19 Nisan 2026 Pazar

18:30   TRUMP’TAN İRAN’A HÜRMÜZ BOĞAZı MUHTıRASı! ’BIZE ŞANTAJ YAPAMAZLAR’   18:10   MADEN İŞÇILERI ANKARA KAPıSıNDA: ’BU DÜZEN KARA DÜZEN!’ CHP’LI KARASU’DAN SERT TEPKI   18:01   SIYASETIN GÜNDEMINE BOMBA GIBI DÜŞEN ’BÜYÜKELÇI’ ÇıKıŞı: FATIH ERBAKAN’DAN ÇOK SERT ’NOTA’ ÇAĞRıSı!   17:52   TARSUS’UN BIN YıLLıK LEZZET SıRLARı KAYıT ALTıNDA! SOFRALARıN VAZGEÇILMEZIYDI, ŞIMDI GELECEĞE MIRAS KALıYOR   16:40   ÖZGÜR ÖZEL’DEN ATAŞEHIR OPERASYONU SONRASı ZEHIR ZEMBEREK AÇıKLAMA: ’İHALE BILE YAPMADı, NEYLE SUÇLAYACAKSıNıZ?’   16:09   MEB ÖNÜNDE TARIHI YÜRÜYÜŞ: "OKULLAR HAPISHANEYE DÖNÜŞTÜRÜLEMEZ!" BAKAN TEKIN’E SERT İSTIFA ÇAĞRıSı   14:24   TÜRKIYE’NIN MART AYı KARNESI AÇıKLANDı: GAZETECILIK ’SUÇ’ SAYıLDı, ERIŞIM ENGELLERI REKOR KıRDı!   11:12   TÜRKIYE’DE BORÇ KRIZI ALARM VERIYOR: HER HANEYE BIR İCRA DOSYASı Mı DÜŞÜYOR?   09:10   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASıNDA DEV DALGA: 6 YENI TUTUKLAMA! TUTUKLU SAYıSı 8’E YÜKSELDI   02:30   ATAŞEHIR BELEDIYESI’NDE ŞAFAK OPERASYONU: ONURSAL ADıGÜZEL VE 18 KIŞI GÖZALTıNDA!   01:20   OKULLARDA SILAHLı ŞIDDET ALARMı! CHP’LI KARASU’DAN MEB ÖNÜNDE SERT ÇıKıŞ: ’ÇOCUKLAR ARTıK GÜVENDE DEĞIL!’   01:19   KULLANıLMAYAN EVLER İÇIN KATı ATıK BEDELI ÖDENMEYECEK: İŞTE MECLIS’TEN ÇıKAN KRITIK KARARLAR!   16:19   İRAN: HÜRMÜZ BOĞAZı TICARI GEMILERE AÇıLDı   16:18   ZEYNEL EMRE: "MILLI EĞITIM BAKANı TOPLUMU KUTUPLAŞTıRMAK YERINE OKULLARDAKI BU ŞIDDET OLAYLARıNA EĞILMELIDIR"   16:17   KAHRAMANMARAŞ VALILIĞI: "AYSER ÇALıK ORTAOKULU’NUN TÜM ÖĞRENCI VE PERSONELININ EĞITIM-ÖĞRETIM FAALIYETLERINE ŞEHIT TEBERNUŞ ÖZLER ORTAOKULU BINASıNDA DEVAM ETMESINE KARAR VERILMIŞTIR"   14:56   ÖZGÜR ÖZEL, BARSELONA’DA ÖNCEKI FILISTIN BAŞBAKANı IŞTIYYE ILE GÖRÜŞTÜ   14:53   SAĞLıK MESLEK ÖRGÜTLERI: "HASTANELER SAVAŞ ALANı DEĞILDIR!"   14:46   GÜLISTAN DOKU SORUŞTURMASı... ESKI TUNCELI VALISI TUNCAY SONEL AÇıĞA ALıNDı   14:33   MEZITLI’NIN HAFıZASı, TAŞ MEKTEP’TE YENIDEN HAYAT BULUYOR   13:36   8’INCI CUMHURBAŞKANı TURGUT ÖZAL, VEFATıNıN 33’ÜNCÜ YıLıNDA KABRI BAŞıNDA ANıLDı  
 
     
 
 
image

Okunma : 4680  Tarih : 31.07.2025  E-Mail : bilgi@mersinerji.com

 
Salim DOĞAN

TÜRK, KÜRT, ARAP

TÜRK, KÜRT, ARAP

FEDERASYONUN AYAK SESLERİ

Türkiye cumhuriyeti devleti Türk, Kürt, Arap devleti değildir. Türkiye cumhuriyeti dosdoğru bir TÜRK devletidir. O nedenle de devletin adı Türkiye’dir. Türk’ün yurdu demektir. Türkler devlet kurarken hiçbir milletten yardım almadan kendi iradesiyle devlet değil devletler kuran bir millettir. Türkiye cumhuriyeti aşina soyundan gelen 24 boydan oluşan Oğuz Türklerinin kurduğu bir devlettir. Türkler tarih boyunca imparatorluklar kurmuş bir millet olarak kendisine özgü kültürüyle laik yaşam biçimini her devlette vurgulamıştır. Türkler demokratik yaşam biçimiyle diğer milletlere örnek olmuş dünya milletlerine demokrasiyi tanıtmıştır.

Dünyada 225 devlet olduğu bilinmektedir. Bu devletlerin her birinin yapısı farklıdır. Devleti oluşturan birlikteliklerde farklıdır. Kimi devletler farklı kültürlerin bir araya gelmesiyle kurulmuş federasyon sistemiyle yönetilmektedir. Irk birliği yanında inanç birliğine dayalı birçok devlet biçimi de vardır. Bir de ekonomik çıkarlara dayalı devletler vardır. Ancak bu devletlerin içerisinde ulus devletlerin yeri çok farlıdır. Ulus devletleri oluşturan milletler kültür etkileri gereği sağlam yapılıdır. En büyük özelliği emperyalizme karşı olmasıdır. İşte onun için emperyalizmin korkulu rüyası olan ulus devletler içerisinde Türkiye’nin yeri çok farklıdır. Çünkü emperyalizmi yenen bir liderin verdiği ulusal kurtuluş savaşı sonrası kurulmuş bir devlet olması sebebiyle önem kazanmaktadır.

Dünyada belli başlı devletleri kuran milletlerin adıyla anılmaktadır. İngilizlerin kurduğu İngiltere, Fransızların kurduğu Fransa, Çinlilerin kurduğu Çin Halk Cumhuriyeti, Rusların kurduğu Rusya, Yunan halkının kurduğu Yunanistan, Arapların kurduğu Arabistan Türkiye’yi kuran Türk millet gibi. Her devletin sosyolojik yapısı gereği egemen millet neyse onun adını alması, onun dilini kullanması, onun kültürünü yaşaması ve hakim olması gibi. Bu devletlerin hiç birisi homojen değildir. Hepsinin sosyolojik yapısında alt kültürden halklar yaşamaktadır. Her devlette etnik kimliğe sahip insanlar yaşamaktadır. Ancak bu etnik kimliğe sahip halklar hakim sınıfın, egemen sınıfın yani devleti kuran asli unsurun egemenliğini kabul etmesi ve buna uyması gereklidir. Egemen unsurun diline, tarihine, töresine uyumlu yaşamak zorundadır.

Türkiye Cumhuriyeti Türk milletinin kurduğu egemen bir devlettir. Türkler de egemen bir millettir. Tarihte kurduğu on altı laik ve egemen devlet gibi. Birçok gazeteci, profesör, konuşmacının televizyonlarda yaptığı konuşmalarda sürekli Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez kardeşiz gibi söylemlerinin sosyolojik anlamda bir değeri yoktur. Çünkü Türk kurucu unsurdur, asli unsurdur, egemen millettir. O nedenle etnik bir unsurla asli unsuru bir tutmak sosyolojik bir hata olur. Elbette Türkiye’de yaşayan alt kültürden etnik kimliğe sahip halklar yaşamaktadır. Bu etnik kimliğe sahip halklar kendi dilini, kültürünü yaşaması kadar doğal hiçbir şey olamaz. Ancak eğitim dili Türkçedir. Egemenliğin en önemli argümanı dildir. Dilini kaybeden egemenliğini kaybeder. Türkiye topraklarında yaşayan Oğuz boyları tarihin her döneminde olduğu gibi bazı fetret dönemleri yaşamaktadır. İç cephenin güçlenmesi bakımından son derece önemli olan yurttaşlık bilinci bilimsel bir norm çerçevesinde yurttaşlara anlatılmalıdır. Yurttaş kavramı çok etkin bir kavramdır ulusal sınırlar içerisinde her bireyin eşitliği üzerine inşa edilmiştir. Her bir yurttaş ayrılmaksızın her kademede eşit şartlarda yaşaması kaçınılmazdır.

Türk, Kürt, Arap birlikteliği eşit haklara sahip federal bir yapıyla uygulanabilir. Bu birliktelikte yurttaş yoktur. Ümmet vardır ümmetin yurdu, bayrağı, sınırları ve milleti olmaz. Çünkü ümmet her devletin içindeki inanç temeline dayalı birlikteliği temsil etmektedir. Bu söylem mevcut durumun yok edilmesi, ortadan kaldırılması demektir. Türk kimliği tarif edilirken bunun bir ırk adı olmadığı kültürel birlik olduğu söylenmektedir. Doğrudur elbette kültürel birlik olmadan ırk olamaz. Burada amaç Türk ırkını yok sayılmaktır. “Türk, öğün, çalış, güven” diyen Emperyalizmin ölüsünden bile korktuğu adam Mustafa Kemal ATATÜRK’Ü iyi okumalı

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE.

 

 




 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
 
 
  YORUMLAR
 
 
  YORUM YAZIN
 
Adınız Soyadınız :

Yorumunuz :

Güvenlik Kodu : Güvenlik Kodu
Kod :

 



  GÜNCEL HABERLER

 
  FLAŞ HABER
   
 
  EN ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün
 
 


  SOSYAL MEDYA


  GAZETELER
 
 

 







mersinerji.com
ANKA Haber Ajansı
Abonesidir

 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE HABER ARŞİVİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
mersinerji.com © Copyright 2017-2026 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA