8 Ocak 2026 Perşembe

16:38   ABD’NIN MINNEAPOLIS KENTINDE GÜMRÜK MUHAFAZA GÖREVLISI TARAFıNDAN ÖLDÜRÜLEN KADıNıN ÜÇ ÇOCUK ANNESI OLDUĞU ÖĞRENILDI   16:35   DEM PARTI’DEN TBMM’DE ’HALEP’ TEPKISI: "BUGÜN TÜRKIYE’YE DÜŞEN ORADAKI ÇETELERIN SıRTıNı SıVAZLAMAK DEĞILDIR"   15:21   ÜMIT ÖZDAĞ: “PKK TERÖR ÖRGÜTÜNÜ SURIYE ÜZERINDEN MEŞRULAŞTıRMA GIRIŞIMI, TÜRKIYE’YE KURULMUŞ BIR SIYASI TUZAKTıR”   15:15   CHP’DEN İYİ PARTI’YE ZIYARET... TURHAN ÇÖMEZ: "30 MILYON VATANDAŞ AÇLıK SıNıRıNıN ALTıNDA YAŞıYORSA, IKTIDAR SAHIPLERININ HESAP VERMESI GEREKIR"   15:13   19 MART EYLEMLERINDE GÖZALTıNA ALıNAN ODTÜ ÖĞRENCILERI BERAAT ETTI   15:01   NUMAN KURTULMUŞ: SANKI MECLIS’TE TECAVÜZ VE ISTISMAR HER GÜN OLUYORMUŞ GIBI BIR ALGıYı ORTAYA KOYMAK TBMM’YE HAKARETTIR   14:58   CHP’DEN YENI YOL GRUBU’NA ZIYARET… GÖKHAN GÜNAYDıN: "16 MILYON EMEKLIMIZ KAN AĞLARKEN, MECLIS’IN, TÜRKIYE’NIN GÜNDEMIYLE MEŞGUL OLMASı GEREKIR"   14:57   CHP’LI BÜYÜKŞEHIR BELEDIYE BAŞKANLARı 16-18 OCAK’TA MERSIN’DE BIR ARAYA GELECEK   13:42   “TOROSLAR’DA ORTAK AKıL BELEDIYECILIĞI: BAŞKAN YıLDıZ, KıRSAL MAHALLELERDE ÇÖZÜM İÇIN SAHADA”   13:36   “METIN GÖKTEPE’NIN 30. YıLıNDA: BASıN ŞEHITLERINE SAYGı VE MINNET”   13:32   “ÇIĞ SÜT FIYATı ÜRETICIYI ZORLUYOR: GÜRER’DEN SERT TEPKI!”   13:25   YENIŞEHIR’DE 2026’YA GÜÇLÜ BAŞLANGıÇ: MECLISTEN TEMIZLIK VE YEŞIL KENT VIZYONU!   13:19   “GENÇLERE MÜJDE DEĞIL, GEÇIM HESABı: GÜLCAN KıŞ’TAN SERT TEPKI”   13:11   MERSIN’DE ÇEVRE SEFERBERLIĞI: BÜYÜKŞEHIR DOĞAYı 7/24 KORUYOR   13:11   MERSIN’DE ÇEVRE SEFERBERLIĞI: BÜYÜKŞEHIR DOĞAYı 7/24 KORUYOR   12:47   “ADANA İSTIKLÂL MADALYASı’Nı BEKLIYOR: DR. MÜZEYYEN ŞEVKIN’DEN MECLIS KÜRSÜSÜNDE ÖZGÜRLÜK VE ADALET ÇAĞRıSı”   11:34   “KARAKAS’TA BINLERCE KIŞI AYAKTA: MADURO VE FLORES İÇIN ÖZGÜRLÜK ÇAĞRıSı”   09:12   “AVUKAT ZEKERIYA POLAT’A SILAHLı SALDıRı: TBB’DEN CEZASıZLıK POLITIKALARıNA SERT TEPKI”   09:10   MERSIN BÜYÜKŞEHIR’DEN 8.600 ÖĞRENCIYE ÜCRETSIZ SıNAV DESTEĞI   07:15   FATIH ÖZCAN GÜVEN TAZELEDI: 246 OYLA YENIDEN BAŞKAN SEÇILDI  
 
     
   

İhracatın Liderlik Koltuğunda Pastacılık Ürünleri ve Irak Var


Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Kasım ayında, geçtiğimiz senenin aynı dönemine kıyasla %11 artışla 113,8 milyon dolar olarak gerçekleşti.

 

Tarih : 8 Aralık 2018 Cumartesi 14:04   Okunma : 2361

Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü Türkiye geneli Kasım ayı sektör ihracatı geçen yılın aynı dönemine kıyasla %15 artış göstererek 649,5 milyon dolar olarak gerçekleşti. 2018 yılı Kasım ayı sektörel bazda ihracat rakamlarına göre; sektör bu dönemde Türkiye toplam ihracatından % 4 oranına pay aldı.

AHBİB OLARAK ÜLKE GENELİ SEKTÖR İHRACAT PAYIMIZ %17,5

Akdeniz İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterliği’nin aylık sektör ihracat rakamlarını değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan, 2018 yılı Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre %11 artışla 113,8 milyon dolarlık Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri ihracatı gerçekleştirdiklerini ve ülke geneli hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatındaki payın  % 17,5 olduğunu belirtti.

EN FAZLA İHRACAT YAPILAN ÜRÜN GRUBU PASTACILIK ÜRÜNLERİ

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2018 yılı Kasım ayı değer bazındaki ihracatını ürün gruplarına göre inceleyen Arslan, 113,8 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde, pastacılık ürünlerinin 28,2 milyon dolarlık değeri ve % 25’lik payı ile ilk sırada yer aldığını belirtti. Sektörde 16,5 milyon dolarlık ihracatıyla kırmızı mercimek toplam ihracatın %15’ini oluşturarak ilgili dönemde en fazla ihracatı gerçekleştirilen ürün oldu. Arslan, özellikle bakliyat ürün grubundaki %63’lük artışa dikkat çekerek, Akdeniz Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin bakliyat ihracatında öncü olmaya devam ettiğini kaydetti.

AHBİB’in ihracat rakamları ülkelere göre incelendiğinde ise, Kasım ayında Irak  %16’lük payı ve 18,6 milyon dolarlık ihracat değeri ile ilk sırada yer aldı. Ardından, 11,2 milyon dolarlık ihracat değeri ve %10 oranındaki payı ile Suriye takip etti. AHBİB böylelikle, yılın ilk onbir ayında 1 milyar dolar değerinde ihracat gerçekleştirmiş oldu.

2018 yılı ülkelere göre Kasım ayına ait Türkiye geneli ihracat rakamlarını da değerlendiren Arslan “Irak’a Kasım ayında % 23’lük pay ile 152 milyon dolar değerinde sektör ihracatı gerçekleştirildi. Bunu Suriye ve Birleşik Devletler %7 ve %3’lük pay ile takip etti” dedi. Kasım ayında Türkiye’den en fazla hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri ihraç edilen ülkeler ise Irak, Suriye, Birleşik Devletler, Suudi Arabistan ve Yemen olarak sıralandı.

Paylaş :
Etiketler :  

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA