28 Mart 2024 Perşembe

15:23   ÖĞRENCİLERE "SEÇİM" TATİLİ: 1 NİSAN PAZARTESİ GÜNÜ OKULLAR TATİL   13:37   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ, YENİ ÇALIŞMASI İLE SAYA PARK KAVŞAĞI TRAFİĞİ HAT SAYESİNDE RAHATLADI   12:51   VAHAP SEÇER: “VATANDAŞA HİZMET ETMENİN SONUÇLARINI TÜM TÜRKİYE’YE GÖSTERECEĞİZ”   12:40   CHP MEZİTLİ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI TUNCER, HER KOŞULDA GENÇLERİN VE EĞİTİMCİLERİN YANINDA OLACAĞINI VURGULADI   12:36   CHP TOROSLAR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI YILDIZ, YÖRÜK KÜLTÜRÜNÜ VAR ETMEK İÇİN DESTEK İSTEDİ   11:37   YEREL SEÇİMLERE 3 GÜN KALDI... SEÇMEN OYUNU NASIL KULLANACAK?   11:03   TGC: GAZETECİLER SEÇİM SONUÇLARINA ENGELSİZ ULAŞABİLMELİ, İNTERNET KESİNTİSİ OLMAMASI İÇİN ÖNLEM ALINMALI   10:31   MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN, ÇÖLYAK HASTALARINA DESTEĞİ RAMAZAN AYINDA DA SÜRÜYOR   09:33   LAİKLİK MECLİSİ`NDEN KURTULMUŞ`A ``LAİKLİK GÜNÜ`` TEPKİSİ: "AÇIKTIR Kİ AKP`Lİ NUMAN KURTULMUŞ LAİKLİĞİ DEĞİL, LAİKLİĞİN TASFİYE EDİLMESİNE DÖNÜK FAALİYETLERİ KORUMA DERDİNE DÜŞMÜŞTÜR"   09:14   VAHAP SEÇER, TARSUS`TA FAALİYET GÖSTEREN STK`LARLA BİR ARAYA GELDİ   09:06   SEZGİN TANRIKULU`NDAN ERDOĞAN`IN DİYARBAKIR`DAKİ SÖZLERİNE TEPKİ: DİYARBAKIR İÇİN KÜRTLER İÇİN BİR ŞEY İFADE ETMEDİ. YENİ BİR SÜREÇ BEKLEMEK, BU KONUŞMADAN SONRA DOĞRU DEĞİL   01:25   YSK`NIN MAHALLİ İDARELER ARA SEÇİMİNE İLİŞKİN KARARI RESMİ GAZETE`DE YAYIMLANDI   21:03   YAVAŞ`TAN ALTINOK`A: "KIZIM 32 YIL SÜRECEK KREDİ ÇEKİP EV ALDI. ALNININ TERİNİ YİYOR, EMEĞİNİN HAKKINI ALIYOR"   20:43   İZMİR KADIN PLATFORMU: “ÖLDÜRÜLEN HER KIZ KARDEŞİMİZ İÇİN SOKAKLARI DOLDURMAYA DEVAM EDECEĞİZ”   20:40   ÖZGÜR ÖZEL: “SARIYER`E AKP KORKUSU YAŞATANLARI SON KEZ UYARIYORUM. OKTAY AKSU`DA BİRLEŞELİM. KORKULU RÜYA GÖRMEYELİM”   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   20:17   KILIÇDAROĞLU`NDAN SAHTE PANKART TEPKİSİ   16:57   SOSYAL MEDYA ÜNLÜSÜ ``JAHREİN``, KILIÇDAROĞLU`NA TAZMİNAT ÖDEYECEK... KILIÇDAROĞLU`NUN AVUKATI ÇELİK: MİKTAR YÖNÜNDEN KARARA İTİRAZ EDECEĞİZ   16:50   SERDAR SOYDAN: MERSİN HALKI ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR, HİZMET İSTİYOR   16:05   (2) ÖZGÜR ÖZEL: ESENYURT VE TÜRKİYE İTTİFAKI HEPİNİZİ MAHCUP EDECEK. BİZİM BİRLİKTELİĞİMİZ BİRİLERİNİ RAHATSIZ ETMİŞ, BİR SÜRÜ YALAN ATIYORLAR  
 
     
   

ALEVİ VE BEKTAŞİLERDEN ORTAK AÇIKLAMA: “CUMHURBAŞKANI`NIN KARARNAMESİ BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE”


Alevi ve Bektaşi toplumunun örgütlü olduğu 8 çatı kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına karşı İstanbul`da ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı bizim için yok hükmünde. Sayın Cumhurbaşkanı`nın kararnamesi bizim için yok hükmünde. Torba yasada Alevilerin taleplerini sadece elektrik, su, bakım-onarımmış gibi küçümseyen, Alevi inancını yok sayan anlayış bizim için yok hükmünde. Biz, eşit yurttaşlık talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz” denildi.

 

Tarih : 16 Kasım 2022 Çarşamba 16:38   Okunma : 279

FAHRETTİN ÖZTÜRK

Alevi ve Bektaşi toplumunun örgütlü olduğu 8 çatı kurumu, Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına karşı İstanbul`da ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı bizim için yok hükmünde. Sayın Cumhurbaşkanı`nın kararnamesi bizim için yok hükmünde. Torba yasada Alevilerin taleplerini sadece elektrik, su, bakım-onarımmış gibi küçümseyen, Alevi inancını yok sayan anlayış bizim için yok hükmünde. Biz, eşit yurttaşlık talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz” denildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla geçen cuma Resmi Gazete`de yayınlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı olarak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmasına yönelik tepkiler sürüyor. Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri, Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri ve Demokratik Alevi Dernekleri, bugün İstanbul`da ortak bir basın açıklaması yaptı.

“35 YILDIR TÜRKİYE`DE EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİMİZ VAR”

Taksim`deki bir otelde düzenlenen basın toplantısında ortak açıklamayı, Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan okudu. Alevi ve Bektaşi toplumunun Cumhurbaşkanı`nın kararnamesini tanımadığı ve yok hükmünde saydığının belirtildiği açıklama şöyle:

“Yaklaşık 35 yıldır örgütlü Alevi kurumlarının, eşit yurttaşlık çerçevesinde, Alevilerin uğradığı hak ihlalleriyle ilgili talepleri var. Bu talepleri Türkiye kamuoyu çok yakından biliyor. Eşit yurttaşlık talebimizde, başta ibadethanemiz olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması, zorunlu din derslerinin kaldırılması, Sivas Madımak Katliamı`nın olduğu Madımak Oteli`nin ‘Utanç Müzesi` olması, Alevi köylerine yapılan camilere bir an önce son verilmesi, Alevi dergahlarının Alevilere iade edilmesi, kamuda yapılan ayrımcılığa son verilmesi ve Diyanet İşleri Başkanlığı`nın lağvedilmesi talebimizi her platformda dile getiriyoruz. Bununla ilgili defalarca hem demokratik anlamda hem yasal çerçevede alanlarda, medyada, siyasette, hukukta mücadele verdik.

BU ÜLKEYİ YÖNETENLER KENDİLERİ DIŞINDAKİLERİ BİR ÇERÇEVEYE KOYMAKTAN ASLA VAZGEÇMEDİLER: Özellikle siyasi alanda biliyorsunuz bugünün iktidarı, 2009-2010 yıllarında 7 tane oturum yaptı, ‘Alevi Açılımı` diye. O günün kurum genel başkanlarımız, toplantılara katıldıklarında, 5 ana temelde ortak taleplerini hükümetin temsilcilerine ilettiler. Ve süren tüm oturumlarda, bizim yüzyıllardır bu topraklarda ifade ettiğimiz, olmazsa olmaz dediğimiz, laiklik ve demokrasi çerçevesinde, Türkiye tam anlamıyla laik ve demokratik bir ülke olursa bu taleplerin, bu ülkede yaşayan bütün inançların, tüm kimliklerin, tüm dillerin özgürce, eşitçe kendini ifade edebileceğini her platformda dile getirdik. Ama 2009-2010 Alevi çalıştaylarında şunu gördük ki bu topraklarda bu ülkeyi yönetenler, kendileri dışındakileri tarif etme, tanımlama, onları bir çerçeveye koyma, onlara bir kıyafet biçmeden asla vazgeçmediler. O oturumlar sonucu, hepinizin malumu çalışmalar sonrası Alevilerin hiçbir talebine yönelik olumlu adım atılmadı ve çalıştaylar boşa düştü.

İKTİDAR, YİNE TOPLUMDA YANLIŞ BİR ALGI YARATMAK PEŞİNDE KOŞUYOR: Maalesef iktidar, Türkiye`de toplumun farklı kesimlerinin talepleri söz konusu olunca duymayan, kulağını tıkayan, gözlerini kapatan bir rol oynamaya devam ediyor. Ve bugüne geldiğimizde, son dönemlerde, bu yıl muharrem ayında Sayın Cumhurbaşkanı`nın başta Hüseyin Gazi Cemevi Dergahı`nı ziyaretle başlayan serüveni başladı. Bu ülkede yaklaşık 2 yıldır dile getirdiğimiz ‘Aleviler bu ülkenin güvenlik sorunu değil. Aleviler bu ülkede laiklik, demokrasi istiyor, eşit yurttaşlık istiyor, eşitlik istiyor` diye vurgusunu duymayan iktidar, sanki Aleviler bu ülkenin güvenlik sorunuymuş gibi İçişleri Bakanlığı öncülüğünde oluşan bir ekiple sözde Alevi kurumlarını gezdiler. Sözde Alevilerin taleplerini dinlediler ve sözde Alevilerin talepleri, Plan Bütçe Komisyonu`na gelen ve torba yasa içine giren elektrik, su, bakım-onarım talepleriymiş gibi kamuoyunda bir algı yarattılar. Ve bugün burada çatı örgütleri olarak, yıllardır birlikte dile getirdiğimiz eşit yurttaşlık talebimizi yok sayan iktidar, yine toplumda yanlış bir algı yaratmak peşinde koşuyor.

DEVLET HİÇBİR İNANCA KARIŞMAMALI: Devletin hiçbir inancı tanımlamaya, tarif etmeye, onun nasıl olacağına, nasıl inanacağına karışmaması gerektiğini, bu ülkede her inancın kendi özgünlüğünü koruması gerektiğini, özgür olması gerektiğini, devletin inançla olan ilişkilerine mesafe koyması gerektiğini, laiklik temelinde bir taleple tekrar dile getirdik.

DEMOKRATİK BİR AÇILIM YAPIYORMUŞ GİBİ BİR HAVA YARATTI İKTİDAR: Alevilerin yıllardır dile getirdiği talepleri torbaya sıkıştırarak sanki demokratik bir açılım yapıyormuş gibi bir hava yarattı iktidar. Son dönemlerde alışageldiğiniz kararnamelerle, sabaha doğru bir kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı`na bağlı bir Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı diye bir kararname çıktı. Kararname şunu tekrar bize gösterdi ki bu ülkede yüzyıllardır inkar edilen, yok sayılan, dönem dönem katliamlarla karşı karşıya kalan, asimilasyon politikalarının her türlüsüne maruz kalan bu inanç topluluğu, yine asimile edemedikleri, sürgün edemedikleri, tüm katliamlara rağmen yok edemedikleri inancı, yasal çerçeve adı altında inancı yok saymayla karşı karşıya kaldık.

İNANCIMIZI YOK SAYAN BİR KARARNAME: Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı, inancımızı yok sayan bir kararname. İnanç önderlerimizi yok sayan bir kararname. Eşit yurttaşlık taleplerimizi yok sayan, demokrasi ve laiklik vurgusu yapan Alevi toplumunun taleplerini yok sayan, onları bir yere hapsetmeye, bir daireye hapsetme işine yarayan bir girişim. Bununla ilgili gerek yasal gerek hukuki tüm süreci yüzyıllardır verdiğimiz gibi bu mücadeleyi vermeye devam edeceğiz.

25 ARALIK`TA ALEVİLER İSTANBUL`DA KURULTAY GERÇEKLEŞTİRECEK: 25 Aralık`ta Aleviler, İstanbul`da bir kurultay gerçekleştirecek. Sadece Alevi kurumları değil, bu ülkede demokrasiden, laiklikten yana olan, bu ülkede eşitlikten yana olan tüm kesimleri davet edeceğiz. Sanatçısından medyasına, bilim adamından demokratik kitle örgütlerine, değişik toplum kesimlerini davet edeceğiz.

BU ÜLKEDE ALEVİLERİN TALEPLERİ GERÇEK ANLAMDA ANLAŞILANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ: Biz, bu ülkede Alevilerin talepleri gerçek anlamda anlaşılana kadar, ülke gerçek anlamda tüm inançlara, tüm etnik kimliklere, dillere, renklere eşit davranana kadar bu mücadelemizi her platformda geçmişte sürdürdüğümüz gibi bugün de sürdürmeye devam edeceğiz.

KARARNAME BİZİM İÇİN YOK HÜKMÜNDE: Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Daire Başkanlığı bizim için yok hükmünde. Sayın Cumhurbaşkanı`nın kararnamesi bizim için yok hükmünde. Torba yasada Alevilerin taleplerini sadece elektrik, su, bakım-onarımmış gibi küçümseyen, Alevi inancını yok sayan anlayış bizim için yok hükmünde. Biz, eşit yurttaşlık talebimizi dile getirmeye devam edeceğiz.

HUKUK MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK: Dün akşam torba yasa Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu`ndan geçti. Az önce de söyledim, hukuki anlamda mücadelemize devam edeceğiz. Ama demokratik taleplerimiz için yasal çerçevede alanda, sokakta, siyasette, tüm alanlarda mücadeleye devam edeceğiz.”

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA