19 Aralık 2025 Cuma

14:21   BIRLEŞIK KAMU-İŞ’E BAĞLı SENDIKALAR, BUGÜN IŞ BıRAKTı; MECLIS ÖNÜNDEKI AÇıKLAMAYA POLIS IZIN VERMEDI...    10:09   MERSIN’DE FASL-ı KONSER: TÜRK SANAT MÜZIĞI’NIN İHTIŞAMı BÜYÜKŞEHIR’DE YANKıLANDı   17:50   ÖZGÜR ÖZEL: “ERDOĞAN TÜRKIYE’YE 10 YıL KAYBETTIRMIŞTIR. HAVA SAVUNMASıNDA BÜYÜK BIR ZAFIYET YARATMıŞTıR”   15:44   RTÜK, “JASMINE” DIZISI NEDENIYLE HBO MAX’E EN ÜST SıNıRDAN PARA CEZASı VE KATALOGDAN ÇıKARMA YAPTıRıMı UYGULADı   14:40   ÖZGÜR ÖZEL BRÜKSEL’DE… “OTORITERLERI DESTEKLERSENIZ BIZIM GIBI BÜTÜN SOL IÇIN YENI BIR RÜZGÂR YARATACAK BIR PARTIYI BIR BAŞıNA BıRAKMıŞ OLURSUNUZ”   12:39   KATAR BAŞBAKANı AL SANI: İSRAIL’IN ATEŞKES IHLALLERI TÜM GAZZE SÜRECINI TEHLIKEYE ATıYOR   12:37   KARA HARP OKULU MEZUNIYETINDE KıLıÇLı YEMIN EDEN TEĞMENE “EMRE ITAATSIZLIK”TEN VERILEN DISIPLIN CEZASı HUKUKA UYGUN BULUNDU   12:35   İSRAIL BAŞBAKANı NETANYAHU, İSRAIL TARIHININ EN BÜYÜK DOĞAL GAZ ANLAŞMASıNı MıSıR ILE IMZALADı   09:20   “MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN ÇIFTÇIYE CAN SUYU: ÖRTÜ ALTı ÜRETIME GÜÇLÜ DESTEK”   14:35   TBMM’DE CINSEL ISTISMAR IDDIASı... DEM PARTI KADıN MECLISI SÖZCÜSÜ HALIDE TÜRKOĞLU: "BU ÇOCUKLAR ŞIKÂYET EDENE KADAR MECLIS NEREDEYDI?"   14:34   DEM PARTI, DIYARBAKıR’DA "ABDULLAH ÖCALAN’A ÖZGÜRLÜK" MITINGI DÜZENLEYECEK   14:32   VENEZUELA’DAN ABD BAŞKANı TRUMP’ıN ‘DENIZ ABLUKASı’ AÇıKLAMASıNA TEPKI   14:30   CHP’LI ÖZTÜRKMEN, "VERGIDEN MUAF CEMAAT VAKıFLARıNı" SıRALADı: TOPLADıKLARı BAĞıŞLARıN YANı SıRA BAĞLANTıLı ŞIRKETLERI ÜZERINDEN DEVASA BIR EKONOMI YARATMıŞ DURUMDALAR   09:03   “TEDAVININ ÖTESINDE: MERSIN ŞEHIR HASTANESI’NDEN DUYGU YÜKLÜ SINEMA BULUŞMASı”   19:23   MERSIN’DEN AVRUPA’YA GÜÇLÜ SES: “DEMOKRASI BELEDIYELERDE HAYAT BULUYOR”   16:51   “72 GÜNLÜK TUTUKLULUĞUN ARDıNDAN TAHLIYE: HÜSEYIN KOCABıYıK İLK KEZ HAKIM KARŞıSıNDA”   16:40   PFDK, 224 FUTBOLCUYA VE 24 HAKEME BAHIS CEZASı VERDI   16:30   “YENIMAHALLE’DE YENI NESIL PARK: ŞEHIT EMRE ÖZTÜRK’ÜN ADı YAŞATıLıYOR”   16:20   ÇOCUK MECLISI SERTIFIKALARıNı BAŞKAN SEÇER’DEN ALDı   15:42   BIRLEŞIK KAMU-İŞ GENEL BAŞKANı YıLDıRıM: "BIZ BU KRIZIN SEBEBI DEĞILIZ, BEDELINI DE BIZ ÖDEMEYECEĞIZ. 19 ARALıK CUMA GÜNÜ IŞ BıRAKıYORUZ"  
 
     
   

UTKU ÇAKIRÖZER: MART AYINDA 50 GAZETECİ HAKİM KARŞISINA ÇIKTI, 5 GAZETECİYE TOPLAM 22 YIL HAPİS CEZASI VERİLDİ


CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer`in açıkladığı Basın Özgürlüğü Raporu`na göre; mart ayında 50 gazeteci hakim karşısına çıkarken aralarında cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 50 gün tutuklu kalan Sedef Kabaş`ın da bulunduğu 5 gazeteciye toplam 22 yıl hapis cezası verildi.

 

Tarih : 31 Mart 2022 Perşembe 16:21   Okunma : 762

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer`in açıkladığı Basın Özgürlüğü Raporu`na göre; mart ayında 50 gazeteci hakim karşısına çıkarken aralarında cumhurbaşkanına hakaret ettiği gerekçesiyle 50 gün tutuklu kalan Sedef Kabaş`ın da bulunduğu 5 gazeteciye toplam 22 yıl hapis cezası verildi.

Utku Çakırözer, bugün TBMM`de düzenlediği basın toplantısında mart ayına ilişkin Basın Özgürlüğü Raporu`nu açıkladı. Raporun dikkat çeken bölümleri şöyle:

“En az 50 gazeteci hakim karşısına çıkarken birçok gazeteci haklarında açılan soruşturmalar kapsamında ifadeye çağırıldı, 5 gazeteci de gözaltına alındı. Foto muhabiri Fatih Pınar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü`nde yapılan yürüyüşü takip ettiği sırada polis şiddetine maruz kaldı.

Cumhurbaşkanına hakaret suçlamasıyla (TCK 299) yargılanan gazeteci Sedef Kabaş, 49 günlük tutukluluğun ardından mahkemenin kararıyla 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırıldı. Kabaş`ın da aralarında bulunduğu 5 gazeteciye 22 yıl 1 ay hapis cezası verildi.

TÜGVA`nın devletin çeşitli kurumlarındaki kadrolaşma çabalarını gösteren belgeleri sosyal medya üzerinden yayınlayan gazeteci Metin Cihan hakkında 6 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırlandı.

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, tamamen belgeli ‘İBB`den Vakıflara Hizmet Raporu` başlıklı yazısı nedeniyle 30 bin lira tazminat cezasına mahkum oldu.

Konya Ereğli`de gazeteciler Özcan Saraç ve Umut Yaygır, yemek yedikleri sırada kalabalık bir grubun saldırısına uğradı.

Mersin`de Birebir Haber ve Mersin Kara Haber gazetelerinin imtiyaz sahibi Zeynel Boğan, dört kişinin saldırısına uğradı.

Diyarbakır`a giden gazeteci Altan Sancar, üç kişi tarafından durdurularak silahla tehdit edildiğini açıkladı.

İstanbul`da Halk TV programcısı Levent Gültekin`e 25 kişinin sopalı saldırısıyla ilgili davada mahkeme, sanıkların sosyal ilişkilerini dikkate alarak cezada indirime gitti. 11 ay hapis cezası verilen sanıklar, bir gün dahi cezaevinde kalmadan mahkeme salonundan ayrıldı.”

Çakırözer, “Bu ülkede gazetecilere saldırmanın hiçbir caydırıcı cezası yok. Ahmet Takan, Can Dündar, Yavuz Selim Demirağ, Orhan Uğuroğlu, Afşin Hatipoğlu`na saldıranlar hakkında hiçbir şey yapılmadı. Sonunda işte Kocaeli`nde Ses Kocaeli gazetesi sahibi Güngör Arslan öldürüldü. Cezasız kalan, caydırıcı ceza verilmeyen her saldırı, gazetecilere yönelik yeni ve daha ağır saldırıların kapısını aralamakta” dedi. 

Çakırözer, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anayasa Mahkemesi, Basın İlan Kurumu`nun (BİK) Cumhuriyet gazetesine bir köşe yazısı nedeniyle verdiği üç günlük ilan kesme cezasının basın ve ifade özgürlüğünün ihlali olduğuna hükmetti. Bu, AYM`nin BİK tarafından verilen keyfi ilan kesme cezaları hakkında bir yıl içinde ikinci kararı oldu. Mahkeme, geçen yıl da Korkusuz gazetesine verilen ilan kesme cezasını hukuka aykırı bulmuştu.

AYM karar veriyor; BİK`e, ‘Bu yaptığın hukuka aykırı, hak ihlali var` diyor. Ama BİK hiçbir şey olmamış gibi en yüksek mahkemenin verdiği kararları yok sayıyor. İşte Eylül 2019`dan bu yana Evrensel gazetesine yönelik uygulama. 925 gündür ilan alamıyor. Yeni Asya gazetesi 800 gündür ilan alamıyor. Cumhuriyet`e son iki yılda 129 gün ilan kesme cezası verildi. Birgün gazetesine sadece Eylül 2021`de tam 22 gün ilan kesme cezası uygulandı.

Mart ayında RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, gıda fiyatlarındaki zamlarla ilgili haberler konusunda televizyon kanallarını uyardı. Ulaştırma Bakanlığı, Sözcü, Birgün, Korkusuz, Karar gazetelerine ‘müfteri` suçlaması yaparak hedef gösterdi.

İktidar, hayat pahalılığını, zamları yok edeceğine bunu haber yapan kanalları uyarıyor, gazeteleri hedef gösteriyor. Devlet yetkililerinin kanalları tehdit eden, gazeteleri hedef gösteren bu açıklamaları, basını korkutma ve gözdağı vermektir. Kabul etmiyor, kınıyoruz.

“BU MADDE TAMAMEN KANUNDAN ÇIKARILMALIDIR”

Meclis`te görüşülen torba yasada finansal kiralama ve faktöring şirketleri hakkında haber yapan gazetecilerin, ‘şöhrete, servete zarar verme, şirket itibarını sarsma` gibi muğlak suçlamalarla 3 yıla kadar hapisle cezalandırılması öngörülüyor. Gazetecinin görevi kamu yararı adına sorgulamaktır, vatandaşın yararını korumaktır, şirketin yararını korumak değildir. Bu madde tamamen kanundan çıkarılmalıdır.”

“MECLİS`TEN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ PAKETİ ÇIKARALIM”

Anayasa Mahkemesi`nin erişim engellerinin hak ihlali olduğu ve basın özgürlüğünün kısıtladığı yönündeki verdiği pilot kararı anımsatan Çakırözer, “AYM`nin pilot kararı doğrultusunda TBMM`nin, vahim hak ihlaline neden olan erişim engellemeleri konusunda özgürlükçü bir düzenleme yapması gerekiyor. Hem erişim engelleri hem ilan ambargolarına karşı hem de gazetecilerin özlük haklarını koruyan yasal düzenlemeleri içerin bir paketi TBMM`den çıkarmamız lazım” dedi.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2025 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA