlık takip ediliyor.

MESKİ, “360° Su Yönetimi” anlayışı ile suyun kaynağından arıtılarak, çevreye bırakılmasına kadar olan tüm süreci anlık olarak izliyor. Kayıp-kaçak oranları minimum seviyeye indirilerek, bir damla suyun bile ziyan olmasının önüne geçiliyor.

MESKİ, SCADA sistemine yeni içmesuyu depoları dâhil etmeye devam ediyor

SCADA sistemine dâhil edilen ve ulaşılması zor olan kırsal bölgelerdeki içmesuyu depoları da uydu internet haberleşme portalı aracılığıyla aralıksız takip ediliyor. MESKİ Merkez İşletmeler Dairesi Başkanlığı SCADA Merkezi Kayıp-Kaçak Şube Müdürlüğü tarafından Sunturas, Hangediği, Güzelyayla, Yeniköy, Bekiralanı, Soğucak ve Kepirli hattı üzerine, 21 adet SCADA uzaktan izleme ve kontrol sistemine entegre edildi. Cehennemderesi, Kızılkaya, Ayvagediği, Gözne, Darısekisi, Korum ve Ayrancı hattı üzerine ise 18 adet SCADA uzaktan izleme ve kontrol sistemi entegre edilerek, devreye alındı.

MESKİ tarafından yapılan çalışmalar sonucunda, bu hatlar üzerindeki mahallelerde içmesuyu depolarının doluluk oranları, hat üzerindeki basınç değerleri, depoların giriş ve çıkışlarındaki anlık debi değerleri ölçülüyor. Oluşabilecek kayıp-kaçakların ve ticari kayıpların önüne geçen MESKİ, kaynak sularını en verimli şekilde kullanarak, zorlu coğrafi koşullara rağmen kesintisiz bir şekilde depolara ulaştırıyor. Kaynağı bulunmayan üst mahallelere ise açılan sondaj ve ana terfi noktaları ile kesintisiz olarak içmesuyu temini sağlanıyor.

SCADA sistemi sayesinde coğrafi koşullara ve ulaşıma takılmadan sorun yaşanan bölgelere hızlıca müdahale edilerek, hem zaman kaybının önüne geçiliyor hem de işletmenin yükü hafifletiliyor. Elektrik enerjisi olmayan kırsal depolarda, güneş panelleri ile doğal çözümler üretilip, maliyetsiz bir şekilde montajı sağlanarak, SCADA sistemine dâhil ediliyor. Bu istasyonlarda haberleşme portalı; RF-GSM modemlerle gerçekleşiyor. GPRS haberleşmenin olumsuz etkilendiği bazı noktalarda ise uydu-internet teknoloji çözümleri en etkin ve verimli şekilde kullanılıyor. Coğrafi konumundan dolayı Cehennem Deresi terfi istasyonunda uydu internet haberleşme portalı teknolojisi ile haberleşme sağlanıyor.

Arıza ve kayıp-kaçaklara da anında müdahale ediliyor

SCADA Merkezi’nde gözlemlenen su tüketim grafiğindeki değişiklikler doğrultusunda yapılan analizler sayesinde, oluşan arıza ve kayıp-kaçaklar minimuma indiriliyor. Debi gözlem basınç noktaları ve su tüketim haritasıyla da yeni yatırım noktaları belirleniyor. Devreye alma aşamasındaki CBS(Coğrafi Bilgi Sistemi) ve ABYS(Abone Bilgi Yönetim Sistemi) ile son kullanıcıya kadar iletim, tüketim gözlem ve kontrolü sağlanarak, verimli ve kesintisiz su hizmeti veriliyor. ABYS üzerinden alınan verilerin de SCADA sisteminden görüntülenmesi ile kayıp-kaçakların ve ticari kayıpların minimum seviyeye indirilmesi planlanıyor.

MESKİ ekipleri tarafından temizlik ve tadilatların düzenli olarak yapıldığı depolarda, sürekli devam eden klor ve PH ölçümleri ile içmesuyu kalitesi de stabil değerlerde tutularak, vatandaşlara en sağlıklı içmesuyu ulaştırılıyor. Ayrıca, istasyonlarda bulunan kapı güvenlik alarmları ile depoların uzaktan güvenliği takip edilerek, oluşabilecek maddi kayıpların da önüne geçiliyor.

Ayrıca, SCADA Merkezi’nde, içmesuyu tesislerinin kontrolünün yanı sıra Mersin merkez ilçelerinde bulunan 7 adet kanalizasyon terfi istasyonu ve altgeçitlerde(battı-çıktı) bulunan yağmursuyu tesislerinin de takibi ve kontrolüne imkân sağlanıyor. İl merkezinde bulunan 13 adet atıksu arıtma tesisi ve 11 adet paket arıtma tesisinin proses önemli göstergeleri anlık olarak SCADA sistemi üzerinden izlenebiliyor.

Paylaş :
Etiketler :  COVID-19, DEPREM, İZMİR, KORONAVİRÜS, PANDEMİ, MERSİN, SCADA, MESKİ, ABYS

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA