19 Nisan 2024 Cuma

16:27   CHP GENEL BAŞKANI ÖZGÜR ÖZEL, DİSK GENEL BAŞKANI ÇERKEZOĞLU İLE BİR ARAYA GELDİ   16:21   AKP`DEN CHP`YE GEÇEN ELBİSTAN BELEDİYESİ`NİN BORCU AÇIKLANDI   15:45   ÖZGÜR ÖZEL`DEN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN`A SESLENDİ   15:20   ÖZGÜR ÖZEL: ``VİZE SERBESTİSİNİN ÖNÜNDEKİ ÜÇ ENGELİ AŞMAK, CHP İKTİDARINDA 15 GÜNLÜK İŞTİR"   15:04   CHP`Lİ ÜÇ BELEDİYE DAHA BORÇ AÇIKLADI   14:36   MERSİN GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİMİ, AKDENİZ BELEDİYESİ’Nİ ZİYARET ETTİ   14:31   TOROSLAR BELEDİYESİ’NDEN YOLLARA YENİ DOKUNUŞ   14:24   ÖZGÜR ÖZEL, CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN İLE GÖRÜŞMEYE İLİŞKİN KONUŞTU   13:08   TURİST REHBERLERİ YANLIŞTAN DÖNÜLMESİNİ BEKLİYOR   12:54   ŞIRNAK`TA 2 YIL ÖNCE BOŞANDIĞI EŞİ MİHRİBAN ALTÜRK`Ü ÖLDÜREN METİN ŞENGİL`E VERİLEN HAPİS CEZASINDA İNDİRİM   12:49   CHP`NİN YENİ GRUP BAŞKANVEKİLİ MURAT EMİR OLDU   12:26   ANAYASA MAHKEMESİ`NDE BAŞKAN ZÜHTÜ ARSLAN`A VEDA TÖRENİ   12:17   MSB YETKİLİSİ: KÜRECİK RADARINDAN ELDE EDİLEN BİLGİLERİN NATO MÜTTEFİKİ OLMAYAN ÜLKELERLE PAYLAŞIMI SÖZ KONUSU DEĞİL   12:05   VAHAP SEÇER: “BELEDİYE TOPLUMUN HER KESİMİNE, HER TALEBİNE CEVAP VERMEK ZORUNDA”   11:56   YÖK: ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER TÜRK VATANDAŞI ÖĞRENCİLERİMİZ İÇİN HERHANGİ BİR HAK KAYBINA NEDEN OLMAMAKTADIR   11:52   AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI TÜRKİYE`DE KADINA YÖNELİK ŞİDDET ARAŞTIRMASININ ÜÇÜNCÜSÜNÜ YAPACAK   11:33   UZMAN ERBAŞLARIN SÖZLEŞMESİNİN FESHİ...ANAYASA MAHKEMESİ, TAKSİRLİ SUÇLARDA SÖZLEŞMENİN FESHİNİ ÖNGÖREN YASA HÜKMÜNÜ İPTAL ETTİ   11:23   HAKKINDA 10 YIL 5 AY HAPİS CEZASI BULUNAN FEHMİ ORAL MEŞE HAVALİMANINDA YAKALANDI   11:21   DENİZ YÜCEL: "DÜNYANIN MÜLTECİ KAMPI, ÇÖP KONTEYNERİ OLDUĞUMUZ YETMEDİ, ŞİMDİ DE ÖLÜM ÜLKESİ OLDUK"   11:19   METEOROLOJİ, 13 İLDE KUVVETLİ RÜZGAR VE KISA SÜRELİ FIRTINA UYARISI YAPTI  
 
     
   

SAMSUN KADIN DAYANIŞMASI: "ŞİDDETE YOKSULLUĞA KARŞI, İSYANDA, ÖZGÜRLÜK İÇİN SOKAKTAYIZ" 


Samsun Kadın Dayanışması, dün; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüdü. Yapılan açıklamada; “6284 sayılı yasanın hedefe konulması ile eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini arttırmaktadır. Bizler `erkek adalet değil, gerçek adalet` demek için kadın cinayetlerinin münferit değil, politik olduğunu haykırmak için alanlardayız" denildi.

 

Tarih : 26 Kasım 2022 Cumartesi 13:06   Okunma : 357

MEHMET REBİİ ÖZDEMİR

Samsun Kadın Dayanışması, dün; 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla yürüdü. Yapılan açıklamada; “6284 sayılı yasanın hedefe konulması ile eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini arttırmaktadır. Bizler `erkek adalet değil, gerçek adalet` demek için kadın cinayetlerinin münferit değil, politik olduğunu haykırmak için alanlardayız" denildi.

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla, Samsun Bulvar önünde sağanak şekilde yağan yağmura rağmen bir araya gelen kadınlar; Çiftlik İstiklal Caddesi`ne kadar yürüdüler ve açıklama yaptılar. Samsun Kadın Dayanışması adına KESK`in iş kollarından SES Şube Başkanı Aysel Ocak, KHK`lı Kadınlar adına Emel Çakır, Nurcan Bölükbaş, Sevgi Baran ve Merve Yağmur Çalışkan okudu.

"KADIN CİNAYETLERİ POLİTİKTİR"

Basın açıklamasını ilk olarak Samsun Kadın Dayanışması adına okuyan Nuran Bölükbaş şunları söyledi:

"62 yıl önce Dominik Cumhuriyeti`nde faşist diktatöre karşı demokrasi, özgürlük talebiyle direniş bayrağını yükselten Mirabel Kardeşlerin mirasını devralan kadınlar her türden baskıcı, faşizan yönetimlere karşı direniş geleneğine sahip çıktıklarını, İran`da katledilen Mahsa Amini`nin ardından diktatörlüğe, otoriter rejimlere, ataerkilliğe karşı dünyanın her yerinden yükselen direnişleriyle bir kez daha göstermişlerdir ve bizler bugün dünyanın dört yanında eşitsizliği, yoksulluğu, savaşları ve şiddeti üreten erkek egemen kapitalizme karşı isyanımızı, kadın dayanışmasının sınırları aşan gücüyle buluşmak ve itirazlarımızı hep birlikte daha fazla duyurmak için yine alanlardayız. Geçtiğimiz 25 Kasım`dan bugüne erkek şiddeti hız kesmeden devam etmiş, son on ay içerisinde 337 kadın katledilmiş, 190 şüpheli kadın ölümü gerçekleşmiş.  2022 yılında öldürülen kadınların yüzde on yedisi failler hakkında uzaklaştırma kararı olmasına rağmen katledilmiş. Erkek yargı her fırsatta kadın katillerine iyi hal ve haksız tahrik indirimi için gerekçe bulmaktan geri durmamıştır. Gerici, cinsiyetçi ve homofobik temelde oluşturmayı tasarladığı yeni toplumsal düzenin inşası için kadın kazanımlarını hedefe alan düzenlemeler yapan iktidar her gün erkek devlet şiddetini yeniden üreten politikalarını hayata geçirmektedir.    6284 sayılı yasa hala uygulanmamakta, hatta yasanın sağladığı haklar kısıtlanmaya çalışılmaktadır. 6284 sayılı yasanın hedefe konulması ile eril yargının cezasızlık politikaları kadına yönelik şiddeti, tacizi, tecavüzü ve kadın cinayetlerini arttırmaktadır. Bizler `erkek adalet değil, gerçek adalet` demek için kadın cinayetlerinin münferit değil, politik olduğunu haykırmak için alanlardayız.

"3 ÇOCUK DOĞURANA SOSYAL YARDIM YAPILIYOR"

Samsun Kadın Dayanışması adına Sevgi Baran da bir konuşma yaptı. Baran konuşmasında şunları söyledi:

"Ataerkil kapitalizm, yaşamımız ve kazanımlarımıza dönük saldırıları arttırarak muhafazakâr toplumu bedenimiz üzerinden inşa etmek istemektedir. Bizleri eve, aileye, kocaya, babaya ait ‘makbul` kadınlar olmaya, bedenimizi kuluçka makinası, kariyerimizi annelik olarak tanımlamaya çalışmaktadır. Sosyal destek adı altında kadınlara yapılacak barınma yardımını en az üç çocuk doğurma koşuluna bağlamakta. Bakım sorumluluklarıyla birlikte ev içinde artan iş yükümüz cinsiyetçi iş bölümünü derinleştirirken kadınları koruyan ve güçlendiren uygulamalar yerine esnek çalışma modeliyle bizleri düşük ücretlerle güvencesiz, örgütsüz çalıştırmaya mahkûm etmekte ücretli-ücretsiz emeğimizi daha da değersizleştirmenin yolları aranmaktadır. İktidar desteğiyle her gün bir kentte örgütlenen ‘aile yürüyüşleri` adı altında LGBTİ karşıtı gösterilerle homofobi ve nefret söylemleri körüklenmektedir.  Kimliğimizi yok sayanlara, bizleri erkeğe, sermayeye ve devlete daha da bağımlı hale getirmek için her türlü krizi fırsata çevirmenin hesabını yapanlara karşı emeğimiz, bedenimiz ve kimliğimiz üzerindeki binlerce yıllık erkek egemen denetimine son vermek için alanlardayız."

"BİZ KADINLAR EMEK SÖMÜRÜSÜNE EN ÇOK MARUZ KALANLARIZ"

Merve Yağmur Çalışkan konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

"Artan işsizlik, yoksulluk, güvencesiz, kayıt dışı çalışma ile birlikte krizin yarattığı ekonomik şiddeti en ağır biçimde biz kadınlar yaşıyoruz. Temel tüketim maddelerine, elektrik, doğal gaz, akaryakıta ard arda yapılan zamlardan ve ücretlerin giderek erimesinden en fazla etkilenen kesim yine güvencesiz, esnek, işgücü piyasası içerisinde, örgütlenme hakkından yoksun, emek sömürüsüne daha yoğun maruz kalan, biz kadınlar oluyoruz. Ekonomik krizin derinleştiği, işsizliğin arttığı koşullarında kadınlar olarak daha da yoksullaştık, yoksunlaştık. Emeğimizin yok sayılmasına, işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz, kayıt dışı sömürü koşullarında çalışmaya karşı, güvenceli çalışma, güvenli gelecek talebimizi haykırmak için alanlardayız. Bugün krizde olan ataerkil kapitalizm; savaşlar çıkarmakta doğayı talan etmekte, kadınları, çocukları, emekçileri, halkları her geçen gün artan sömürü çarkının içine çekerek bu krizden çıkmaya çalışmaktadır. İşsizliğin, yoksulluğun bu kadar arttığı, ekonomik krizin derinleştiği koşullarda ülke kaynakları ve bütçe, güvenlikçi politikalara, savaşa aktarılmaktadır. Bizler daha fazla yoksulluk, şiddet, göç ve ayrımcılık anlamına gelen savaşların son bulmasını, eşit ve özgürce bir arada yaşamamızın sağlanacağı demokratik koşulların oluşmasını istiyor ve bunun için mücadele ediyoruz ve bu 25 Kasım`da da; şiddete, cinsiyetçiliğe, savaşa, yoksulluğa karşı; eşitlik, adalet, barış ve özgürlük için alanlardayız."

"BİZ KADINLAR TOPLUMSAL ALANIN HER AŞAMASINDA VARIZ"

KESK`in iş kollarından SES Samsun Şube Başkanı Aysel Ocak`ta söz alarak şunları söyledi:

"Biz kadınlar, şiddete sömürüye karşı yaşamın özgür özneleri olma mücadelesini uzun yıllardır ve aralıksız bir biçimde sürdürüyoruz. Kadın hak ve özgürlüklerine dair bugün ne varsa kadınların yıllardır yürüttüğü mücadelenin sonucudur. Tıpkı 62 yıl önce Mirabel kardeşlerin başlattığı gibi, kadınlar tüm dünyada diktatörlere karşı mücadele ateşini yükseltmeye devam ediyor. Emeğimizin gaspı ve bedenimizin denetimine tarihsel arka planı çok güçlü, eril zihniyetin üzerimizde kurduğu sistematik tahakkümü kırmanın tek yolunun, sürekli ve örgütlü kadın mücadelesini yükseltmekten geçtiğini biliyoruz. Biz kadınlar toplumsal alanın her aşamasında varız ve var olacağız."

"840 BEBEK CEZAEVİNE GİRDİ"

Samsun KHK`LI Kadınlar Platformu adına sözcü Emel Çakır şunları söyledi:

"20 Temmuz 2016 da ilan edilen ve hala devam eden OHAL`den beri KHK`lar eliyle 23 bin kadın bir gecede sorgusuz sualsiz, hiçbir savunma alınmadan işsiz bırakıldı. Bu sayı cumhuriyet tarihinin en büyük kadın tutuklu sayısıdır. 281 hamile ve çocuklu kadın, çocukları ile birlikte gözaltına alındı, tutuklandı. 840 bebek cezaevine girdi. Yüzbinlerce çocuk ise anne baba tutuklu olarak hayata tutunmaya çalışıyor. Kadının eteğine gülüşüne, şortuna, çocuk sayısına karışıldığı bu dönemde kadın olarak yaşamak, yoksullukla mücadele etmek zaten zorken, biz KHK`lı kadınlar bir de işsiz bırakıldık. Özel sektörde çalışmamız yasaklandı. Yurtdışı çıkışlarımız engellendi. Yakınlarımız ile birlikte yokluğa ölüme mahkûm edildik. Yetmedi özgürlüğümüzle sınandık. Bunca hukuksuzlukla, yoklukla mücadele etmenin tek yolu, kadınların birlikte, aidiyete bakmadan, örgütlü mücadelesidir. Bu ülkede ezilen, sömürülen tüm kadınları, örgütlü, omuz omuza mücadeleye bir kez daha davet ediyoruz."

 

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!


 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2024 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA